Σαν να τον βλέπω τον εφιάλτη: η λέξη ακρίβεια στο εξής να γίνεται συνώνυμη των λέξεων τρόφιμα και σπίτια. Σήμερα δημοσιεύεται η εξαμηνιαία έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών- μέσω της Pulse RC. Οι πολίτες έχουν ερωτηθεί για τα της οικονομίας, της αγοράς αλλά και της πολιτικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», καταγράφεται μεν γενικά η ακρίβεια ως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες, το κυριότερο εύρημα όμως είναι πως το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών έχει χάσει τον λογαριασμό με τον καλπασμό των τιμών των τροφίμων. Έξι στους δέκα προβληματίζονται για την πορεία της οικονομίας, αλλά πολύ υψηλό καταγράφεται και το ποσοστό των πολιτών που πλήττονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από το στεγαστικό πρόβλημα (ακριβά ενοίκια, κόστος αγοράς, δυσκολία εύρεσης ακινήτου). Δεν ξέρω αν ο φίλος μου ο Γιάννης ο Χατζηθεοδοσίου του επιμελητηρίου θέλει να παίξει σκληρή αντιπολίτευση. Αλλά καταλαβαίνω ότι δεν θα βγει να τον διαψεύσει και κανένας από την κυβέρνηση. Μάτια έχουν και βλέπουν...

Θα χάσει πολύ περισσότερα κεφάλαια

Προσπαθώ να καταλάβω αν η JP Morgan, η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ και του κόσμου γενικώς, «μας παίζει ανάποδα». Το αναφέρω επειδή βρήκε μέρα χθες -στον απόηχο της μη αναβάθμισης της Οικονομίας από τη Moody’s- να πει ότι είναι καλύτερο να μείνει το χρηματιστήριο στις αναδυόμενες αγορές παρά να αναβαθμιστεί στις αναπτυγμένες. Και επιχειρηματολόγησε ότι, αν το ΧΑ επιστρέψει στη χορεία των αναπτυγμένων, θα χάσει πολύ περισσότερα κεφάλαια από όσα θα κερδίσει παραμένοντας στη «Β΄ εθνική», καθώς θα καταστεί η μικρότερη αγορά στον MSCI με συμμετοχή μόλις 0,13% και στάθμιση μικρότερη της Πορτογαλίας, της Αυστρίας κ.λπ. Και αυτό γιατί από «πρώτη στο χωριό» με 10 «αντιπροσώπους» που έχει σήμερα και μέση κεφαλαιοποίηση 38 δισ. δολαρίων στον MSCI Emerging Markets, θα βρεθεί τελευταία στην πόλη, καθώς θα μείνει μόλις με 3 μετοχές στον MSCI Europe και μέση κεφαλαιοποίηση 12,5 δισ. δολαρίων. Στο ρεζουμέ, η JP Morgan υπολογίζει ότι από το ΧΑ θα κάνουν φτερά 1,8 δισ. δολάρια…

Εχθρός

Από εδώ το πάει, από εκεί το φέρνει, νομίζω πάντως πως η διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεν είναι πια ante portas. Ο «εχθρός» έχει παραβιάσει ήδη τις πύλες. Κι εκεί που αγγίζαμε τα 100 δισ. κεφαλαιοποίησης, χθες μόνο χάθηκαν 1,2 δισ. ευρώ και η αξία των ελληνικών μετοχών υποχώρησε στα 96,6 δισ. ευρώ.

Θετικό story

Η στήλη δεν κλαίγεται. Τουναντίον χαίρεται. Επειδή συμμερίζεται απόλυτα τις εκτιμήσεις ότι σε μερικούς μήνες από σήμερα ο γενικός δείκτης θα είναι πολύ πάνω από τις 1.400 μονάδες, οπότε εκλαμβάνει τα πισωγυρίσματα και τις «εξαερώσεις» ως ευκαιρίες για αγορές από όσους επίσης πιστεύουν στο θετικό story της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Να είμαστε και λογικοί, μην είμαστε και πλεονέκτες… Τώρα, αν ακούτε πως η μη αναβάθμιση από τη Moody’s ή οι αναλύσεις της JP Morgan είναι αιτία απόσυρσης κεφαλαίων από το χρηματιστήριο, μην τσιμπάτε. Αφορμή ψάχνουν.

Στην Πειραιώς όσοι αγόρασαν τις μετοχές του ΤΧΣ στα 4 ευρώ χάνουν ήδη 5,5%, ενώ γίνεται το «έλα να δεις» με συναλλαγές 150-180.000.000 ευρώ καθημερινά. Δεν ξέρω αν θα δώσει κι άλλες ευκαιρίες η μετοχή, αλλά οι φίλοι μου αναλυτές περιμένουν πρώτα να δουν αν θα κρατήσει τα 3,75 ευρώ και μετά να μιλήσουν για τις επόμενες άμυνες των 3,5 ευρώ. Εκεί, αν βρω λεφτά, θα ήθελα να «ψωνίσω».

Εγκατέλειψε την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων

Για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια η Ιαπωνία εγκατέλειψε την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων (αρνητικά εδώ και επτά χρόνια) αυξάνοντάς τα στο… 0,1%. Πρόκειται για ιστορικό γεγονός γιατί η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου με ΑΕΠ 4,2 τρισ. δολαρίων, ανταγωνίζεται για την 3η θέση με την επίσης πανίσχυρη σε εξαγωγές Γερμανία.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή