Ξαναζεσταμένο φαγητό
Ήταν 8 Σεπτεµβρίου του 2010 όταν ο αείµνηστος Κάρολος Παπούλιας από το αξίωµα του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας συγκαλούσε σύσκεψη για την οπαδική βία. Από τότε ακολούθησαν πολλές ανάλογες, η παρέµβαση Σαµαρά κατά της αθλητικής βίας τον Απρίλιο του 2014, η συνάντηση Τσίπρα - Κοντονή για να ανακοινώσουν µέτρα τον Φεβρουάριο του 2015, τα µέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη τον Αύγουστο του 2023 και έπειτα τα τελευταία. Είναι µόνο µερικές από τις συσκέψεις που έγιναν χωρίς να φέρουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσµα.

Αναβάθμιση έρευνας: Τι αλλάζει τώρα για την οπαδική βία


Στο Μαξίµου γνωρίζουν καλά ότι η εικόνα του «ξαναζεσταµένου φαγητού» έχει περάσει στην κοινωνία για τα καλά. Όπως σηµειώνουν, θεωρούν εύλογο το ερώτηµα, που συνοψίζεται στο «τι θα αλλάξει τώρα»… Η µόνη ουσιαστική απάντηση που δίνεται είναι ότι η διαφορά έγκειται στην αναβάθµιση της έρευνας στη ∆ικαιοσύνη, για να χρησιµοποιηθεί η νοµική µεθοδολογία που απέδωσε στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής και οι οργανωµένες οµάδες χούλιγκαν µε τον συνδυασµό των φακέλων να µην πέσουν στα µαλακά.

Κριτική από την αντιπολίτευση


Όλα αυτά, ωστόσο, βρίσκονται στη σφαίρα των σεναρίων, δεδοµένου ότι οι κανονικοί φίλαθλοι είναι αυτοί που τιµωρούνται σίγουρα, καθώς τους απαγορεύεται η είσοδος στα γήπεδα. Στο πεδίο αυτό δεν είναι τυχαίο ότι βασίζεται και η κριτική όλων των κοµµάτων της αντιπολίτευσης, που τονίζουν ότι δεν θα έπρεπε, µέχρι να εφαρµοστούν τα µέτρα, να αποκλειστεί το κοινό από τους αγώνες, αλλά να ενταθούν οι έλεγχοι. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του Φ. Σαχινίδη από το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος παρέθεσε όλα τα δηµοσιεύµατα µε ανάλογες κυβερνητικές συσκέψεις στο παρελθόν, που όλες µιλούσαν για «µηδενική ανοχή»

*Δημοσιεύτηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 16 Δεκεμβρίου