Όνομα δεν θα γράψω. Ας το ανακοινώσει επίσημα ο ενδιαφερόμενος, που είναι η Microsoft. Αλλά έμαθα από καλή πηγή ότι το μεγάλο έργο κατασκευής του πρώτου data center που θα χτίσει στα Σπάτα ο αμερικανικός κολοσσός της τεχνολογίας το κέρδισε ένας άλλος κολοσσός -για τα ελληνικά μέτρα και σταθμά- των κατασκευών. Δεν είναι δα και κανένα κουίζ. Πόσες πολύ μεγάλες κατασκευαστικές έχουμε στη χώρα; Μία, θα έλεγα. Η οποία πολύ μεγάλη κατασκευαστική -με track record που πρέπει να αθροίσεις όλα τα έργα των υπολοίπων για να τη φτάσουν- νομίζω πως εδραιώνει μια πολύ ισχυρή συμμαχία με τους Αμερικανούς. Της Microsoft, αλλά και γενικώς. Στο πλαίσιο της δουλειάς για την κατασκευή του data center -τρία θα χτίσει, και μιλάμε για επενδύσεις 1 δισ. ευρώ- προβλέπεται και η λειτουργία ενός φωτοβολταϊκού σχεδόν 20 mW, που θα εξυπηρετεί τις μεγάλες ενεργειακές ανάγκες του κέντρου δεδομένων. Ποιος ξέρει από ΑΠΕ τόσο καλά;

Ανοικτό το ενδεχόμενο για το επίδομα Πάσχα

Ο πρωθυπουργός το «ξέκοψε» για το επίδομα Πάσχα, αλλά με όλο το θράσος που έχω ως «ντετέκτιβ της συμφοράς», εγώ θα επικαλεστώ τις πηγές μου, που μου λένε να αφήσω ανοιχτό ένα μικρό παράθυρο. Τα «είπα-ξείπα» στην πολιτική είναι συχνά… Και δεν θα κατηγορήσει κανείς την κυβέρνηση, αν στη σύντομη πορεία μέχρι τον οβελία βρει τα χρήματα για ένα μικρό δώρο στους χαμηλοσυνταξιούχους για την ακρίβεια. Έχω βάλει ένα στοίχημα με τον εαυτό μου πως μετά την Παρασκευή που μας έρχεται και την πολυαναμενόμενη αξιολόγηση από τον αμερικανικό οίκο Moody’s, που μας «χρωστά» και πιθανότατα θα δώσει μια αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα, όλο και κάποιον ξεχασμένο «θησαυρό» 100.000.000 ευρώ μπορεί να ανακαλύψουν εκεί στην κυβέρνηση για να τον αποκαλύψουν…

Κυνήγι του λαθρεμπορίου καυσίμων

Να πούμε συγχαρητήρια στον κ. Πιτσιλή της ΑΑΔΕ και τους ράμπο του, που έχουν δείξει τελευταία ότι παίρνουν στα σοβαρά το κυνήγι του λαθρεμπορίου καυσίμων και χθες επέβαλαν πρώτη φορά στα χρονικά ποινή σφράγισης πρατηρίου καυσίμων για δύο χρόνια. Μπράβο λοιπόν. Αλλά μπράβο, με την ευχή το πρώτο να μην είναι και το τελευταίο και η έρευνα που έχουν ξεκινήσει οι φορολογικές, τελωνειακές, αστυνομικές, λιμενικές, εισαγγελικές και λοιπές Αρχές να μη σταματήσει εκεί.

Σταγόνα στον ωκεανό

Βόμβες εκρήγνυνται, άνθρωποι δολοφονούνται σε βενζινάδικα, ανυποψίαστοι πολίτες κινδυνεύουν και γενικώς η κατάσταση με την εγκληματικότητα στα καύσιμα είναι στο χειρότερο σημείο της εδώ και πολλά χρόνια. Οπότε τα 500 λίτρα που βγήκαν από βυτιοφόρο σε δεξαμενή πρατηρίου και δεν το κατέγραψε το σύστημα εισροών-εκροών, εμένα μου μοιάζει για σταγόνα στον ωκεανό. Οι πολίτες περιμένουν περισσότερα και κυρίως να ελεγχθούν ένα προς ένα τα σχεδόν 5.500 πρατήρια καυσίμων, οι 53 εταιρείες πετρελαιοειδών, τα δύο μεγάλα διυλιστήρια και κάτι καραβάκια-δεξαμενόπλοια που σταματάνε μεσοπέλαγα και, σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν δει τα ματάκια της στήλης, φορτώνουν και ξεφορτώνουν καύσιμα από το ένα στο άλλο.

Θα «πονέσουν» την αγορά

Σήμερα δεν θα γράψω για Χρηματιστήριο. Θα επαναλάβω μόνο ότι 100 μονάδες διόρθωσης -ας πούμε κοντά στις 1.300- δεν θα «πονέσουν» μια αγορά που ανέβηκε από τις 1.100 στις 1.430 σε έξι μήνες. Αντιθέτως, θα δημιουργήσουν ευκαιρίες.

Κοινωνικές πολιτικές

Παρέα με τη Σοφία Ζαχαράκη παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες ο Κωστής Χατζηδάκης για τη συνεδρίαση του EcoFin. Στην ατζέντα ήταν οι κοινωνικές επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις, με τον υπουργό Οικονομικών να υποστηρίζει ότι οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή είναι στόχοι συμπληρωματικοί. H υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας παρουσίασε δράσεις του υπουργείου Οικονομικών που ενισχύουν τις κοινωνικές πολιτικές και δράσεις του υπουργείου Εργασίας που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα. Η ελληνική κυβέρνηση τάχθηκε επίσης υπέρ της υιοθέτησης μιας πιο φιλόδοξης ατζέντας για την Ενιαία Αγορά Κεφαλαίων και την Τραπεζική Ένωση. Θεσμοί που ακούγονται δυσνόητοι, όμως η χρησιμότητά τους αναδεικνύεται σε περιόδους κρίσεων, και μικρές χώρες, που βήχουν όταν φτερνίζονται οι μεγάλες, τις έχουν μεγάλη ανάγκη.