Του Γιώργου Κατσίγιαννη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Οταν ο Λάκης Λαζόπουλος εξαπέλυε μύδρους εναντίον του Σταύρου Θεοδωράκη, λέγοντας ότι «μοιάζει πιο χαζός από τον Γιώργο Παπανδρέου», ο επικεφαλής του «Ποταμιού» προετοίμαζε τη μεγάλη εκδήλωση με τον Ελληνα διανοούμενο Στέλιο Ράμφο, ο οποίος την περίοδο του υπαρξιακού διλήμματος «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» εμφανιζόταν να παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα φιλοσοφίας στον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Η απόπειρα Λαζόπουλου να παρουσιάσει ως πνευματικά καθυστερημένο τον Στ. Θεοδωράκη δεν διαψεύστηκε μόνο από το γεγονός ότι ένας σύγχρονος φιλόσοφος τιμά το πολιτικό του εγχείρημα, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις αυτού, αλλά και από το ότι στη σύνθεση της ηγετικής ομάδας του «Ποταμιού» συναντά κανείς ακόμη πιο «έξυπνες» επιλογές, που σίγουρα δεν επιβεβαιώνουν ότι ο νεόκοπος πολιτικός αρχηγός είναι «βλάκας». Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή του υπεύθυνου για τη διεθνή οικονομική πολιτική, Γιάννη Παπανικολάου, ο οποίος, εκτός από «σκιώδης» υπουργός του Σταύρου Θεοδωράκη, είναι και σύμβουλος του γνωστού επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη στην εταιρεία πετρελαιοειδών Aegean.

Επίσης, παρά τις αρχικώς ηθικοπλαστικές διακηρύξεις του Σταύρου Θεοδωράκη, ότι στο κόμμα που ίδρυσε δεν θα συμμετέχουν πρόσωπα με κυβερνητικό ή κομματικό παρελθόν, αλλά νέοι και άφθαρτοι, δίχως καμία επιστημονική ή πολιτική επαφή με τα κόλπα της εξουσίας, εν τούτοις από τις ευρωεκλογές και μετά το «Ποτάμι γύρισε πίσω» και στη λάσπη που αφήνει μπροστά του μια τέτοια φυσιολογική στροφή «ξεφυτρώνουν» το ένα μετά το άλλο πρόσωπα και προσωπικότητες, παράγοντες και άνθρωποι της προσκολλήσεως, που έκαναν καριέρα στην αποκαλούμενη «σκοτεινή πλευρά της μεταπολίτευσης».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ενας «άνθρωπος» του Ανδρέα, που σήμερα δουλεύει στον Μελισσανίδη

Ενας «άνθρωπος» του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, οικονομικός σύμβουλος του Σταύρου Θεοδωράκη. Κάπως έτσι υποδέχτηκαν τα ΜΜΕ την ανακοίνωση του «Ποταμιού» ότι ο κ. Γιάννης Παπανικολάου αναλαμβάνει υπεύθυνος του κόμματος για ζητήματα διεθνούς οικονομικής πολιτικής. Προφανώς αυτή η πληροφορία ήθελε να «διοχετευτεί» προς τα έξω ο Σταύρος Θεοδωράκης, διότι στον ψηφοθηρικό ανταγωνισμό που έχει με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επίσης ασκεί επεκτατική πολιτική στην κοινωνική βάση του «παλαιού» ΠΑΣΟΚ, έπρεπε να παρουσιάσει ένα πρόσωπο αντίστοιχης αναφοράς, ασχέτως εάν αυτό αντιβαίνει στις αρχικές δεσμεύσεις του περί «άφθαρτων» και «άβγαλτων» στελεχών.

Το θέμα είναι πως το «Ποτάμι» του κ. Σταύρου Θεοδωράκη στην επίσημη ιστοσελίδα του για το βιογραφικό του κ. Γιάννη Παπανικολάου παρέχει μόνο τις πληροφορίες που θεωρεί πιο δελεαστικές για να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους του «παλαιού» ΠΑΣΟΚ και δεν αναφέρεται αναλυτικά σε όλες τις επαγγελματικές του δραστηριότητες, όπως είναι η σχέση του με τον επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη, ή άλλες ενδιαφέρουσες ιδιότητές του, όπως αυτή του γενικού διευθυντή στο think tank της Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου - Διεθνούς Κέντρου Μελετών Ευξείνου Πόντου. Τα στοιχεία για τον «σκιώδη» υπουργό του Σταύρου Θεοδωράκη είναι τα εξής: «Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Οικονομική Σχολή του Λονδίνου (LSE). Διετέλεσε οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Α.Γ. Παπανδρέου (1981-87) και πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) (1987-89). Την τελευταία δεκαετία εργάζεται ως αυτοαπασχολούμενος οικονομικός σύμβουλος για θέματα στρατηγικής. Από το 2010 είναι δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Ερέτριας».

Ο κ. Παπανικολάου δεν είναι τυχαίος άνθρωπος στην πολιτική και οικονομική πιάτσα, καθώς ανδρώθηκε την περίοδο της παντοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή τη δεκαετία του 1980, συνεργαζόμενος στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, που είχε θεσμοθετηθεί επί Ανδρέα Παπανδρέου, με πρόσωπα που καθόρισαν την πορεία του τόπου από σημαντικά πόστα ευθύνης. Είτε θετικά είτε αρνητικά. Στο πρώτο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, ο κ. Γιάννης Παπανικολάου και στενός συνεργάτης των Στ. Θεοδωράκη και Δ. Μελισσανίδη συμμετείχε με τον σύμβουλο του κ. Σημίτη, καθηγητή Γ. Σπράο, ο οποίος θεωρείται επιστημονικός καθοδηγητής του διδύμου Α. Λυμπεράκη και Π. Τηνιού στα εργασιακά, που επίσης έχουν ενταχθεί στο «Ποτάμι», με τον πρώην σύμβουλο του Γ. Παπανδρέου Η. Πολεμαρχάκι, καθώς και με τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Λ. Παπαδήμο.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΡΑΜΦΟΣ

Ο κοσμικός φιλόσοφος που έκανε ιδιαίτερα μαθήματα στον Γιώργο

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συγκροτούσε την οικουμενική κυβέρνηση, φέρνοντας στο τραπέζι της εθνικής συνεννόησης την «επάρατο Δεξιά» με την «πεφωτισμένη Αριστερά», στους κύκλους της διανόησης είχε αρχίσει να φουντώνει κάτι αντίστοιχο για να ενισχυθεί φιλοσοφικά το ρεύμα της «συμφιλίωσης». Επρόκειτο για το κίνημα των νεο-ορθοδόξων, όπου κεντρικοί πρωταγωνιστές ήταν διανοούμενοι από τον χώρο της Αριστεράς και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι οποίοι με επίκεντρο το Αγιον Ορος αναζητούσαν συγκλίσεις των δύο πλευρών. Εκτός από τον Χ. Γιανναρά και τον Κ. Ζουράρι, εκείνος που εμφανιζόταν να έχει την πατρότητα της ιδέας ήταν ο Στέλιος Ράμφος.

Ο χαρισματικός και πολυγραφότατος Ελληνας φιλόσοφος, πέραν των αριστουργηματικών του έργων, διακρίνεται για την ικανότητά του να κερδίζει τη συμπάθεια και τον θαυμασμό όλης της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ της χώρας τα τελευταία 25 χρόνια. Ο Στέλιος Ράμφος επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο κατά την περίοδο της εκσυγχρονιστικής διακυβέρνησης του Κ. Σημίτη, ο οποίος τον συνιστούσε ανεπιφύλακτα σε όλους τους κοσμικούς κύκλους των Αθηνών και κυρίως στις εύπορες οικογένειες του Κολωνακίου και των βορείων προαστίων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου, τότε που διευθυντής του γραφείου Τύπου του Κ. Σημίτη ήταν ο Γ. Πανταγιάς, «έβαλε» στα μεγάλα σαλόνια της χώρας τον Στέλιο Ράμφο, με αποτέλεσμα πολλές κυρίες της κοσμικής Αθήνας να τον καλούν για κατ’ οίκον φιλοσοφικές διαλέξεις.

Την περίοδο που ανέλαβε την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου, ο Στέλιος Ράμφος δεν ήταν «απών» από τις εξελίξεις. Εμφανιζόταν, χωρίς να το διαψεύδει ο ίδιος, ως «φίλος» του πρώην πρωθυπουργού και πνευματικός καθοδηγητής του. Κυκλοφορούσαν πληροφορίες ότι παρέδιδε στον Γ. Παπανδρέου ιδιαίτερα μαθήματα φιλοσοφίας, τότε που ο δεύτερος προσπαθούσε να εξηγήσει ότι η κρίση δεν είναι οικονομική, αλλά κρίση αξιών και πολιτισμού. Οταν ο Γ. Παπανδρέου τα έκανε «μαντάρα», το «πνευματικό κεφάλαιο» Στέλιος Ράμφος δεν το άφησαν ανεκμετάλλευτο οι γνωρίζοντες την αξία του πολιτικοί αρχηγοί, όπως ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο τελευταίος δεν «ανακάλυψε» τον Στέλιο Ράμφο με την εκδήλωση που διοργάνωσε προ ημερών, αλλά, σύμφωνα με καλά πληροφορημένος πηγές, τον είχε κοντά του ως «θεωρητικό» του «Ποταμιού» πριν ακόμη ανακοινώσει την ίδρυση του κόμματος, καθώς ο σύγχρονος φιλόσοφος γνώριζε τι θα κάνει πριν το πληροφορηθεί το Πανελλήνιο.