Μένει μέχρι να... φύγει και ο Δραγασάκης.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του, αφού προηγουμένως ζυγίσει όλες τις παραμέτρους της κρίσης που ταλανίζει αυτή την περίοδο τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι είχαν προεξοφλήσει την έξοδό του από το κόμμα μαζί με τη χθεσινή αποχώρηση της ομάδας της Έφης Αχτσιόγλου. Ωστόσο, δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Αφενός μεν, γιατί ο ίδιος δεν «ετεροκαθορίζεται» με το να εκχωρεί την αυτοτέλειά του σε «οργανωμένες γκρούπες» ή ομάδες, αφετέρου, θέλει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο υπομονής απέναντι στον Στ. Κασσελάκη, ποντάροντας και σε νέα αρνητικά κατορθώματα από πλευράς του, τα οποία θα τα απαριθμήσει όταν έρθει η ώρα να του κουνήσει το μαντίλι και έτσι να έχει και τη συνείδησή του ήσυχη.

Το νέο μαγαζί θέλει και μια ωραία βιτρίνα

Δεν ξέρω εάν το έχετε προσέξει, αλλά τις τελευταίες ημέρες έχουν περιορίσει τις εμφανίσεις τους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης οι «δημογέροντες» της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, που άνοιξαν πρώτοι την πόρτα της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωταγωνίστησαν στην αποδόμηση του Στέφανου Κασσελάκη. Δηλαδή οι Ν. Βούτσης, Ν. Φίλης, Δ. Βίτσας, Θ. Δρίτσας, Α. Μπαλτάς και κάποιοι ακόμη. Προφανώς «αποσύρονται», οικειοθελώς ή κατόπιν συνεννόησης, ώστε τα πρωτεία πλέον της επικοινωνιακής εκπροσώπησης του χώρου να τα αναλάβει η γενιά των σαραντάρηδων που αποχώρησε τελευταία. Ως γνωστόν, κάθε νέο μαγαζί θέλει και καλή βιτρίνα. Συνεπώς, απέναντι στον επικοινωνιακό Στέφανο Κασσελάκη χρειάζεται να βγαίνουν «φρέσκα» πρόσωπα για λογαριασμό του νέου κόμματος που θα δημιουργηθεί.

* Ο ταλαντούχος Μίμης Ανδρουλάκης δεν έχει κουραστεί να βγάζει βιβλία, ανακυκλώνοντας με μυθικό τρόπο ιστορίες για τα ίδια πρόσωπα. Τον Ανδρέα, τον Μίκη, τη Μελίνα, τον Φλωράκη, τον Κύρκο, τον Σημίτη και διάφορες άλλες μορφές της Νεότερης Ιστορίας. Με αυτή τη συνταγή θα είναι και το νέο του συγγραφικό πόνημα «Κάτω από τις στάχτες».

Οι «κακοί» και οι... βολικοί αποστάτες

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, ζητά να παραδώσουν τις έδρες τους όσοι έφυγαν από την ΚΟ του κόμματος αλλά και οι τρεις ευρωβουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν πρόσφατα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα των μελών, όχι κόμμα των βουλευτών. Το ίδιο ισχύει και για τους ευρωβουλευτές - και για τον κ. Κούλογλου και τον κ. Κόκκαλη αλλά και για τον κ. Παπαδημούλη, που έχει και πολιτική εμπειρία και ιστορική γνώση για το πώς πρέπει να γίνουν τα πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τώρα, μη δουλευόμαστε, και αυτή το ίδιο θα έκανε στη θέση τους, θα την κράταγε την έδρα της, όπως έκαναν και πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ή των ΑΝΕΛ στο παρελθόν, που εγκατέλειπαν τα κόμματά τους για να προσχωρήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά κάποιο τρόπο, και η Δώρα Αυγέρη, όταν ήταν μέλος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ευνοήθηκε από τους «αποστάτες» των άλλων κομμάτων, διότι εάν δεν «εγκατέλειπαν» τα κόμματά τους για να ενισχύσουν αριθμητικά την κοινοβουλευτική δύναμη της Αριστεράς, τότε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα είχε πέσει, ειδικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, και θα πηγαίναμε σε εκλογές έναν χρόνο νωρίτερα. Δώδεκα μισθούς θα είχε χάσει η Δώρα Αυγέρη και πολλοί άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εάν δεν έβαζαν πλάτη οι «αποστάτες» του Π. Καμμένου.

Γιατί δεν τους υπολογίζει ο Μητσοτάκης

Στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί μεγάλος εκνευρισμός, επειδή στις τελευταίες συνεδριάσεις που διεξάγονται στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χρίσει «προνομιακό» του αντίπαλο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη. Σε αυτόν απευθύνεται τις περισσότερες φορές, δημιουργώντας την εντύπωση πως τον αναγνωρίζει ως κυρίαρχο αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας. Στον ΣΥΡΙΖΑ, και ειδικά στο επιτελείο του Σωκράτη Φάμελλου, αυτή την τακτική του Κ. Μητσοτάκη την εκλαμβάνουν ως μια ιδιότυπη περιφρόνηση, αλλά δεν τολμούν και να το καταγγείλουν δημοσίως, αφού είναι τέτοια η κατάσταση στο εσωτερικό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που σε μεγάλο βαθμό δικαιολογεί και τη στάση του πρωθυπουργού.

* «Εμείς θα συνεχίσουμε μπροστά με στόχο να ανέβει η οικονομία πιο ψηλά, συνδυάζοντας την προσπάθεια αυτή με χρώμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Γιατί η ΝΔ ήταν και παραμένει ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης στην πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής όπου συζητείται ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2024. Μάλιστα, εξήγησε πως τα έσοδα του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 9,1 %, χωρίς να αυξηθούν οι φόροι, επειδή με την ανάπτυξη η οικονομία ανεβαίνει συνολικά.

«Εμείς, τη δουλειά μας»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Θ. Γλαβίνας, με κομψό τρόπο ανέδειξε χθες πως το αντιπολιτευτικό κενό που υπάρχει στη Βουλή, εξαιτίας των εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ, μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να το καλύψει με επάρκεια και αξιοπιστία. «Όπως ξέρετε, εμείς δεν είχαμε καμία εμπλοκή, ούτε σχολιάσαμε, ούτε είχαμε κάποια παρέμβαση στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε θα έχουμε, και σας διαβεβαιώνω για αυτό. Ο στόχος μας είναι να δυναμώνουμε το ΠΑΣΟΚ, να δυναμώνουμε την παράταξή μας και να κάνουμε ισχυρή αντιπολίτευση, καλύπτοντας το θεσμικό κενό που δημιουργείται από τις εξελίξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή