Επεισοδιακά κύλησε η 2η συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης για την «Εφαρμογή διατάξεων του κανονισμού (ΕΕ) 2021/784 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2021 σχετικά με την πρόληψη της διάδοσης του τρομοκρατικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο».

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ζήτησε τις προτάσεις των κομμάτων για τους φορείς που προτείνουν -πρόκειται για εξωκοινοβουλευτικούς παράγοντες- να κληθούν στην 2η συνεδρίαση για να καταθέσουν τις απόψεις τους επί της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την πρόληψη της διάδοσης του τρομοκρατικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο.

Με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, οι φορείς μπορεί να φτάνουν τους 10, όμως τα κόμματα είχαν προτείνει 12.

Ο κ. Τσαβδαρίδης, για να μην κόψει δύο φορείς, έκανε δεκτό το αίτημα να τους καλέσουν και τους 12, και μάλιστα ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να δώσει την έγκρισή του, ώστε να προσέλθουν και οι δώδεκα, «γιατί θέλουμε να ακουστούν όλοι οι φορείς, θέλουμε να ακούγονται οι άνθρωποι», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

«Σας τιμά αυτό που κάνετε, κ. πρόεδρε, ήταν το σχόλιο της Ζωή Κωνσταντοπούλου».

Σύμφωνα με τον κανονισμό, οι φορείς πρέπει να κληθούν 24 ώρες νωρίτερα. «Θα τους καλέσουμε την Τρίτη, θα δώσουμε 96 ώρες προθεσμία, για να δοθεί η δυνατότητα να προετοιμαστούν και να εμφανιστούν», πρότεινε ο Λ. Τσαβδαρίδης. «Μπράβο. κύριε πρόεδρε», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Διαβάστε επίσης: Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ουδέποτε συζήτησα με τον Βίτσα ή τον Τσακαλώτο - Δεν συζητάω με όποιους πρόδωσαν την Αριστερά

Στη σημερινή συνεδρίαση εμφανίστηκαν μόνο οι 3 φορείς από τους 12. Οι  άλλοι 9 ενημέρωσαν ότι δεν θα έρθουν, γιατί δεν είναι σχετικό το νομοσχέδιο με την αρμοδιότητά τους. Κανείς δεν παραπονέθηκε ότι δεν έχουν επαρκή χρόνο να προετοιμαστούν. Μάλιστα, έγινε και κλήση σε κάποιους και ερωτήθηκαν γιατί δεν θα έρθουν.

«Ήταν προσχηματική η πρόσκληση των 12 φορέων, παραβιάζεται την απόφαση της επιτροπής για να καλέσουμε φορείς», λέει η Ζωή Κωνσταντοπούλου και συνεχίζει πως «δεν τους δόθηκε επαρκής χρόνος να έρθουν και όλοι αυτοί δεν είναι αργόσχολοι, έχουν και άλλες δουλειές, άρα 96 ώρες είναι πολύ λίγες. Να πάμε τη συνεδρίαση της επιτροπής την επόμενη εβδομάδα, να αναβάλουμε τη συνεδρίαση», πρότεινε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας. «Τους εγκλωβίσατε, τους περιορίσατε, τους δημιουργήσετε χρονική ασφυξία!», συνέχισε.

Σε υψηλό, αλλά πολιτισμένο τόνο, ο πρόεδρος της επιτροπής, Λ. Τσαβδαρίδης, απάντησε: «Αυτά που λέτε δεν στηρίζονται πουθενά, ούτε στον κανονισμό της Βουλής. Η επιτροπή συνεδριάζει βάσει του κανονισμού. Δεν συνεδριάζει βάσει των θέλω των ανθρώπων που προσκαλούνται. Ο κανονισμός λέει 24 ώρες. Τον υπερσεβάστηκα, αφού πήγαμε στις 96 ώρες. Αν θέλετε εσείς να τους καλούμε μετά από έναν-ενάμιση μήνα, κάντε πρόταση στην Επιτροπή Κανονισμού, όπου είστε μέλος, να το εισηγηθείτε να αλλάξει, να λέει έναν μήνα!». 

Τα μέλη της επιτροπής έσκασαν στα γέλια με την πρόταση του Λάζαρου Τσαβδαρίδη, που επιστράτευσε χιούμορ και υπομονή για να διαχειριστεί την επίθεση που έκανε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Μάλιστα, η πρόεδρος της Π.Ε. αμφισβήτησε το γεγονός ότι οι υπάλληλοι της επιτροπής κάλεσαν τηλεφωνικά και τους μίλησαν, λέγοντας: «Δεν είναι δουλειά του υπαλλήλου της Βουλής να πάρει τηλέφωνο τους φορείς. Εσείς πρέπει να τους πάρετε τηλέφωνο, ως πρόεδρος να τους μιλήσετε!».