Την πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη στην προεκλογική περίοδο έδωσε σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς στον Δημήτρη Κοτταρίδη μέσα από τη συχνότητα του ΑΝΤ1. 

Ερωτηθείς για τη βεβαιότητά του για την πρωτιά της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς στήριξε τη βεβαιότητα αυτή στο ότι οι Έλληνες θέλουν να συνεχιστεί η φιλοευρωπαϊκή πολιτική, την οποία εγγυάται η ΝΔ και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ.

"Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε την Ελλάδα στην ΕΕ, όλοι ακολούθησαν αυτή την πολιτική, για τον λόγο ότι η Ευρώπη προσφέρει ασφάλεια και σταθερότητα. Θεωρώ παράδοξο αυτή τη σταθερότητα να την αφήσεις στην άκρη ψηφίζοντας ένα κόμμα που δεν τα έχει καλά με την ΕΕ, αλλά ούτε και η ΕΕ με αυτό.

Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα στο ΚΚΕ και το ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δύο αντι-ευρωπαϊκά κόμματα, τα οποία σέβομαι μεν, αλλά δεν μπορείς να χτίσεις ευρωπαϊκή πολιτική με αυτούς τους συμμάχους. 

Όλο το παιχνίδι παίζεται στο πρώτο κόμμα που θα πάρει τις 50 έδρες. Γι' αυτό πρέπει ο βασικός κορμός σε μία κυβέρνηση πρέπει να είναι ευρωπαϊκός", εξήγησε. 

Η υπόλοιπη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά:

Για τους λόγους που αρνείται το debate

Επανέλαβε τη θέση του πως δεν θα κάνει debate με τον Αλέξη Τσίπρα, εξηγώντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι υβριστής. "Το μάθημά του το έχει πάρει στη βουλή όταν με έχει προκαλέσει. Πολύ θα ήθελα να είναι αλλιώς τα πράγματα, γιατί εδώ έχεις να κάνεις με κάποιον που ξοδεύει εκατομμύρια ψέματα μήπως και κυβερνήσει και δεν ξέρει ποιο είναι το χρέος στη χώρα και πόσα κράτη-μέλη έχει η ΕΕ. Την πολιτική αθλιότητα δεν τη νομιμοποιώ.

Για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Έχουν φτιάξει ένα πρόγραμμα-λίστα γάμου για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα. Λένε ότι θα σκίσουν τα μνημόνια. Χθες είπαν ότι θα τυπώσουν 100 δις. Γιατί δεν τυπώνουν και 500, να δανείσουν πουθενά;

Αυτά είναι αστειότητες και δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι Έλληνες θα εμπιστευθούν σε αυτούς το μέλλον των παιδιών τους.

Είμαστε στο παρά ένα να βγούμε από το μνημόνιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε πολιτική αβεβαιότητα με τις πρόωρες εκλογές. 

Για το αν θα επιδίωκε κυβέρνηση συνεργασίας

Τολμώ να πω ότι είμαι ο μόνος πρωθυπουργός μεταπολεμικά που δημιούργησε συγκυβέρνηση και παρήγαγε έργο. Θα επιδιώξω συνεργασίες με όσους πιστεύουν στην Ευρώπη, είτε λέγεται Ποτάμι, είτε ΠΑΣΟΚ, είτε Παπανδρέου. Πρέπει να ξαναφτιάξεις μία Ελλάδα με γερά θεμέλια που μας χρειάζεται όλους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν έχει συμμάχους.

Για την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ

Είναι αδυναμία να βρεις συμμάχους, τη στιγμή που ο λαός ζητά ενότητα και συναίνεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για αυτοδυναμία γιατί δεν βρίσκει συμμάχους.

Για το αίτημα των ελληνικών τραπεζών για τη ρευστότητα

Αντιδρούν όλοι λόγω της αβεβαιότητας των εκλογών. Εγώ τους είχα προειδοποιήσει ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία. Θα το περάσουμε.

Για την επόμενη μέρα με την τρόικα

Μέχρι το τέλος του Φλεβάρη μπορώ να κλείσω τη διαπραγμάτευση. Χωρίς τα 7,2 δις. θα πρέπει κάποιος να βάλει χέρι στις καταθέσεις, κάτι που εγώ δεν θα επιτρέψω να γίνει. 

Το μνημόνιο τελείωσε, αλλά χρειάζεται αυτή η συμφωνία για τον προληπτικό μηχανισμό στήριξης στην περίπτωση καιροσκοπικών επιθέσεων.

Ελάφρυνση χρέους, με επιμήκυνση περιόδου εξόφλησης, που ουσιαστικά είναι σταδιακή μείωση του χρέους μας κατά 2 δις κάθε χρόνο. 

Έτσι θα κάνουμε φοροελαφρύνσεις και αποκατάσταση των αδικιών. Πάνω σε αυτό θα στηρίξουμε και το αναπτυξιακό πρόγραμμα που παρουσιάσαμε.

Για τη μείωση της φορολογίας

15% από 25% φόρος στα επιχειρηματικά κέρδη, ξεκινώντας από τον προϋπολογισμό του 2015 με 3% και τα επόμενα χρόνια από 2%. Ενιαίος για όλη την Ελλάδα.

Μπορούμε από φέτος να μειώσουμε σταδιακά τον ΕΝΦΙΑ και το κέρδος θα το αποδώσουμε στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Για το κοινωνικό κράτος

Παίρνω την ευθύνη για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους. Έγιναν πολλά λάθη που πρέπει να διορθωθούν, τώρα που είμαστε στην ανάπτυξη θα είναι πιο εύκολα τα πράγματα.