Ο ευρωπαϊκός αέρας της Ρώµης φαίνεται πως επηρέασε τον Αλέξη Τσίπρα, τον έκανε να σπάσει την πολυσυζητηµένη σιωπή του και να στείλει ξεκάθαρα µηνύµατα τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη «Νέα Αριστερά». Στην πραγµατικότητα, ο πρώην πρωθυπουργός µέσω των αναφορών του στην ιταλική πολιτική σκηνή βρήκε τρόπο να ασκήσει κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη και τον Αλέξη Χαρίτση, καταλογίζοντάς τους πως αναλώνονται σε ενδοαριστερές διαµάχες.

Ο κ. Τσίπρας εξήρε τις αριστερές και κεντροαριστερές δυνάµεις της Ιταλίας για το γεγονός ότι δεν ανταλλάσσουν φίλια πυρά, αλλά ασχολούνται περισσότερο µε το να κάνουν αντιπολίτευση στην Τζόρτζια Μελόνι. Με βάση τη σχετική ανάρτηση από τη Ρώµη, αλλά και τις συνοµιλίες που είχε ο κ. Τσίπρας µε δηµοσιογράφο, που δηµοσιεύτηκαν στο «Βήµα της Κυριακής», διαφαίνεται πως ο πρώην πρωθυπουργός θέλει να δηµοσιοποιήσει την έντονη ανησυχία και τον προβληµατισµό του για την πολυδιάσπαση των δυνάµεων της ευρύτερης Αριστεράς. Κοινώς, ότι η αποχώρηση των «11» από τον ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασµό µε την αδυναµία συνεννόησης µε το ΠΑΣΟΚ θα ενισχύσει την κυριαρχία Μητσοτάκη και της Ν.∆.

Το ερώτηµα, ωστόσο, που ανακύπτει δεν είναι η ανάλυση που κάνει και η οποία µοιάζει λογικοφανής, αλλά αν ο ίδιος κάνει δεύτερες σκέψεις για επιστροφή του σε κεντρικό ρόλο. Σύµφωνα µε όλες τις πληροφορίες, από τις συναντήσεις που έκανε ο κ. Τσίπρας µε στελέχη πριν αυτά αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ συνάγεται ότι µοιάζει να θεωρεί τον κ. Κασσελάκη τελειωµένη υπόθεση.

Σε συνοµιλητές του διαδίδει πως το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών θα είναι τόσο αρνητικό για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν θα µπορεί να σταθεί στη θέση του. Με βάση, συνεπώς, αυτές τις διαρροές, φουντώνουν οι φήµες και τα ερωτήµατα για τον κ. Τσίπρα, ιδίως αν θα θελήσει µετά τις ευρωεκλογές να παίξει έναν πιο συνθετικό ή και ενοποιητικό ρόλο µεταξύ των δυνάµεων του ΣΥΡΙΖΑ, της «Νέας Αριστεράς», αλλά και του ΠΑΣΟΚ. Ως προς το τελευταίο, µόνο απαρατήρητες δεν περνούν οι σχέσεις που έχει αναπτύξει µε τον Γιώργο Παπανδρέου στα ταξίδια που κάνουν στο εξωτερικό, εκπροσωπώντας αµφότεροι την ελληνική Βουλή στο Συµβούλιο της Ευρώπης.

Εκ των πραγµάτων, λοιπόν, θα πρέπει να αναµένουµε το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών, που θα αποτυπώνει τους αυθεντικούς πολιτικούς συσχετισµούς, αλλά και την απήχηση των κ. Ανδρουλάκη, Κασσελάκη και Χαρίτση, για να δούµε αν υπάρχει πλέον χώρος και ρόλος για τον κ. Τσίπρα.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Secret» της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 9/12