Από τον Μάιο του 2011 είχε να «δει» ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας τις 1.400 μονάδες. Επέστρεψε θριαμβευτικά χθες, 13 χρόνια μετά, φτάνοντας μέχρι τις 1.404,48 μονάδες. Η κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς ξεπέρασε πλέον τα 94,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Και θα έρθει ακόμη πιο κοντά στα 100 δισ. ευρώ σήμερα με την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των μετοχών του «Ελευθέριος Βενιζέλος», που κάνει ντεμπούτο με αξία 2,460 δισ. ευρώ.

Τι επηρέασε την μετοχή της Eurobank

Φτερά στη μετοχή της Eurobank δίνει η εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου και η ενίσχυση των μεγεθών της με την ενοποίηση των αποτελεσμάτων της. Χθες εν μέσω έκρηξης συναλλαγών με περισσότερα από 15.840.000 τεμάχια η αξία της Eurobank ξεπέρασε τα 7,2 δισ. ευρώ, έχοντας εδραιωθεί πια στη 2η θέση από πλευράς κεφαλαιοποίησης μεταξύ όλων των εισηγμένων.

Εκτιμήσεις για Alpha Bank

Από την άλλη πλευρά της τραπεζικής κατάταξης, η στήλη υιοθετεί πλήρως τις εκτιμήσεις των αναλυτών που θεωρούν αδικαιολόγητο η αξία της Alpha Bank να βρίσκεται 40% χαμηλότερα από αυτή της Eurobank, ξεπερνώντας μετά βίας τα 4 δισ. ευρώ. Για να φτάσει στα επίπεδα αποτίμησης των υπόλοιπων τραπεζών - δηλαδή σε δείκτη τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία μεταξύ 0,76-0,87x, θα πρέπει να ανέβει από 40% έως 60%.

!Μεγάλοι όγκοι συναλλαγών και ισχυρή ανοδική κίνηση για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την Τέρνα Ενεργειακή. Αμφότερες βρίσκονται προ σημαντικών εξελίξεων φέτος.

Σκωτσέζικο ντούς στον Πειραιά

Σκωτσέζικο ντους η χθεσινή ημέρα για το λιμάνι του Πειραιά. Από τη μια είχαμε τα εγκαίνια της επένδυσης 20.000.000 ευρώ για την επέκταση του car terminal που δίνει τη δυνατότητα στάθμευσης επιπλέον 5.100 αυτοκινήτων αναβαθμίζοντας σημαντικά τις δυνατότητές του. Από την άλλη είχαμε την πρόβλεψη της DBRS ότι η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα θα μειώσει τουλάχιστον κατά 30% τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στο τέταρτο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης. Τουλάχιστον η ζημιά θα είναι πρόσκαιρη, ενώ η επένδυση μόνιμη.

Μπερδεύτηκε

Τα έμπλεξε λίγο χθες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος, στην προσπάθειά του να χτυπήσει καμπανάκι για «παράνομες χρεώσεις» των τραπεζών στις συναλλαγές μέσω του συστήματος IRIS. Επειδή ο Παύλος, που είναι και έμπειρος επιχειρηματίας, δεν ανήκει στους πολιτικούς που «κιτρινίζουν», καταλήγω στο συμπέρασμα ότι δεν είχε αποκωδικοποιήσει σωστά τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει το σύστημα IRIS. Κοινώς μπερδεύτηκε, όπως σχολίαζαν πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, γιατί μέσω IRIS όλες οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έως 500 ευρώ μέσω κινητού είναι απολύτως δωρεάν για τους συναλλασσόμενους.

! Παρατηρώ, πάντως, πως κάποιες τράπεζες, περιλαμβάνουν «πονηρά» τις πληρωμές μέσω IRIS στα μηνιαία «πακέτα» προμηθειών, διαφημίζοντας ότι παρέχουν χωρίς κόστος μια υπηρεσία που είναι ούτως ή άλλως δωρεάν. Unfair για τους πελάτες τους.

Ο... ντετέκτιβ