Ο Ανδρέας Λοβέρδος µπορεί να δηλώνει ξεκάθαρα ότι το κόµµα που θα δηµιουργήσει θα κινείται µεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Ν.∆., αυτό όµως δεν σηµαίνει πως δεν ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Στο πλαίσιο αυτό, παρακολουθεί µε περίσσιο ενδιαφέρον τις συζητήσεις που γίνονται στο ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά, αφήνοντας να εννοηθεί πως και το δικό του κόµµα µπορεί να έχει µετά τις ευρωεκλογές ρόλο σε αυτές τις διεργασίες.


Γενέθλια

Πάρτι για τα γενέθλιά του έκανε την προηγούµενη εβδοµάδα ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, πρώην γενικός γραµµατέας Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης και σήµερα πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ. Το πάρτι έγινε στη Μαντζάρου 3 και αποτέλεσε σηµείο συνάντησης για πολλά κυβερνητικά και πολιτικά στελέχη, αλλά και ανθρώπους των ΜΜΕ και των τηλεοπτικών παραγωγών. ∆ιακρίναµε, µεταξύ άλλων, τον υπουργό Οικονοµικών Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Υποδοµών Χρήστο Σταϊκούρα, την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, τους υφυπουργούς Κωνσταντίνο Κυρανάκη, Πάνο Τσακλόγλου, Θάνο Πετραλιά και Βιβή Χαραλαµπογιάννη, τον γραµµατέα του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Σπυρόπουλο, τους σεναριογράφους Ρέππα και Παπαθανασίου, τον στιχουργό Φοίβο κ.ά.

Μετανιωμένοι

∆εν ξέρω αν «Μπακογιάννη θα λέµε και θα κλαίµε», όπως ακούω από κάποιους (ήδη) µετανιωµένους ψηφοφόρους του Χάρη ∆ούκα, ξέρω όµως ότι κάθε παρέµβαση του νέου δηµάρχου Αθηναίων δηµιουργεί πολλαπλά ερωτήµατα, αλλά και προβλήµατα στο κόµµα του, το ΠΑΣΟΚ. Αποκορύφωµα, η υποστηρικτική στάση του στο θέµα των καταλήψεων στα Πανεπιστήµια. Κορυφαίος κοµµατικός παράγοντας έλεγε πως η θέση αυτή παραπέµπει στις αλησµόνητες απαρχές του Κινήµατος, την ανατολή της δεκαετίας του ’80.

Συμμαχία

Παράξενο είναι το κλίµα στην Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΠΑΣΟΚ. Κορυφαία κοινοβουλευτική πηγή µού έλεγε πως κατά τη συνεδρίαση για το ζήτηµα των οµόφυλων ζευγαριών φάνηκε η συµµαχία που έχουν συγκροτήσει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος µε την Ευαγγελία Λιακούλη. Οι πιο µυηµένοι βλέπουν πως πίσω από αυτά υπάρχει το θέµα της υπόγειας αµφισβήτησης και ότι ο Οδυσσέας έχει αρχίσει να ωθεί βουλευτές προς την πλευρά του νεαρού Χριστοδουλάκη.

Σουξέ

Πολύ µεγάλο σουξέ φαίνεται πως έχουν στην επαρχία τέσσερα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, που τις προηγούµενες ηµέρες ταξίδεψαν στην ελληνική περιφέρεια, προκειµένου να δώσουν το «παρών» στις εκδηλώσεις που πραγµατοποίησαν οι αντίστοιχες «γαλάζιες» νοµαρχιακές οργανώσεις για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Πρόκειται για τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη και τον υπουργό Αµυνας Νίκο ∆ένδια. Αφήσαµε επίτηδες τελευταίο τον πολιτικό επικεφαλής των Ενόπλων ∆υνάµεων της χώρας, καθώς ο ίδιος βρέθηκε στους νοµούς Λάρισας και Τρικάλων, που κυριολεκτικά «βράζουν» εδώ και µήνες µετά τη θεοµηνία του περασµένου φθινοπώρου.

Προχωράει ο κόσμος, Χαρίλαε

Εχει και η σηµειολογία το ενδιαφέρον της. Στην εκδήλωση που πραγµατοποιήθηκε για την παρουσίαση του βιβλίου του ∆ηµήτρη Τσιόδρα στο Μέγαρο Μουσικής, όπου ήταν παρών ο πρωθυπουργός, δίνοντας ουσιαστικά και επισήµως το χρίσµα στον στενό του συνεργάτη για τη συµµετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.∆., ακούστηκε κάποια στιγµή η προσφώνηση «αξιότιµε κύριε πρωθυπουργέ». Ως εκ τούτου και µε δεδοµένο ότι επρόκειτο για µια «γαλάζιας» απόχρωσης εκδήλωση, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έψαξαν να βρουν µεταξύ των παρισταµένων είτε τον Κώστα Καραµανλή είτε τον Αντώνη Σαµαρά. Μάταια όµως. Η συγκεκριµένη ατάκα αφορούσε τον Λουκά Παπαδήµο, δίπλα στον οποίο ο έµπειρος δηµοσιογράφος και πλέον υποψήφιος ευρωβουλευτής θήτευσε στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, το κρίσιµο διάστηµα της κυβέρνησης εθνικής ανάγκης, που είχαν συγκροτήσει Ν.∆., ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ. Ετσι είναι. Οι καιροί αλλάζουν και ο κόσµος προχωράει, όπως είχε πει και η Γεωργία Βασιλειάδου στον Ορέστη Μακρή, σ’ εκείνη την αλησµόνητη σκηνή από τη «Θεία απ’ το Σικάγο».

Καμπάνια της επιστολικής ψήφου

Την ώρα που τα ραντεβού για τη συγκρότηση του «γαλάζιου» ευρωψηφοδελτίου έχουν αρχίσει ήδη δειλά δειλά στο Μέγαρο Μαξίµου, η οµάδα που έχει επιφορτιστεί µε την εξέταση των βιογραφικών των εν δυνάµει υποψηφίων -και κατ’ επέκταση την προώθηση προς έγκριση από το πρωθυπουργικό γραφείο των καταλληλότερων περιπτώσεων- συνεχίζει τις σχετικές συσκέψεις και ζυµώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, τις προηγούµενες ηµέρες υπήρξε µια εφ’ όλης της ύλης συνάντηση µεταξύ του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκου, της γραµµατέως της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.∆., Μαρίας Συρεγγέλα, και του στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη για εσωκοµµατικά ζητήµατα, Θανάση Νέζη, προκειµένου να ιχνηλατηθεί το τοπίο σχετικά µε τα βήµατα που έχουν γίνει µέχρι στιγµής, αλλά και τις εκκρεµότητες που θα πρέπει να διευθετηθούν προκειµένου να γίνουν όσο το δυνατόν καλύτερες επιλογές. Ωστόσο, το ενδιαφέρον έρχεται από ένα άλλο µέτωπο. Πρόκειται για την πρόταση που ετοιµάζουν από κοινού, σε ό,τι αφορά την εντός κι εκτός Ελλάδας καµπάνια για την επιστολική ψήφο, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραµέως, ο αναπληρωτής υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρµόδιος για τον Απόδηµο Ελληνισµό, Γιώργος Κώτσηρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, και οι υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και Ακης Σκέρτσος, που έχουν και την υψηλή εποπτεία του όλου εγχειρήµατος. Πρόκειται για ένα ολοκληρωµένο πλάνο για τις στοχεύσεις και τα κεντρικά µηνύµατα της όλης διαδικασίας, που αφού εγκριθεί από τον πρωθυπουργό θα «τρέξει» άµεσα µέσω των παραδοσιακών, αλλά και πιο σύγχρονων διόδων επικοινωνίας. Το θέµα αναµένεται να λήξει και τυπικά τις αµέσως επόµενες ηµέρες.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής