Ο Σύλλογος Βρακοφόρων Κρήτης, ο Σύλλογος ΑΠΤΕΡΑΙΟΙ και η Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού έψαλαν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Διαβάστε ακόμα: Κάλαντα με μπάντα, τενόρους και σοπράνο την Κυριακή στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου

Την αρχή έκανε ο Σύλλογος Βρακοφόρων Κρήτης που επισκέφθηκε τον υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη στο γραφείο του, ο οποίος τους υποδέχθηκε με μελομακάρονα και ρακή. Ο Πρόεδρος Γιάννης Πετράκης ανταπέδωσε με μια μαντινάδα:

«Της Γεωργίας υπουργός

είσαι και το αξίζεις

γιατί τον κόπο τσ’ αγροτιάς

πολύ καλά γνωρίζεις»

και στη συνέχεια τον κάλεσε να σύρει πρώτος τον χορό.

_____6
_____4
_____3
_____2__2_

Ο Λευτέρης Αυγενάκης χόρεψε μαζί με τους Βρακοφόρους και μαζί του χόρεψαν ο υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στρατάκος.

Λευτέρης Αυγενάκης: «Ο χορός είναι ψυχή και σεις αυτό εκφράζετε»

Ο υπουργός απευθυνόμενος στους βρακοφόρους, τους είπε ότι με τη δράση τους τιμούν την Κρήτη και τις παραδόσεις της, επισημαίνοντας ότι παραμένουν πιστοί στον κρητικό χορό χωρίς να εισάγουν στοιχεία μπαλέτου. «Ο χορός είναι ψυχή και σεις αυτό εκφράζετε», τους είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια κάλαντα έψαλε ο κρητικός χορευτικός σύλλογος ΑΠΤΕΡΑΙΟΙ , με πρόεδρο τον Γιώργο Κλωθάκη. Ανέδειξαν  την παραδοσιακή  φιλοξενία της Κρήτης  με το  χαρακτηριστικό ριζίτικο: «Ξένος περνά από την πόρτα μας ογρός και χιονισμένος , μάνα μου και ας του ανοίξουμε του ξένου να μπει μέσα» και στη συνέχεια πρόσφεραν στον Υπουργό την εικόνα του Αρχάγγελου Μιχαήλ.

Στο συγκρότημα συμμετείχαν και παιδιά, όπως ο μικρός Παναγιώτης που έδωσαν  ξεχωριστή νότα με τον αυθορμητισμό τους.

Ο επίτιμος Πρόεδρος του συλλόγου  Βασίλης Αποστολάκης  επισήμανε ότι  ο σύλλογος δεν διδάσκει μόνο ριζίτικα, αλλά και ήθος. Και συνεχάρη τον υπουργό γιατί προσφέρει στη μάνα γη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σας τίμησε ο τόπος σας και οι τιμές που προέρχονται από τον τόπο σου είναι σαν το γλυκό φιλί της μάνας. Εάν η μάνα γη δεν προσφέρει θα χαθούν οι αστοί».

Εκτός από τα κάλαντα χόρεψαν και ριζίτικα που, όπως επεσήμανε ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο  χορός τους ενισχύει   την ομαδικότητα, καθώς  ο ήχος ξεκινά  από το μυαλό, συνεχίζει στην καρδιά και την ψυχή  για να οδηγήσει τα πόδια.

Ο υπεύθυνος διδασκαλίας των ριζίτικων χορών της Ομάδας Ευτύχιος Μουζουράκης, μίλησε και για την συνεισφορά του υπουργού στον Σύλλογο Κρητών φοιτητών.

Τέλος, τα ποντιακά κάλαντα ακούστηκαν από την ΄Ενωση Ποντίων Νίκαιας- Κορυδαλλού, με πρόεδρο Θοδωρή Μακρίδη. Τα μέλη του Συλλόγου πρόσφεραν και παραδοσιακά ποντιακά γλυκά.

Όπως παρατήρησε ο υπουργός υπάρχουν πολλές ομοιότητες ανάμεσα στα κρητικά και τα ποντιακά κάλαντα με κύριο σημείο τον ήχο, αλλά και τη χρήση της λύρας.