Τώρα μάλιστα. Ορθώς οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ αποχαιρετούν το κόμμα τους, χρησιμοποιώντας το σύνθημα ‘’ψυχή βαθιά’’. Ο πραγματικός εμφύλιος εκεί εκτυλίσσεται, στον χώρο της Αριστεράς. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα προηγούμενα χρόνια με τον διχαστικό τους λόγο προσπάθησαν να τον ‘’μεταφέρουν’’ και στην ελληνική κοινωνία, αλλά, ευτυχώς, αυτή στρατηγική δεν κυριάρχησε και στο τέλος αποδοκιμάστηκε απ’ τους πολίτες στις κάλπες. Απέναντι στο «ψυχή βαθιά» εκείνων που αποχαιρετούν το κόμμα περιμένω να κάνει ρελάνς ο Στέφανος Κασσελάκης, δίνοντάς τους την εξής απάντηση: ‘’Ευτυχώς, σύντροφοι, ηττηθήκατε’’. Όχι τίποτε άλλο, να κουμπώσει μια και καλή και το άνοιγμά του προς τους ‘’νοικοκυραίους’’.

‘’Πάμε κι όπου βγει’’ με τον Τσέκερη μπροστά

Με οδηγό το σύνθημα ‘’ψυχή βαθιά’’ εγκατέλειψαν το κόμμα οι Γ. Κυρίτσης και Άγγ. Τσέκερης. Ο τελευταίος έγραψε χαρακτηριστικά στο Facebook: ‘’Ψυχή βαθιά. Πριν λίγο, έστειλα στην Γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγκου αυτό το μέιλ. Αγαπητή Ράνια. Με αυτό το μέιλ σε ενημερώνω ότι αποχωρώ από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και το κόμμα. Σε ευχαριστώ Άγγελος Τσέκερης. Πάμε κι όπου βγει’’. Ο Άγγ. Τσέκερης, που στο τελευταίο του συγγραφικό πόνημα με τίτλο ‘’Λίγος εμφύλιος ακόμα’’ υμνεί το σθένος και την αξιοπρέπεια της Αριστεράς, θα μπορούσε να «αποχαιρετήσει» τον ΣΥΡΙΖΑ και με ένα τραγούδι, καθώς έχει και σε αυτόν τον τομέα ταλέντο. Γιατί όχι το εμβατήριο του Δημοκρατικού Στρατού, με δεύτερη φωνή τον Γιάννη Αγγελάκα. ‘’Νέοι καιροί ανατέλλουν / όμορφες μέρες μας μέλλουν / δίχως τυράννους και φτώχεια / δίχως σκλαβιά. Οι αντάρτες του Γράμμου χορεύουν / της νίκης κορφές σημαδεύουν / με κόκκινο χρώμα Ψυχή Βαθιά / για δίκιο, τιμή, λευτεριά. Αντάρτισσες του ονείρου θυγατέρες / δεν σας τρομάζουν οι σφαίρες / στο χτήνος ορμάτε Ψυχή Βαθιά / για δίκιο, τιμή, λευτεριά’’.

Τα βαρίδια και το αερόστατο

Ο Κώστας Πουλάκης, που αποχώρησε και αυτός απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις επιθέσεις που εξαπολύει η ηγετική ομάδα εναντίον τους, χαρακτηρίζοντάς τους βαρίδια, ανέφερε με νόημα: ‘’Άμα παρακολουθήσω την επιχειρηματολογία και αυτά που λένε από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Κασσελάκη, “να φύγουν τα βαρίδια”, κανονικά θα περίμενε κανείς ότι όταν φεύγουν τα “βαρίδια” πετάει προς τα πάνω το αερόστατο - για να δούμε». Πάντως, μέχρι τώρα οι δημοσκοπήσεις, τις οποίες ξέρει να διαβάζει καλά ο Κ. Πουλάκης, δείχνουν πως ενώ ο Στ. Κασσελάκης «ξεφορτώνεται» τα βαρίδια, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν «πετάει’’ στα ουράνια.

* Η φράση «όσοι φεύγουν από το μαντρί τούς τρώει ο λύκος», κάτι που αφήνουν να εννοηθεί οι στενοί συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη για την τύχη αυτών που επέλεξαν τον δρόμο της εξόδου από το κόμμα, δεν είναι βέβαιο πως θα επαληθευτεί αυτή τη φορά. Πρώτον, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που έχει απολέσει τη δυναμική της «κυβερνησιμότητας», δηλαδή τα ποσοστά του παραπέμπουν σε κόμμα «μικρομεσαίας κατηγορίας», και δεύτερον αρχηγός του κόμματος δεν είναι ο Αλέξης Τσίπρας αλλά ο Στέφανος Κασσελάκης. Επίσης, η γενιά των σαραντάρηδων που αποχώρησε δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τους «δραχμιστές» της Λαϊκής Ενότητας του Π. Λαφαζάνη.

* Οι υπαινιγμοί που αφήνουν οι οπαδοί του Στ. Κασσελάκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περί καθοδήγησης της ομάδας Αχτσιόγλου από σκοτεινά επιχειρηματικά συμφέροντα δεν αποκλείεται να αποτελέσουν υλικό για τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ήδη, κάποιοι λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που περιγράφουν τους «αποχωρήσαντες» ως «ενεργούμενα οικονομικών» συμφερόντων έχουν «αποθηκευτεί» στα αρχεία των «θιγόμενων», ανεξάρτητων πλέον βουλευτών, και δεν αποκλείεται να ασκήσουν κάθε νόμιμο μέσο για να αντικρούσουν αυτή την προπαγάνδα κατασυκοφάντησής τους.

Ο Αλέξης στο απόσπασμα

Όσο και να επιχειρεί να βγάλει την ουρά του απέξω ο Α. Τσίπρας, ώστε να μη χρεωθεί τη ζημιά της διάλυσης του κόμματος, δύσκολα θα καταφέρει να μείνει στο απυρόβλητο. Και αυτό διότι όσοι εγκαταλείπουν το κόμμα, κυρίως οργανωμένα στελέχη της βάσης, στις επιστολές παραίτησης που στέλνουν στη γραμματέα της ΚΕ, Ρ. Σβίγκου, επιρρίπτουν ευθύνες για την κατάσταση στην οποία περιήλθε ο χώρος στον πρώην πρόεδρο του κόμματος. Τον καθιστούν υπεύθυνο για τη διαλυτική κρίση που επήλθε στην Αριστερά και δεν έκανε τίποτα για να αποσοβήσει τις διασπάσεις. Επίσης, πολλά είναι τα μηνύματα και οι επιστολές διαμαρτυρίας που δέχεται και στο πολιτικό του γραφείο ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

* Θα μπορούσε να απαντήσει ‘’δεν θέλω να είμαστε ούτε φίλοι ούτε εχθροί, θέλω να μη θυμάμαι’’ η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Αυγέρη, όταν ρωτήθηκε χθες για το πώς θα αντιμετωπίσει η ηγεσία της Κουμουνδούρου τους «αποχωρήσαντες». Η ίδια επέλεξε την εξής απάντηση: ‘’Οι πρώην πια βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν έναν άλλο, αυτόνομο δρόμο, και πλέον θα αντιμετωπίζονται ως ένας φορέας ανταγωνιστικός στο κόμμα με τη σημαία του οποίου εξελέγησαν στις προηγούμενες εκλογές. Οι απαντήσεις πια και οι τοποθετήσεις αυτών των βουλευτών είναι τοποθετήσεις στελεχών ενός άλλου φορέα’’.

 Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή