H αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, εξοµολογήθηκε κατά την Παγκόσµια Ηµέρα Παχυσαρκίας ότι υπήρξε παχύσαρκη ως έφηβη.
Αποκάλυψε στο «Secret» ότι είχε φτάσει πάνω από 100 κιλά και ότι έκανε µεγάλο αγώνα προκειµένου να σταθεροποιήσει το βάρος της. Παράλληλα, µίλησε για το bullying που δέχτηκε λόγω των κιλών της.

Ολόκληρη η συνέντευξη της Ειρήνης Αγαπηδάκη

Πώς είναι η συνεργασία σας µε τον υπουργό Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη;

Εξαιρετική. Στο υπουργείο Υγείας υπάρχουν καθηµερινές προκλήσεις, που δεν µπορούν να αντιµετωπιστούν χωρίς οµαδική δουλειά. Είχα έως τώρα την τιµή και τη χαρά να συνεργαστώ µε τρεις υπουργούς Υγείας: τον Θάνο Πλεύρη, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τώρα µε τον Αδωνι Γεωργιάδη. Με τον Θάνο Πλεύρη καταφέραµε να υλοποιήσουµε το πρόγραµµα «Φώφη Γεννηµατά» και να διαχειριστούµε την πανδηµία, µε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να αντιµετωπίσουµε την τεράστια πρόκληση της δηµόσιας υγείας από τις πληµµύρες στη Θεσσαλία και µε τον Αδωνι Γεωργιάδη φέρνουµε τις µεγάλες αλλαγές στην πρόληψη, που έχει ανάγκη η πατρίδα και οι πολίτες, για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΣΥ. Αλλωστε, ο Αδωνις Γεωργιάδης είναι ένας άνθρωπος που έχει ταυτιστεί µε την αποτελεσµατικότητα και τις τολµηρές και επιτυχηµένες µεταρρυθµίσεις

Με αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα Παχυσαρκίας, κάνατε µια αποκάλυψη σχετικά µε το βάρος σας. Πόσα κιλά υπήρξατε;

Τα περισσότερα κιλά που έχω υπάρξει ήταν λίγο πάνω από 100, όταν ήµουν πολύ νεότερη, αλλά πάντα ήµουν παραπάνω κιλά. Υπήρξα υπέρβαρη και παχύσαρκη στη συνέχεια από την παιδική µου ηλικία

∆εχτήκατε bullying γι’ αυτό;

Προφανώς, όπως κάθε άνθρωπος που έχει βιώσει κάτι ανάλογο. Υπάρχει στιγµατισµός των ανθρώπων που αντιµετωπίζουµε προβλήµατα µε το βάρος µας. Οταν ο άλλος βλέπει µόνο τα κιλά σου και όχι το ποιος είσαι, ουσιαστικά αισθάνεσαι ότι σε απορρίπτει ως άτοµο. ∆εν υπάρχεις εσύ, δεν έχεις όνοµα, υπάρχει µόνο η ετικέτα που σε συνοδεύει και συχνά αναφέρονται σε σένα στην παρέα ως «ο χοντρός», «η χοντρή». Αυτό ανατροφοδοτεί την απόρριψη και από µας τους ίδιους που έχουµε παραπάνω κιλά, µε αποτέλεσµα να έχουµε πολύ χαµηλή αυτοεκτίµηση και να µην πιστεύουµε ότι αξίζει να προσπαθήσουµε να φροντίσουµε τον εαυτό µας. Αποθαρρύνεσαι, κάµπτεσαι, γίνεσαι αυτός που βλέπουν οι άλλοι και όχι αυτός που πραγµατικά είσαι

Πώς πήρατε την απόφαση να χάσετε τα κιλά; Τι κάνατε γι’ αυτό;

Πήρα την απόφαση το 2009, όταν επιτέλους µπορούσα να αντέξω το κόστος τού να αναζητήσω τη βοήθεια διατροφολόγου – γι’ αυτό θεωρώ πολύ σηµαντικό ότι την παρέχουµε δωρεάν στα προγράµµατα που υλοποιούµε στο υπουργείο Υγείας. Με βοήθησε επειδή προσάρµοσε το διατροφικό πρόγραµµα στις δικές µου προτιµήσεις, ώστε να µην αισθανθώ ότι στερούµαι κάποια φαγητά που µου άρεσαν. Ετσι κατάφερα να αυτορρυθµίζοµαι µέσα στα χρόνια και να µην ξαναπάρω το βάρος. Φαίνεται απλό, αλλά δεν είναι καθόλου. Η µάχη µε την παχυσαρκία για όλους εµάς είναι διαρκής και µόνιµη, αλλά δεν έχει πάντα την ίδια ένταση που έχει στην αρχή. Με τον καιρό µαθαίνεις να ζεις διαφορετικά. Οι νέες συνήθειες γίνονται µόνιµες και δεν βιώνεις τις δυσκολίες που είχες στην αρχή.

Ποιες είναι οι δράσεις του υπουργείου σχετικά µε την καταπολέµηση της παιδικής παχυσαρκίας;

Το υπουργείο Υγείας υλοποιεί για πρώτη φορά στη χώρα µας ένα εθνικό πρόγραµµα πρόληψης και καταπολέµησης της παιδικής παχυσαρκίας για όλα τα παιδιά ηλικίας 0-17 ετών, µε δράσεις στοχευµένες και προσαρµοσµένες στα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά κάθε οµάδας παιδιών και εφήβων. Περιλαµβάνει δράσεις στα σχολεία για υγιεινές διατροφικές επιλογές, µαγειρικές δεξιότητες, δωρεάν πρόσβαση σε παιδίατρο, διατροφολόγο και µια σειρά από ψηφιακές υπηρεσίες για τα παιδιά και τις οικογένειες, καθώς και δωρεάν πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιµα για τις οικογένειες που έχουν ανάγκη. Στόχος είναι να κάνουµε την υγιεινή επιλογή εύκολη επιλογή για όλους.

Πιστεύετε ότι η φτώχεια έχει επιπτώσεις στην υγεία, από το πιο απλό, που είναι η παχυσαρκία;

Η έρευνα έχει δείξει ότι η παχυσαρκία εµφανίζεται συχνότερα στα φτωχότερα νοικοκυριά. Αυτό είναι το αποτέλεσµα των κοινωνικών ανισοτήτων στην Υγεία που πάµε να ανατρέψουµε. Για µένα έχει τεράστια σηµασία αυτό, καθώς δεν είναι απλώς µια επιστηµονική γνώση, αλλά µέρος της προσωπικής µου ιστορίας. Προσπαθώ να κάνω ό,τι είναι δυνατό ώστε να µη χρειαστεί να βιώσει άλλο παιδί στη χώρα µας τις επιπτώσεις που έχει η φτώχεια στην υγεία. Γι’ αυτό εστιάζουµε στην πρόληψη, στην προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας όλων των παιδιών µέσα από διαφορετικές δράσεις. Θέλουµε να παρέχουµε ένα γερό ξεκίνηµα για όλα τα παιδιά στη χώρα µας

Τι µήνυµα θα δίνατε στα παχύσαρκα παιδιά;

Οσο µπορούν, να µην υιοθετούν όσα λένε οι άλλοι γι’ αυτούς, αλλά να προσπαθούν να ανακαλύψουν οι ίδιοι ποιοι είναι. Η ταυτότητά µας δεν είναι τα κιλά µας. Εχουµε ο καθένας έναν συνδυασµό χαρακτηριστικών, που µας κάνει µοναδικούς. Οποιος µας απορρίπτει εξαιτίας της εικόνας µας ουσιαστικά δεν µπορεί να δει ποιοι είµαστε. ∆εν χρειαζόµαστε τέτοιους «φίλους».

Γυµνάζεστε;

Ναι, αλλιώς δεν θα µπορούσα να βγάλω τη µέρα. Οσο µεγαλώνουµε, αν θέλουµε να διατηρούµε καλή λειτουργικότητα, κινητικότητα, να µην πονάµε στους µυς, να µπορούµε να κάνουµε όσα θέλουµε και να ζούµε µε υγεία, είναι απαραίτητη η γυµναστική. Είναι το φάρµακο για µια καλή ζωή.

Ποιο ήταν το πρώτο ρούχο που αγοράσατε όταν χάσατε τα κιλά;

∆εν θυµάµαι ποιο ήταν, αλλά θυµάµαι ότι, ενώ ήµουν πλέον 56 κιλά, αναζητούσα το XL. Με κοίταξε απορηµένη η πωλήτρια και µε ρώτησε αν είναι για δώρο. Αυτό εννοώ όταν λέω ότι ο στιγµατισµός γίνεται ταυτότητα. Παίρνει χρόνο να µπεις στο νέο νούµερο, να αναγνωρίσεις ως δικό σου ένα νέο σώµα, µε λιγότερα κιλά. Είναι µια ψυχική διαδικασία µε µακρύ δρόµο. ∆εν αρκεί απλώς να γράφει µικρότερο αριθµό στη ζυγαριά.

Ποιο είναι το όραµά σας στην πολιτική;

Να ανατρέψουµε τις κοινωνικές ανισότητες, ειδικά στην Υγεία, ώστε να µη γίνεται η καταγωγή µας µοίρα.


*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά