Πολύ «αρπαγμένο» τον είδα τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της Eurostat που παρουσιάζουν την Ελλάδα προτελευταία σε όρους πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ, με τελευταία τη Βουλγαρία. Όχι γιατί τα στοιχεία δεν ανταποκρίνονται -δυστυχώς- στην πραγματικότητα, αλλά επειδή προσπάθησε να τα εκμεταλλευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που επί κυβερνήσεών του το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης κατέρρεε από το 72% στο 66%. Τώρα, σύμφωνα με τον υπουργό, η Ελλάδα καλπάζει και καλύπτει το χαμένο έδαφος με υπερδιπλάσιους ρυθμούς έναντι των ευρωπαϊκών χωρών, παρά το γεγονός ότι μεσολάβησαν η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία.


Παραλίγο απεργία στην ΕΚΤ για το ελαιόλαδο

Δεν ήξερα αν ήθελα να κλάψω ή γελάσω, διαβάζοντας στο Politico την είδηση ότι οι εργαζόμενοι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φραγκφούρτη παραλίγο να κατέβουν σε απεργία, επειδή τους… άλλαξαν το λάδι. Όχι στη δουλειά -που είναι από τις πιο ακριβοπληρωμένες και με αδιανόητα υψηλές παροχές-, αλλά στο μεσημεριανό φαγητό που σερβίρεται στα εστιατόρια των γραφείων Eurotower και Japan Center της ΕΚΤ, και το οποίο από έξτρα παρθένο υποβαθμίστηκε σε απλό λαδάκι από τη νέα εταιρεία που ανέλαβε την τροφοδοσία. Επαναστάτησαν οι υπάλληλοι και στο τέλος της ημέρας ξανακέρδισαν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στο πιάτο τους.


Επαναγορές ιδίων μετοχών από τη Mytilineos

Στα 50 ευρώ ανά μετοχή ανέβασε το ανώτατο όριο στο οποίο θα μπορεί να προχωρά σε επαναγορές ιδίων μετοχών η Mytilineos. Η εισηγμένη κατέχει ήδη 4.866.195 ίδιες μετοχές ή ποσοστό 3,4055% του μετοχικού της κεφαλαίου.


Ψάχνουν στοιχεία για «οριζόντιες συμπράξεις»

Μου έκανε εντύπωση (θετική θα έλεγα…) το timing της «εφόδου» της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε πολλές εταιρείες Πληροφορικής-Τεχνολογίας. Μα τώρα δηλαδή, που μπαίνουν οι εφοπλιστές και άλλα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια στις εισηγμένες του κλάδου, που γίνεται ο «χαμός» με τις μετοχές τους στο Χρηματιστήριο, που κυκλοφορούν ένα σωρό φήμες για εξαγορές και συγχωνεύσεις, που «τρέχουν» διαγωνισμοί εκατοντάδων εκατομμυρίων, να ξεκινά αυτεπάγγελτη έρευνα η Επιτροπή, ψάχνοντας στοιχεία για «οριζόντιες συμπράξεις με σκοπό τη νόθευση διαγωνισμών»; Περίεργα πράγματα, ε;


Θέλει να παραμείνει ο Στασινός

Στο τιμόνι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος διεκδικεί να παραμείνει για μια ακόμη θητεία ο Γιώργος Στασινός στις εκλογές του ΤΕΕ τον Μάιο. Ο νυν πρόεδρος των μηχανικών που το 2019 εξελέγη θριαμβευτικά με 39,66%, ενώ το 2016 είχε βγει πρώτος με 27,9%, κατεβαίνει επικεφαλής της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών, που πρόσκειται στη ΝΔ, και νομίζω πως δεν υπάρχει κάποιος που μπορεί να απειλήσει την επανεκλογή του. Στις φετινές εκλογές, που συμπίπτουν με τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΤΕΕ, συμμετέχουν 16 συνδυασμοί και δύο μεμονωμένοι υποψήφιοι.


Οι εκτιμήσεις της DBRS

Χαμηλότερα από όλους εξακολουθεί να κρατά τον πήχυ των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος η DBRS. Βλέπει το ΑΕΠ μόλις 1,5% υψηλότερα.


Η έκθεση της Moody’s

Θετική η έκθεση της Moody’s για τις ελληνικές τράπεζες, την υψηλή τους κερδοφορία και τον… άθλο μείωσης των «κόκκινων» δανείων στα ευρωπαϊκά επίπεδα (από το 49% το 2016 στο 4,1% σήμερα), αλλά τον αστερίσκο της τον έβαλε για τον αναβαλλόμενο φόρο. Ο οποίος αποτελεί σήμερα πάνω από το 50% των κεφαλαίων των τραπεζών (12,8 σε σύνολο 23 δισ. ευρώ) και θα πάρει χρόνια μέχρι να εξαλειφθεί.


Διπλή κίνηση έκδοσης νέων ομολόγων

Σήμερα, η Εθνική προχωρά στη διπλή κίνηση έκδοσης νέων ομολόγων 500.000.000 ευρώ (λήξης 2035) που άντλησε από τις αγορές με επιτόκιο 6,25%, και της εξαγοράς ομολόγων αξίας 320.075.000 ευρώ (από το σύνολο των 400.000.000 ευρώ) λήξης 2029.


Σκάνδαλο

«Μυρίζει» σκάνδαλο υπεξαίρεσης χρημάτων από τα αμοιβαία κεφάλαια γνωστής χρηματιστηριακής εταιρείας, στην οποία πρόσφατα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έβαλε προσωρινό λουκέτο. Την πληροφορία δημοσίευσε το euro2day και μένει πλέον να διαπιστωθεί αν οι έρευνες των Αρχών θα οδηγήσουν σε στοιχεία πλαστογραφιών, απάτης και υπεξαίρεσης χρημάτων.