Χρόνια πολλά στους ερωτευμένους και προσοχή στα λεφτά που έχετε στην τσέπη, αν πάτε να αγοράσετε σοκολατίτσες και τουρτίτσες στις αγαπημένες και στους αγαπημένους σας. Επειδή οι αγορές λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος και όχι με βάση το συναίσθημα, φρόντισαν ήδη από την Παρασκευή αλλά και χθες, παραμονές του Αγίου Βαλεντίνου, να εκτοξεύσουν σε ιστορικά υψηλές τιμές το κακάο (5.599 δολάρια ο μετρικός τόνος) που έχει ήδη ανέβει 110% τον τελευταίο χρόνο. Οπότε τον νου σας, γιατί λίγα γραμμάρια γλυκιάς απόλαυσης θα αφήσουν πικρή επίγευση. Τώρα βέβαια δεν ξέρω στην ηλικία μου αν έρθει πιο οικονομικά κάνα γαλακτομπούρεκο ή καμιά τουλούμπα, ούτε αν κάνουν την ίδια δουλειά, αλλά και εδώ που τα λέμε ποιος υπολογίζει τα λεφτά μπροστά στον έρωτα.

35% έκπτωση στο ρεύμα

Για το αγροτικό ρεύμα, αν υπολόγισα καλά τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, η έκπτωση για τα επόμενα τρία χρόνια φτάνει στο 35% σε σύγκριση με τις σημερινές χρεώσεις. Επανέρχεται λοιπόν αυτό που κάποτε λέγαμε «προνομιακό αγροτικό τιμολόγιο», γιατί κάπου είχε χαθεί η μπάλα και οι άνθρωποι είχαν δίκιο που διαμαρτύρονταν. Δεν μπορεί να ισχυριζόμαστε ότι θέλουμε να στηρίξουμε την ενεργοβόρο αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και να χρεώνουμε ακριβότερα την αγροτική κιλοβατώρα από όσο την πληρώνουμε οι καταναλωτές για το ψυγείο μας, στο οποίο αποθηκεύουμε τα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας και το γάλα που παράγονται στα βουνά και στα λαγκάδια της πατρίδας μας. Εδώ η κυβέρνηση είχε κάνει «φάουλ» που άφησε τις τιμές να ξεφύγουν και επιχειρεί να το διορθώσει μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Αρέσει στην αγορά

Στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να πω ότι το σενάριο πιθανής απόσχισης του κλάδου των παραχωρήσεων και της συνεισφοράς του σε νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί και θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο αρέσει πολύ στην αγορά. Σε αναλυτές και επενδυτικά κεφάλαια αναφέρομαι. Επίσης να πω ότι σπαζοκεφαλιάζω για να ερμηνεύσω τι εννοεί ο ισχυρός άνδρας της εταιρείας, Γιώργος Περιστέρης, που είπε χθες με νόημα ότι ενώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τρέχει με μεγάλες ταχύτητες τα δικά της έργα και θα «ξεμείνει» σύντομα από ανεκτέλεστο, δεν συμβαίνει το ίδιο με πολλά άλλα projects στις κατασκευές συνολικά που καθυστερούν υπερβολικά. Ξέρω μόνο ότι στο παρελθόν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε βάλει πλάτη σε πολλά έργα που δεν τραβούσαν…

Πήραν θέση μεγάλα επενδυτικά funds

Στον έτερο μεγάλο πόλο των κατασκευών, την Intrakat των Μπάκου - Καϋμενάκη - Εξάρχου, χθες πήραν θέση μεγάλα επενδυτικά funds, στα οποία και μεταβιβάστηκαν εννέα πακέτα 4.308.272 μετοχών της εταιρείας. Τα οποία δεν είναι λίγα, καθώς αντιστοιχούν στο 2,7% της εισηγμένης και απέφεραν σε όποιον πούλησε περί τα 18.700.000 ευρώ.

Στην Πειραιώς

Στην τελική ευθεία μπαίνει η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς. Σήμερα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα του 2023 (μη δούμε καμιά έκπληξη με νούμερα κοντά στο 1 δισ. ευρώ, που δεν το βλέπω) και την άλλη εβδομάδα αποφασίζεται τι ποσοστό από το 27% θα πουλήσει το Ταμείο.