Κάλεσμα νίκης και συστράτευσης στον αγώνα της φιλελεύθερης παράταξης απέστειλε χθες το βράδυ ο υποψήφιος βουλευτής Φωκίδας της ΝΔ Κώστας Παπαθανασίου, επί σειρά ετών επιτυχημένος υποδιοικητής του ΙΚΑ.

Τα κυριότερα αποσπάσματα της κεντρικής προεκλογικής του ομιλίας έχουν ως εξής:

" Πριν από δυόμισι χρόνια ο Ελληνικός λαός ψήφισε για να βγει η χώρα από την κρίση. Μια κρίση πρωτοφανής, μία κρίση επικίνδυνη.

Πρέπει να παραδεχθούμε ότι αυτά τα δυόμισι χρόνια η Ελλάδα, παρά τα λάθη ή τις παραλείψεις πού ομολογουμένως έγιναν, μπόρεσε και πέτυχε το μεγαλύτερο νοικοκύρεμα Κράτους που έχει γίνει ποτέ στην Ιστορία.

Βγήκε στην ανάκαμψη, έπιασε τους στόχους της νωρίτερα απ’ ότι οι περισσότεροι πίστευαν, δεν έχει πια ελλείμματα κι ήταν έτοιμη να βγει τελείως από την εποχή των Μνημονίων.

Μόνο που ορισμένοι δεν άφησαν να ολοκληρώσουμε το έργο μας! Μια μειοψηφία βουλευτών, όπου πρωτοστάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη «Χρυσή Αυγή», σέρνουν τώρα τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Τι θα συμβεί λοιπόν αν επικρατήσουν οι αλλοπρόσαλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ;

Θα χαθούν τα χρήματα της ΚΑΠ – της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής - που παίρνει ο Έλληνας αγρότης! Διότι δεν υπάρχει περίπτωση εμείς να τους αμφισβητούμε και το χρέος και τους τόκους, να μην τους πληρώνουμε, κι εκείνοι να εξακολουθούν να επιδοτούν, να πληρώνουν τις επιδοτήσεις μας… Αυτό το καταλαβαίνει και ένα μικρό παιδί! Είναι προϋπόθεση, όμως, αυτές οι επιδοτήσεις και για τον αγρότη και για την οικονομία και για την πρόοδο και για την ανάπτυξη στην αγροτιά.

Τι άλλο θα κινδυνεύσει άμεσα; Τα χρήματα από το νέο ΕΣΠΑ! Διότι δεν είναι δυνατόν να συγκρουστούμε μαζί τους κι εκείνοι να εξακολουθούν να μας δίνουν χρήματα από τα κοινοτικά κονδύλια, τα ΕΣΠΑ που έχει ο κάθε Περιφερειάρχης, Δήμαρχος και φτιάχνει τα έργα.

Πόσα είναι αυτά; Αγροτικές επιδοτήσεις και κονδύλια για την ανάπτυξη των αγροτικών υποδομών και ΕΣΠΑ, όλα αυτά μαζί, φτάνουν τα 43,5 δισεκατομμύρια για την επόμενη επταετία! Πάνω από 6 δισεκατομμύρια το χρόνο! Και ο πρώτος που θα χάσει θα είναι ο αγρότης και η αγροτική περιφέρεια.

Και, βέβαια, θα κινδυνεύσει και η ενίσχυση ρευστότητας που δίνει η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του: 15 δισεκατομμύρια ρευστότητας θα λείψουν άμεσα από την πραγματική οικονομία μετά το Μάρτιο! Και ακόμα θα χάσουμε την πρόσθετη ενίσχυση ρευστότητας που δίνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης μετά το Μάρτιο. Θα τα χάσουμε αυτά, γιατί όπως μας έχουν προειδοποιήσει, όποιος δεν τηρεί τους όρους της Νομισματικής Ένωσης δεν παίρνει ενίσχυση. Εκεί που ετοιμαζόμασταν να

έχουμε αυτές τις σημαντικές ανάσες, σημαντικές ενέσεις ρευστότητας, οδηγούν ξανά τη χώρα, με τις δικές τους θέσεις σε αυτό που λέμε πιστωτική ασφυξία.

Η αλήθεια είναι ότι αυτά που πετύχαμε μέσα σε δυόμιση χρόνια θα κινδυνεύσουμε να τα καταστρέψουμε μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Όμως, αυτήν την εθνική μας προσπάθεια πάνε να ανακόψουν. Αυτή την πορεία, που είναι δική μας πορεία, όλων, πάνε να σταματήσουν. Για να μας ξαναφέρουν σε κρίση, σε απομόνωση και στο κατώφλι της χρεοκοπίας. Αλλά τώρα ο κόσμος ξέρει. Δεν ξεγελιέται με ψεύτικες υποσχέσεις, ούτε με συνθήματα. Δεν θέλει να ξαναγυρίσει πίσω. Δεν θέλει οι θυσίες του να πάνε χαμένες. Μια μειοψηφία βουλευτών έσυρε την χώρα σε εκλογές για να ανακόψει την πορεία της. Τώρα είναι η ώρα του λαού να τους απαντήσει. Και να αποκαταστήσει τη σταθερή πορεία στην ανάπτυξη και στην Ευρώπη.

Τόνισε στην ομιλία του Κώστας Παπαθανασίου και συνέχισε θέτοντας τα πολιτικά ζητήματα του νομού Φωκίδας ενόψει των εκλογών

Κορυφαία μεταξύ πολλών πολιτικά ζητήματα για το Νομό μας αποτελούν πρωτίστως τα παρακάτω:

1) Υποδομές Υγείας (Νοσοκομείο ’μφισσας – Κέντρα Υγείας –Περιφερειακά Ιατρεία). Ο λαός της Φωκίδας δικαιούται να νιώθει ασφαλής. Η στελέχωση του νοσοκομείου μας και των άλλων υποδομών υγείας με γιατρούς αποτελεί διεκδίκηση μπροστά στην οποία δεν θα υπολογίσω κανένα πολιτικό ή προσωπικό κόστος.

2) ΕΥΔΑΠ. Η περιοχή μας αξίζει επιτέλους να λάβει μια δίκαιη ανταπόδοση για τον τεράστιο πλούτο που προσφέρει απλόχερα στη χώρα, το νερό μας δηλαδή που υδρεύει τον μισό ελληνικό πληθυσμό. Ήρθε η ώρα ενωμένοι να αγωνιστούμε συστηματικά και επίμονα για τον σκοπό αυτόν.

3) Ο Ελαιώνας της ’μφισσας. Η αποκατάσταση του Ελαιώνα και η συνολική αναβάθμισή του πρέπει να αποτελέσει ένα κοινό πεδίο ενδιαφέροντος και δράσης για το Βουλευτή Φωκίδας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Για το στόχο αυτό σκοπεύω να διαθέσω μεγάλο μέρος των δυνάμεών μου και να αναλάβω σημαντικές πρωτοβουλίες.

4) Αξιοποίηση της μαρίνας Ιτέας. Από την εποχή πού με δική μου επιμέλεια σχεδιάσθηκε το πιο εμπεριστατωμένο, ρεαλιστικό και ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης του νομού μας, στο οποίο πρωταρχικής σπουδαιότητας ήταν η λειτουργία της μαρίνας Ιτέας, δεν έχει γίνει καμία σοβαρή προσπάθεια αξιοποίησής της. Εκτιμώ ότι αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωσή μου να αγωνιστώ με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και την κεντρική πολιτική εξουσία για την ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης αδράνειας και εγκατάλειψης.

5) Αξιοποίηση του ιστορικού τόπου των Δελφών. Η τουριστική και πολιτιστική αξιοποίηση του μνημείου παγκόσμιας εμβέλειας των Δελφών, ως ενιαίου συνόλου με τον ιστορικό ελαιώνα ’μφισσας και τον ορεινό όγκο του Παρνασσού, δυστυχώς, έχει αφεθεί στη φιλοτιμία των κατοίκων ή των επιχειρηματιών της περιοχής. Η Πολιτεία με την πίεση της τοπικής κοινωνίας οφείλει να προχωρήσει στο σχεδιασμό ολοκληρωμένου προγράμματος ανάδειξης των πλεονεκτημάτων της περιοχής, παράλληλα με τη στενή διασύνδεση με παγκόσμιους θεσμούς πού επιθυμούν διακαώς αυτή τη σχέση, όπως έγκυρα πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, η UNESCO, ιδρύματα ανάδειξης ιστορικών τόπων, κλπ.

6) Εντάξεις έργων σε προγράμματα ΕΣΠΑ. Δεν πρέπει να επιτραπεί στο μέλλον η απένταξη κανενός ώριμου έργου από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, όπως έγινε με τον παραλίμνιο αγωγό λυμάτων στη λίμνη του Μόρνου και με το σχεδιασμό και κατασκευή σύγχρονου οδικού άξονα Αντιρρίου – Μπράλου. Απεναντίας υπάρχουν, ακόμη και σήμερα, προγράμματα χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια, στα οποία μπορούν να ενταχθούν έργα πού θα αλλάξουν προς το καλύτερο τη φυσιογνωμία του νομού μας, αρκεί με σχέδιο και επιμονή να διεκδικήσουμε δυναμικά την υλοποίησή τους.

Αυτό πού σας ζητώ είναι σε τούτες τις εκλογές, πριν αποφασίσετε ποιόν θα εμπιστευθείτε, να αξιολογήσετε με αυστηρότητα ποιος αξίζει να σας εκπροσωπεί, ποιος έχει τα προσόντα, τις δυνατότητες, ποιος είναι αποτελεσματικός και, βεβαίως, παρών στα καθημερινά, αλλά και στα γενικά ζητήματα πού απασχολούν τον τόπο. Ποιος τέλος μπορεί και θέλει να φέρει εις πέρας το ευαίσθητο και απιτητικό καθήκον της αντιπροσώπευσης μιας μονοεδρικής περιφέρειας, όπως η Φωκίδα.

Επειδή γνωρίζω ότι και σεις θέλετε την προκοπή και την ανάπτυξη της πολυαγαπημένης Φωκίδας μας σας καλώ την Κυριακή 25 Ιανουαρίου να αξιοποιήσουμε τη μοναδική έδρα της. Σας ζητώ να με εμπιστευθείτε στο δύσκολο, αλλά τίμιο αγώνα για τη Φωκίδα πού μας αξίζει!".

kalpes15.gr