Το ηµερολόγιο έδειχνε 15 Οκτωβρίου 2023 και ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών στη χώρα µας ήταν σε εξέλιξη. Λίγες ηµέρες πριν «πέφταµε από τα σύννεφα» µαθαίνοντας πως ο νεοεκλεγείς, τότε, πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης θα ταξίδευε για την Αµερική ανήµερα ενός κρίσιµου δεύτερου εκλογικού γύρου. Οι φήµες τότε οργίαζαν για τον λόγο του ταξιδιού. «Πάει για να µαζέψει τα πράγµατά του, για να εγκατασταθεί µόνιµα στην Ελλάδα», έλεγαν τότε άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο Στέφανο.

Ο πραγµατικός λόγος ήταν άλλος και τον αποκάλυψε ο ίδιος ο πρόεδρος Κασσελάκης στα µέλη του κόµµατός του κατά τη διάρκεια µιας συνεδρίασης της Πολιτικής Γραµµατείας, αφήνοντάς τους τότε όλους άφωνους. Ηθελε να παντρευτεί τον αγαπηµένο του, Τάιλερ Μακµπέθ, µε πολιτικό γάµο στην Αµερική. Ετσι κι έγινε! Το ζευγάρι παντρεύτηκε στο Χάµπτονς της Νέας Υόρκης, παρουσία λίγων και εκλεκτών καλεσµένων. Μεταξύ άλλων, σε αυτή τη σεµνή τελετή ήταν οι γονείς και οι φίλοι του ζευγαριού, που τους ευχήθηκαν «βίο ανθόσπαρτο». Ο Στέφανος Κασσελάκης επέστρεψε θέλοντας να ολοκληρώσει ένα από τα βασικά στάδια στη ζωή ενός ανθρώπου, τη δηµιουργία οικογένειας. Κι έτσι άρχισε εκείνες τις περιβόητες δηλώσεις περί υιοθεσίας δύο αγοριών, δηλώσεις που είχαν προκαλέσει τότε πολλές αντιδράσεις.

Πώς ο Στέφανος Κασσελάκης θα παντρευτεί δύο φορές τον Τάιλερ;

Φαίνεται, όµως, πως για τον Στέφανο και τον Τάιλερ ο ένας γάµος είναι λίγος και µε την αλλαγή της νοµοθεσίας στη χώρα µας αποφάσισαν να ξαναπαντρευτούν. Την αποκάλυψη για τον δεύτερο γάµο την έκανε ο σύζυγός του, Τάιλερ Μακµπέθ, πριν από λίγες ηµέρες, λέγοντας πως θα γίνει το καλοκαίρι. Πράγµατι, λοιπόν, παρότι έβαλαν µία φορά «βέρα στο δεξί» -και µάλιστα µια πανάκριβη Cartier-, θα το «ξαναπάρει το παιδί» το καλοκαίρι στα Χανιά, µε λύρες, µαντινάδες, σαρίκια, στιβάνια και µαύρα πουκάµισα. Και αυτή η τελετή θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο, στα τέλη Αυγούστου. Ενα γεγονός που φαίνεται ότι το ζευγάρι το θέλει πολύ. Μάλιστα, η επιλογή του τόπου δεν έγινε τυχαία, αφού ο Στέφανος αγαπάει πολύ τα Χανιά, τα οποία, όπως λέει, τον εµπνέουν και τον δυναµώνουν. Ο γάµος αυτός όµως φαίνεται πως είναι αχρείαστος ή µπορεί και όχι. Και για να το εξηγήσουµε καλύτερα. Στη χώρα µας αναγνωριζόταν πολιτικός γάµος που έχει γίνει στην Αµερική και πριν από την ψήφιση του νοµοσχεδίου για τα οµόφυλα ζευγάρια.

Μάλιστα, για να παντρευτεί κάποιος, θα πρέπει να υπογράψει µια βεβαίωση πως δεν βρίσκεται ήδη σε γάµο. Αρα, πώς ο Στέφανος Κασσελάκης θα παντρευτεί δύο φορές τον Τάιλερ; ∆ύο είναι τα ενδεχόµενα στην περίπτωση αυτή. Ή ο Στέφανος Κασσελάκης λέει ψέµατα και δεν παντρεύτηκε ποτέ στην Αµερική ή ο γάµος στα Χανιά είναι ακόµα ένα επικοινωνιακό σόου. Εκτός και αν δεν δήλωσε ποτέ τον γάµο στην Ελλάδα, µόνο και µόνο για να µπορεί να κάνει νέα γαµήλια τελετή.

Περί ισότητας

«Ενα εκ των πλέον κοµβικών και ρηξικέλευθων γεγονότων -για τα σύγχρονα ελληνικά δεδοµένα και κοινωνικά στερεότυπα- αποτελεί η ψήφιση του Ν. 5089/2024 περί ισότητας στον πολιτικό γάµο, επιφέροντας µείζονες τροποποιήσεις στον Αστικό Κώδικα. H ελληνική νοµοθεσία έχει προβλέψει την αναγνώριση γάµου Ελληνα πολίτη τελεσθέντος στην αλλοδαπή µε το Αρθρο 782 του Κώδικα Πολιτικής ∆ικονοµίας και δη µε την απλούστατη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, µέσω της οποίας βεβαιώνεται το σχετικό γεγονός κατόπιν κατάθεσης αιτήσεως και συνεπεία έκδοσης της οικείας δικαστικής απόφασης. Λαµβάνοντας, λοιπόν, υπ’ όψιν τα ανωτέρω, καθώς και τον επιδιωκόµενο σκοπό ψήφισης του σχετικού νόµου, γεννώνται εύλογα ερωτήµατα αναφορικά µε τους λόγους επιλογής του κ. Κασσελάκη να τελέσει εις διπλούν πολιτικό γάµο, τόσο στην αλλοδαπή όσο και στην ηµεδαπή. Μήπως, εν προκειµένω, η χρήση του νέου νοµοθετικού πλαισίου της χώρας µας είναι απλώς µια στοχευµένη κίνηση εντυπωσιασµού;», δηλώνει στο «S» ο δικηγόρος-ποινικολόγος Σπύρος ∆ηµητρίου.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Secret» της εφημερίδας «Παραπολιτικά»