Δεν πάει πολύ καιρός από τότε που η στήλη υπολόγιζε λίγο πάνω από το 35% το ποσοστό της κεφαλαιοποίησης του ελληνικού Χρηματιστηρίου ως προς το ΑΕΠ. Ένα ποσοστό εξαιρετικά χαμηλό, το οποίο το 2012 είχε βρεθεί να ξύνει τον πάτο του βαρελιού στο 9%-10% και το 1999 να ξεπερνά το 190% (!). Με τη χρηματιστηριακή αξία πλέον να έχει ανέβει σημαντικά, κοντά στα 97 δισ. ευρώ και το εκτιμώμενο για φέτος ΑΕΠ στα 233,8 δισ. ευρώ, το ποσοστό αυτό προσεγγίζει σήμερα το 41,4%. Και πάλι όμως, είναι εξαιρετικά χαμηλό συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές αγορές, που κινούνται πάνω από το 55%-60%, πολύ δε περισσότερο με τη Wall Street, που παραμένει κοντά στο 200% του ΑΕΠ. Συνεπώς, μπορεί να έχει καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος της απόστασης που μας χωρίζει από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά μένει να διανυθεί ακόμη πολύς δρόμος. Γι’ αυτό και σε αυτή τη φάση η περιοχή 1.500-1.900 μονάδες δεν μοιάζει άπιαστος στόχος για την αγορά της Αθήνας.

Για την Τράπεζα Πειραιώς

Ρόλο «σηματωρού» αναμένουν οι αναλυτές ότι θα αναλάβει η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 2023 ανοίγει επίσημα πια ο δρόμος για την αποεπένδυση του ΤΧΣ, που ελέγχει το 27%. Στην αγορά διατυπώνονται σενάρια για μέρισμα 7 λεπτά ανά μετοχή, που φτιάχνουν κλίμα. Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα της ιδιωτικής τοποθέτησης δεν έχει αλλάξει και η πώληση τοποθετείται εντός του Μαρτίου.

Καταστροφολόγοι στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ οι επαγγελματίες καταστροφολόγοι έχουν υποστεί συντριβή. Και το χειρότερο, έχουν πάρει χιλιάδες επενδυτές στον λαιμό τους, παροτρύνοντάς τους κάθε τόσο να ανοίξουν θέσεις πώλησης (short). Την Παρασκευή ο «δείκτης των δεικτών» S&P 500 έσπασε για πρώτη φορά στην ιστορία τα επίπεδα των 5.000 μονάδων. Μιλώντας για τους αμερικανικούς δείκτες να αφήσω αυτό εδώ: Την τελευταία δεκαετία όσοι επένδυσαν στον S&P 500 έχουν απόδοση 232%, στον Dow Jones κερδίζουν 205% και στον Nasdaq έχουν… οκταπλασιάσει τα κεφάλαιά τους.

Θα φτάσει στην Αθήνα

Για όσους επενδύουν στις μεγάλες αγορές, ας έχουν επίσης τον νου τους στον γερμανικό DAX. Ο φίλος μου ο Στέφανος (ο χρηματιστής) λέει ότι πλησιάζει η ώρα της ανοδικής έκρηξης προς τις 18.250 μονάδες, της οποίας το ωστικό κύμα θα φτάσει στην Αθήνα.

Προβληματικές εταιρείες

Ακούω όλο και πιο έντονα αυτές τις μέρες της χρηματιστηριακής ευφορίας φήμες ότι τουλάχιστον 4-5 «προβληματικές» εισηγμένες εταιρείες που τελούν υπό επιτηρούμενη διαπραγμάτευση και είναι πλήρως απαξιωμένες βρίσκονται στο στόχαστρο επιχειρηματιών που θα ήθελαν να τις αξιοποιήσουν ως «όχημα» για να εισαγάγουν με ευκολότερες διαδικασίες τις εταιρείες τους στη Λεωφόρο Αθηνών. Είναι μια πρακτική που την είδαμε να συμβαίνει πρόσφατα (π.χ. με την Κλουκίνας-Λάππας για λογαριασμό της Intracom Properties) και πολύ πιο έντονα στο παρελθόν. Αλλά όποιος θέλει να πάρει το ρίσκο και να βάλει κάποια λεφτά σε τέτοια… ασχημόπαπα, με την ελπίδα πως θα μεταμορφωθούν σε κύκνους, ας το κάνει με πλήρη γνώση ότι παίζει στο καζίνο και δεν επενδύει στο χρηματιστήριο.