Tις βαλίτσες του για να µετακοµίσει προσωρινά στις ΗΠΑ ετοιµάζει ο Κώστας Μπακογιάννης, προκειµένου να διδάξει στο Πανεπιστήµιο του Harvard, και συγκεκριµένα στη Σχολή ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης John F. Kennedy.

Ο µέχρι πρότινος δήµαρχος Αθηναίων αποδέχθηκε την τιµητική πρόσκληση του δηµοφιλούς πανεπιστηµίου να γίνει πανεπιστηµιακός εταίρος και να διδάξει ως καθηγητής το εαρινό εξάµηνο, µεταλαµπαδεύοντας τις γνώσεις και τις εµπειρίες του στους φοιτητές του Ινστιτούτου Πολιτικής της Σχολής. Οσοι έχουν περάσει από το διεθνώς αναγνωρισµένο πανεπιστήµιο της Μασαχουσέτης γνωρίζουν ότι το συγκεκριµένο ινστιτούτο αποτελεί το πιο εµβληµατικό και αξιοσέβαστο κέντρο της σχολής. Μάλιστα, οι καλά γνωρίζοντες επισηµαίνουν στα «Π» ότι πρόκειται για µια τιµητική πρό[1]σκληση, που σπάνια απευθύνεται σε µη Αµερικανούς πολίτες. Εξάλλου, λίγοι είναι εκείνοι που τελικά επιλέγονται για τις επίµαχες θέσεις ανά εξάµηνο και στην πλειονότητά τους πρόκειται για Αµερικανούς πολίτες µε ευρυµάθεια, ευρύτητα πνεύµατος, βαθιά επιστηµοσύνη και σηµαντική επαγγελµατική εµπειρία. Το Χάρβαρντ, εξάλλου, είναι το παλαιότερο πανεπιστήµιο των ΗΠΑ και έχει πάντα στο δυναµικό του καθηγητές εγνωσµένου κύρους και εξειδίκευσης. Οι φοιτητές που περνούν την… επιβλητική πύλη του πανεπιστηµίου έχουν τη δυνατότητα να διδαχθούν από καθηγητές που είναι ηγέτες κρατών και επιχειρήσεων, υπουργοί, κορυφαίοι αξιωµατούχοι, νοµπελίστες, αλλά και πρωτοπόροι ερευνητές.  Είναι χαρακτηριστικό ότι µόλις το προηγούµενο εξάµηνο είχαν περάσει από το αµφιθέατρο του Χάρβαρντ, µεταξύ άλλων, ο ο Jeff rey Rosen, π. υπουργός ∆ικαιοσύνης, ο γερουσιαστής Roy Blunt, αλλά και η Susan Rice, σύµβουλος Εθνικής Ασφαλείας επί προεδρίας Μπαράκ Οµπάµα. Σε αυτό το µωσαϊκό εµπειριών έρχεται να προσθέσει τις δικές του γνώσεις και ο Κώστας Μπακογιάννης.

Και µπορεί κάποιος να πει ότι πρόκειται για την αθέατη πλευρά του πρώην δηµάρχου. Κι αυτό γιατί ο Κώστας Μπακογιάννης σπάνια αναφέρεται δηµόσια στην επιστηµονική του κατάρτιση, η οποία κατά γενική οµολογία είναι αξιοζήλευτη. ∆εν πρέπει να ξεχνάµε ότι αποτελεί κοµµάτι της πανεπιστηµιακής οικογένειας του Χάρβαρντ, καθώς αποφοίτησε από αυτό πριν από 20 χρόνια.  Είναι, επίσης, σίγουρο ότι για την επιλογή του ως καθηγητή στο Χάρβαρντ καθοριστικό ρόλο έπαιξε και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης. Το πτυχίο του Χάρβαρντ, το διδακτορικό της Οξφόρδης, αλλά και η πολύχρονη εµπειρία του στην πολιτική είναι, λοιπόν, τα τρία στοιχεία που συνέθεσαν σε µεγάλο βαθµό το παζλ της επιλογής του πρώην δηµάρχου Αθηναίων για τη θέση του καθηγητή σε ένα από τα πιο σπουδαία πανεπιστήµια του πλανήτη.  

 ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ

Υπενθυµίζεται ότι ο Κώστας Μπακογιάννης, αν και µόλις 46 ετών, έχει ήδη υπηρετήσει ως δήµαρχος Αθηναίων από το 2019 µέχρι το 2023, ενώ έχει διατελέσει επίσης δήµαρχος Καρπενησίου από το 2011 έως το 2014 και περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας από το 2014 µέχρι το 2019. Επίσης, έχει εργαστεί ως στέλεχος σε διεθνείς οργανισµούς, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες (2000-2001) και η Παγκόσµια Τράπεζα στο Κοσσυφοπέδιο (2005-2006), ενώ έχει απασχοληθεί και ως σύµβουλος επιχειρήσεων στην Boston Consulting Group (2004-2005), αλλά και ως διευθυντικό στέλεχος και εταίρος σε ιδιωτική εταιρεία Επενδυτικών Σχέσεων και Εταιρικής Επικοινωνίας στην Αθήνα (2008-2010). 

Ο Κώστας Μπακογιάννης γεννήθηκε στις 16 Μαρτίου 1978 στην Αθήνα. Είναι γιος του δηµοσιογράφου και πολιτικού Παύλου Μπακογιάννη και της βουλευτού της Νέας ∆ηµοκρατίας Ντόρας Μπακογιάννη. Είναι επίσης εγγονός του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη, εν ενεργεία πρωθυπουργού. Ο πατέρας του, Παύλος, δολοφονήθηκε στις 26 Σεπτεµβρίου 1989 από την τροµοκρατική οργάνωση «17 Νοέµβρη». Ο τέως δήµαρχος Αθηναίων έχει σπουδάσει (BA) Ιστορία και ∆ιεθνείς Σχέσεις, το 2000, στο Πανεπιστήµιο Μπράουν στο Ρόουντ Αϊλαντ των Ηνωµένων Πολιτειών Αµερικής και ολοκλήρωσε τις µεταπτυχιακές του σπουδές (MPA) στη ∆ηµόσια ∆ιοίκηση και τις Πολιτικές Επιστήµες, το 2004, στη σχολή Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι του Πανεπιστηµίου του Χάρβαρντ.

Υπηρέτησε στις Ειδικές ∆υνάµεις του Ελληνικού Στρατού ως καταδροµέας-αλεξιπτωτιστής. Παράλληλα, είναι αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, µέλος του European Council on Foreign Relations, ενώ συµµετέχει στο Συµβούλιο Προσωπικοτήτων του Ελληνικού ∆ικτύου Λύσεων για τη Βιώσιµη Ανάπτυξη των Ηνωµένων Εθνών.

*Δημοσιεύθηκε στο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά