Του Στράτου Φαναρά-διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Metron Analysis 

Μία εβδομάδα πριν από τις κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να αυξάνει τα ποσοστά του και να βρίσκεται πλέον λίγο κάτω από όριο της αυτοδυναμίας, με εκτίμηση ψήφου στο 35,4%, από το 34,1% την προηγούμενη εβδομάδα.
Παράλληλα, αυξάνει και η εκτίμηση των εδρών που θα συγκέντρωνε, αν είχαμε σήμερα εκλογές, στις 147, από τις 144 της προηγούμενης εβδομάδας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο επέτυχε να επιβάλει τις πολιτικές εξελίξεις με αφορμή τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και έθεσε μέσα στην προεκλογική περίοδο τον εκλογικό στόχο της αυτοδυναμίας, ο οποίος φαντάζει πλέον εφικτός, αν συνεχίσει με αυτό τον ρυθμό ανόδου και την επόμενη -τελευταία- προεκλογική εβδομάδα.
Η Ν.Δ. ακολουθεί και αυτή πορεία ανόδου και κινείται στην εκτίμηση ψήφου στο 30,8%, από το 30,0% της περασμένης εβδομάδας, όμως δεν έχει την ίδια αυξητική τάση με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.
Ολα τα μικρότερα κόμματα δείχνουν πλέον να συμπιέζονται από τον «νέο δικομματισμό» και για ορισμένα από αυτά καθίσταται προβληματική η θέση τους, υπό την έννοια ότι κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός Βουλής.
Οι ΑΝ.ΕΛ. βρίσκονται οριακά εντός της Βουλής, με εκτίμηση ψήφου στο 3%, και η αίσθηση μας είναι ότι θα μας απασχολήσουν ιδιαίτερα το βράδυ της επόμενης Κυριακής, γιατί η είσοδός τους ή όχι στη νέα Βουλή θα παίξει σημαντικό ρόλο στην τελική κατανομή των εδρών.


Ερωτηματικό υπάρχει και για το νεότευκτο κόμμα του κ. Παπανδρέου, το οποίο δεν έχει καταφέρει να περάσει το όριο του 3% μέχρι στιγμής, αλλά βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτό και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την τελική εκλογική επιτυχία του από τώρα.
Το «Ποτάμι» συνεχίζει να διατηρεί την τρίτη θέση, όμως φαίνεται να πιέζεται και αυτό, αφού η εκτίμηση ψήφου του κινείται στο 7,1%, από το 8,4% της περασμένης εβδομάδας.
Η Χ.Α., με 5,4%, και το ΚΚΕ, με 5,1%, εμφανίζουν σχετική σταθερότητα, ενώ στη συνέχεια βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, με 4,2%, δείχνοντας να μην απειλείται έντονα μέχρι στιγμής.
Οπως είχαμε εκτιμήσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα, ο «νέος δικομματισμός» ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. θα ξεπεράσει στην κάλπη το 65% και θα κινηθεί, δηλαδή, τουλάχιστον 10 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το άθροισμα των δύο κομμάτων στις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Ηδη σήμερα τα δύο μεγαλύτερα κόμματα αθροίζουν πάνω από το 66% και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει περαιτέρω άνοδό τους.

Συνοψίζοντας, θα λέγαμε ότι η εβδομάδα που τελειώνει ήταν μια εβδομάδα κερδισμένη για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πέτυχε τέσσερις μεγάλους στόχους:

  • Περιόρισε την ανασφάλεια για το τι μπορεί να σημαίνει για τη χώρα η πιθανή ανάληψη της διακυβέρνησης από τον κ. Τσίπρα, διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται να θέσει σε διακινδύνευση το μέλλον της χώρας στη ζώνη του ευρώ. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (πάνω από το 80%) δεν πιστεύει ότι η χώρα απειλείται από χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη. 
  • Εθεσε το θέμα της αυτοδυναμίας του χωρίς να έχει απέναντί του άλλη συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση για τη διακυβέρνηση της επόμενης μέρας. 
  • Επιχειρεί να κερδίσει τη μάχη του Κέντρου (ή του μεσαίου χώρου κατά άλλους), με «ανοίγματα» σε πτέρυγες και στελέχη του χώρου αυτού και φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει στην πρόθεση ψήφου προβάδισμα στο Κέντρο, με 23,4%, έναντι 19,7% της Ν.Δ. 
  • Εμπέδωσε το αίσθημα της πρωτοκαθεδρίας του, αφού έφτασε να έχει στην παράσταση νίκης ποσοστό 76%. 

Η Ν.Δ., από την πλευρά της, ενισχύεται, αλλά όχι με ρυθμούς που να της επιτρέπουν να διεκδικήσει με αξιώσεις την εκλογική νίκη. Συσπειρώνει τον χώρο της Κεντροδεξιάς και της Δεξιάς, αλλά δεν καταφέρνει να κερδίσει τη μάχη του Κέντρου, στην οποία και θα κριθεί το τελικό αποτέλεσμα. Δείχνει σαν να έχει μείνει πλέον με μοναδικό «εκλογικό όπλο» την πρωθυπουργική αξιοπιστία του κ. Σαμαρά και συνεχίζει να ανεβαίνει (παρά την άνοδο και του κ. Τσίπρα).
Κλείνοντας το σημείωμα αυτό, επισημαίνουμε ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει σε υψηλά επίπεδα (9,7%). Συνεχίζει, δηλαδή, να είναι ικανό να «γείρει την πλάστιγγα» της αναμέτρησης προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και κυρίως να βελτιώσει τις επιδόσεις της Νέας Δημοκρατίας, αφού μόλις το 18% προέρχεται από την Αριστερά και την Κεντροαριστερά. Μπορεί επομένως η Ν.Δ. να διεκδικήσει το μεγαλύτερο τμήμα των αναποφάσιστων.
Μένει να δούμε αν έχει τον τρόπο να κερδίσει τη μάχη του Κέντρου και να τα καταφέρει στην τελική ευθεία λίγο πριν από την κάλπη ή αν, αντίθετα, οι συσχετισμοί των τελευταίων ημερών θα εξελιχθούν με τις τάσεις που καταγράφονται μέχρι σήμερα.

Στο 4,6%  ανέβηκε η διαφορά

Διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου καταγράφεται στη μέτρηση για αυτή την εβδομάδα, καθώς η απόσταση ανάμεσά τους μεγαλώνει από το 3,3% στο 3,6%. Συγκεκριμένα, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα συγκεντρώνει 28,3% και ακολουθούν Ν.Δ. με 24,7%, «Ποτάμι» με 5,7%, Χρυσή Αυγή με 4,3%, ΚΚΕ με 4,1%, ΠΑΣΟΚ με 3,4%, Ανεξάρτητοι Ελληνες με 2,4%, Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου με 2,2% και ΛΑΟΣ με 1,1%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος καταγράφεται στο 11,5%. Στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων ανεβαίνει στο 4,6%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει 35,4% και τη ΝΔ 30,8%. Τρίτο κόμμα είναι το «Ποτάμι» με 7,1% και ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 5,4%, ΚΚΕ με 5,1%, ΠΑΣΟΚ με 4,2%, Ανεξάρτητοι Ελληνες με 3%, ΚΙΔΗΣΟ με 2,7% και ΛΑΟΣ με 1,4%, ενώ η απάντηση «άλλο κόμμα» καταγράφει 4,9%. Παράλληλα, στην εκτίμηση των κοινοβουλευτικών εδρών ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 147, η Ν.Δ. 85, το «Ποτάμι» 19, το ΚΚΕ 14, η Χρυσή Αυγή 15, το ΠΑΣΟΚ 12 και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες 8. Στην παράσταση νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει το προβάδισμά του από το 68% στο 76%, έναντι 16% της Ν.Δ. από 23% την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, μεταξύ του Αντ. Σαμαρά και του Αλ. Τσίπρα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο πρώτος έχει προβάδισμα με 38%, ενώ ακολουθεί ο δεύτερος με 28%. Στο δίλημμα μεταξύ αυτοδύναμων κυβερνήσεων ή κυβερνήσεων συνεργασίας οι πολίτες τάσσονται υπέρ της δεύτερης λύσης με 63%. Παράλληλα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (67%) υποστηρίζει ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση. Ωστόσο, το 55% θεωρεί ότι είναι πιο σημαντικό να παραμείνουμε στο ευρώ, έναντι του 38% που πιστεύει ότι πρέπει να ανατρέψουμε τα μνημόνια.
?Π»


Το «κλειδί» και πάλι οι αναποφάσιστοι

Σε μάχη επικράτησης στον κεντρώο χώρο φαίνεται ότι εξελίσσεται η εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου, καθώς οι αναποφάσιστοι, οι οποίοι, όπως εξάγεται και από αυτή την έρευνα, θα κρίνουν τον τελικό νικητή και το εύρος της επικράτησής του, τοποθετούνται πολιτικά στην πλειοψηφία τους στο Κέντρο, με ποσοστό 27%. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την παρούσα μέτρηση, τη μάχη του Κέντρου ή μεσαίου χώρου στην πρόθεση ψήφου φαίνεται να κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι αναποφάσιστοι που προέρχονται από αυτόν τον χώρο θα κάνουν την ίδια επιλογή. Εξάλλου, η δεύτερη μεγάλη ομάδα αυτών που δεν έχουν καταλήξει ακόμα σχετικά με το τι θα ψηφίσουν (21%) τοποθετείται πολιτικά στην Κεντροδεξιά ή τη Δεξιά, που σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία έχει τη δυνατότητα να αλιεύσει υποστηρικτές και να βελτιώσει τα ποσοστά της. Αντίθετα οι αναποφάσιστοι που τοποθετούνται στην Κεντροαριστερά ή την Αριστερά καταλαμβάνουν την τρίτη θέση, με ποσοστό 18%. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει και κερδίσει ένα σημαντικό μέρος από αυτούς, δεν θα διεκδικήσει με περισσότερες αξιώσεις την αυτοδυναμία. Αντίθετα, αν επιτύχει μέχρι την επόμενη Κυριακή να προσελκύσει ένα μέρος από αυτούς θα βελτιώσει αισθητά τα τελικά ποσοστά του. Σύμφωνα, πάντως, με τα αποτελέσματα της μέτρησης, το προφίλ των αναποφάσιστων περιέχει τα εξής στοιχεία: Πρόκειται στην πλειοψηφία τους για γυναίκες ηλικίας από 35 μέχρι 44 ετών, με κατώτερο εκπαιδευτικό επίπεδο, που ανήκουν στην κοινωνική τάξη των μικρομεσαίων. Αναλυτές των ερευνών κοινής γνώμης, μάλιστα, επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη κατηγορία αναποφάσιστων ψηφοφόρων είναι μητέρες, που επηρεάζονται από μηνύματα ή γεγονότα που αφορούν το μέλλον του οικογενειακού τους περίγυρου.
«Π»


Ενισχυμένη  η δημοφιλία  του Τσίπρα

Ενίσχυση των ποσοστών δημοφιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται και αυτή την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, οι θετικές γνώμες για τον κ. Αλέξη Τσίπρα καταγράφονται στο 48% (από 43%) κι έτσι κατέλαβε την πρώτη θέση στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών. Δεύτερος σε δημοφιλία εμφανίζεται ο πρόεδρος του «Ποταμιού», Σταύρος Θεοδωράκης, με 40% (από 38%), ποσοστό που καταγράφει και ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, με 40% θετικές γνώμες (από 39%) και ακολουθούν ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με 26% (από 26%), ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων με 26% (από 23%), ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επίσης με 23% (από 23%), ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς με 22% (από 20%), ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος με 11% (από 9%) και ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου, με 10% (από 10%). Ο τελευταίος συνεχίζει να αποτελεί τον πιο αντιδημοφιλή πολιτικό αρχηγό της χώρας, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός καταγράφει αρνητικές γνώμες σε ποσοστό 89% (από 89%). Επόμενοι αυτής της κατηγορίας είναι ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής με 85% (από 87%), ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με 77% (από 76%), ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, με 74% (από 76%), ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, με 71% (από 73%), ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, με 59% (από 60%), ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με 57% (από 57%), ο Σταύρος Θεοδωράκης με 52% (από 54%) και τελευταίος ο Αλέξης Τσίπρας με 50% (από 55%).
«Π»