Την σημειολογία της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο σπίτι των Μητσοτάκηδων στα Χανιά αναλύει η στήλη  Big Mouth του powergame.gr, επισημαίνοντας πως ότι ο πρόεδρος Κυριάκος άρχισε να χτίζει το… ευρωπαϊκό όνειρο.

Δείτε τι γράφει το Big Mouth

Εν μέσω κορονοϊού, είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω λεπτομερώς τα όσα εκτυλίχθηκαν στα Χανιά με αφορμή την εκεί επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στην οικία της οικογένειας Μητσοτάκη. Επίσης, το τελευταίο διάστημα έχω καταγράψει τις προερχόμενες διαρροές από το Μαξίμου, οι οποίες προσπαθούν να μας πείσουν για το αυτονόητο. Ότι δηλαδή αν ένα από τα πρωινά του προσεχούς καλοκαιριού ξυπνήσουν ο Μακρόν και ο Σολτς και προτείνουν τον πρόεδρο Μητσοτάκη για πρόεδρο της ΕΕ, εκείνος θα σκεφτεί ότι έχει δεσμευτεί ότι θα εξαντλήσει την τετραετία ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, έναντι μιας θείας που έχω στα Χανιά. Τα δημοσιεύματα αυτά επιδιώκουν να μας πείσουν, επιμένω, για το αυτονόητο. Ότι, δηλαδή, ο αρχηγός Κυριάκος θα αρνηθεί ακόμη και τη μεγαλύτερη πολιτική θέση σε επίπεδο Ευρώπης, θέλοντας να φανεί συνεπής έναντι της θείας μου και δεκάδων ακόμη γιαγιάδων.

…οι αμερικανοσπουδαγμένοι…

– Αν και έχω πιστέψει τα όσα αφήνουν να διαρρέουν τα παλικάρια του Μαξίμου, βλέποντας προχθές την εικόνα με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας να εισέρχεται, άνετος και ωραίος, στο σπίτι των Μητσοτάκηδων στο Ακρωτήρι, δεν σας κρύβω ότι άρχισα να κάνω κάτι δεύτερες σκέψεις. Σκέφτηκα, για παράδειγμα, ότι οι Αμερικανοί, όπως υποθέτω και ο αμερικανοσπουδαγμένος πρόεδρος Μητσοτάκης, κάτι τέτοια δεν τα κάνουν τυχαία. Κι όταν αναφέρομαι «σε τέτοια», εννοώ συναντήσεις που εκπέμπουν, όπως και να το κάνουμε, ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό μήνυμα. Για παράδειγμα, υποθέτω ότι αντιλαμβάνεστε ότι ο υπουργός Μπλίνκεν, μπαίνοντας στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη, καταλαβαίνει τη σημειολογία της όλης πράξης. Επίσης, θεωρώ ότι θα μπορούσε αν ήθελε να δει και στην Αθήνα (και συγκεκριμένα στο Μαξίμου) τον Έλληνα πρωθυπουργό. Επειδή όμως όλα αυτά έχουν -όπως και να το κάνουμε- μια αλληλουχία, έχω αρχίσει να πιστεύω ότι ο πρόεδρος Κυριάκος άρχισε να χτίζει το… ευρωπαϊκό όνειρο.

…και τα καλτσουνάκια της Μαρέβας

– Μάλιστα, αν και δεν έχω κανένα απολύτως στοιχείο επ’ αυτού, εσχάτως μου μπήκε ένα μικρόβιο (όπως και ο κορονοϊός), που μου ψέλλισε (μιλάνε και τα μικρόβια) ότι οι Αμερικανοί θα καλόβλεπαν τον πρόεδρο Μητσοτάκη για τη θέση της Ούρσουλα Γκέρτρουντ φον ντερ Λάιεν. Επειδή όμως χρονιάρες μέρες δεν θέλω να ανησυχήσω τη θεία μου στα Χανιά, επαναλαμβάνω αυτά που διαρρέουν από το Μαξίμου, ότι δηλαδή ο αρχηγός Κυριάκος δεν πρόκειται να την προδώσει (τη θεία μου) για κανένα ευρωπαϊκό αξίωμα. Όπως, επίσης, όσοι πιστεύουν ότι η σημειολογία της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στο σπίτι των Μητσοτάκηδων λειτούργησε ενισχυτικά στο διεθνές προφίλ του Έλληνα πρωθυπουργού, κακώς το πιστεύουν. Περαστικός από τα Χανιά ήταν και είπε να πεταχτεί μέχρι το Ακρωτήρι, γιατί είχε μάθει ότι η Μαρέβα φτιάχνει καλά κρητικά καλτσουνάκια, που τα συνοδεύει και με φρέσκια ρακή!

Το άγχος της θείας από τα Χανιά

– Για όση αξία μπορεί να έχει η σχετική πληροφορία, να σας πω ότι ο πρόεδρος Μητσοτάκης είχε αποφασίσει να πάει στην Ήπειρο τα Θεοφάνια. Μόλις έμαθε για την ολιγόωρη επίσκεψη Μπλίνκεν στα Χανιά, άλλαξε το πρόγραμμά του και συνάμα, κανόνισε μέσω διπλωματικής οδού όσα είδαμε το Σάββατο το απόγευμα. Τα υπόλοιπα τώρα που άρχισε να σκέφτεται από προχθές η «θεία από τα Χανιά», ότι ο πρόεδρος Μητσοτάκης, αν του γίνει πρόταση να αναλάβει ευρωπαϊκό ρόλο, θα την αφήσει «ορφανή» στα 84, ούτε θέλω να τα ακούω. Άλλωστε, δεν παραβλέπω τις διαψεύσεις (μέσω διαρροών) από το Μαξίμου.