Είναι πολύ αισιόδοξο ότι στην Ελλάδα μπαίνουν λεφτά «με το τσουβάλι» τα τελευταία χρόνια από το εξωτερικό και επενδύονται σε εξαγορές εταιρειών, αυξήσεις κεφαλαίου με τη συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών, ομολογιακές εκδόσεις και λοιπά. Αλλά είναι ταυτόχρονα και αποκαρδιωτικό που η χώρα και οι επιχειρηματίες της βγαίνοντας από την πολυετή κρίση δεν έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να προφυλάξουν τις επιχειρήσεις τους και τις τράπεζες από τον «αφελληνισμό», για τον οποίο μιλάμε εδώ και χρόνια. Θα μου πείτε, τι μας γράφεις, ρε «ντετέκτιβ» της δεκάρας, λες και ανακάλυψες τώρα την παγκοσμιοποίηση. Όχι, δεν την ανακάλυψα τώρα. Αλλά με αφορμή τις πολύ σημαντικές εξαγορές που βλέπουμε να συμβαίνουν (ρεκόρ 15ετίας -παρακαλώ- το 2023 με 8,4 δισ. ευρώ) και την εξαγορά της βορειοελλαδίτικης εταιρείας τεχνολογίας Beta Systems έναντι 1,15 δισ. ευρώ, θυμήθηκα κάτι που έγραφα (στην «Ελευθεροτυπία» εκείνη την περίοδο). «Τηλεφωνούμε γερμανικά, ψωνίζουμε ολλανδοβελγικά, χτίζουμε με γαλλικά τσιμέντα, ταξιδεύουμε αραβοϊταλικά και… δανειζόμαστε από όλους». Για κοιτάξτε γύρω και πείτε μου αν κάτι έχει αλλάξει. Ίσως έχει, ότι πλέον έχουν μπει και οι Αμερικανοί στο παιχνίδι και αγοράζουν ενέργεια, πληροφορική, τρόφιμα, οι Ιταλοί τράπεζες και ούτω καθεξής. Η Ελλάδα προχωράει μπροστά, πληρώνει τα χρέη της, αλλά με τα λεφτά των άλλων. Λογικό, αφού εδώ ο πλούτος μάς τελείωσε.

Ισχυροί Έλληνες επιχειρηματίες στις κατασκευές

Για να τα λέμε όλα, έχουμε πάντως και ισχυρούς Έλληνες επιχειρηματίες, ειδικά στις κατασκευές, τη βιομηχανία και την ενέργεια, που βάζουν και ξαναβάζουν λεφτά από την τσέπη τους για να πάνε τις εταιρείες και την Ελλάδα μπροστά. Αλλά επιτρέψτε μου να πω πως αρκετοί από αυτούς χαϊδεύουν αυτή την περίοδο απαλά το δάχτυλο στο ρεβόλβερ πάνω στη ζώνη τους, έτοιμοι να «πυροβολήσουν» αν τους δοθεί καλή τιμή…

Το όραμα του Στάσση

Έχουμε βέβαια και τις επιχειρήσεις που διοικούνται από μάνατζερ με όραμα να κατακτήσουν (ξανά όπως παλιά) τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η ΔΕΗ με τον Γ. Στάσση είναι μία από αυτές και το απέδειξε με τη μεγάλη εξαγορά της Enel στη Ρουμανία αλλά και -εσωτερικά- την απόκτηση της Κωτσόβολος από την Dixons. Χθες η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε την εν λόγω εξαγορά και τυπικά.


Νέο υψηλό για την Alpha Bank και κέρδη από την Optima bank

Νέο υψηλό 52 εβδομάδων στο 1,79 ευρώ για την Alpha Bank που ανακοινώνει σήμερα αποτελέσματα 2023. Ανακοινώσεις θα έχουμε και από τη Eurobank που επίσης γράφει ρεκόρ στο ταμπλό. Εντυπωσιακή αύξηση κερδοφορίας κατά 143% από το 2022 παρουσίασε η Optima bank το 2023, με τα καθαρά κέρδη της να ανέρχονται σε 103.000.000 ευρώ (από 42.400.000 ευρώ). Τα αυξημένα κέρδη εκτόξευσαν την απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 29%, το υψηλότερο στην Ελλάδα και από τα υψηλότερα στην ευρωπαϊκή αγορά. Το προτεινόμενο μέρισμα διαμορφώνεται σε 0,44 ευρώ ανά μετοχή ή συνολικά 32.425.422 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 32% επί των καθαρών κερδών και προσφέρει μερισματική απόδοση 5,71%. Αν θέλετε την άποψη της στήλης, αποτελεί την πιο υγιή τράπεζα με υψηλά στάνταρ στην αγορά. Δεν έμεινε πια καμία τράπεζα που να μην έχει επεκτείνει για έναν χρόνο το πρόγραμμα προστασίας συνεπών δανειοληπτών στεγαστικών δανείων από τα αυξημένα επιτόκια. Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha συνεχίζουν το πλαφόν που δεν επιτρέπει αύξηση των δόσεων.

Μειωμένα κέρδη στην EΛΒΑΛ

«Βαριά» έπεσε στους επενδυτές η καταβαράθρωση των κερδών της βαριάς βιομηχανίας EΛΒΑΛ το 2023, λόγω κυρίως των συναλλαγματικών ισοτιμιών και της μειωμένης ζήτησης. Εξού και η μεγάλη πτώση της μετοχής χθες κατά 5,83% με όγκο συναλλαγών σχεδόν 1.000.000 τεμαχίων. Ξεπούλημα κανονικό για μια επιχείρηση που επιδιώκει να προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης, αλλά πλέον βρίσκεται κάτω από τα 800.000.000 ευρώ. Αν δεν αντιδράσει η μετοχή άμεσα πάνω από τα 2,1-2,15 ευρώ, φοβάμαι ότι η επόμενη στάση θα είναι προς το 1,8 ευρώ ή περίπου 15% χαμηλότερα από εδώ.