Στις αρχές του 2014, ως υπουργός ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε µεταβεί στις Βρυξέλλες, καθώς η Ελλάδα είχε τότε αναλάβει την εξάµηνη, κυλιόµενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πέρα από τις θεσµικές επαφές και συνοµιλίες που είχε εκεί, η µόνη ιδιωτική συνάντηση που επεδίωξε και είχε ήταν µε την τότε επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας ∆ηµοκρατίας, Μαριέττα Γιαννάκου. Είχαν, εξάλλου, πολύ καλή προσωπική σχέση και ο νυν πρωθυπουργός εκτιµούσε βαθιά τη γνώµη της.

Πέντε χρόνια αργότερα, στις εθνικές εκλογές του 2019, ως πρόεδρος της Ν.∆. πλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης την τοποθέτησε στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Ν.∆., που έµελλε να ήταν η τελευταία της θητεία στο Κοινοβούλιο.

Για σήμερα ∆ευτέρα, 6 Νοεµβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ουσιαστικά να επιλέξει µεταξύ των οµιλιών δύο πρώην πρωθυπουργών: του Κώστα Σηµίτη, που θα µιλήσει στην εκδήλωση του «∆ικτύου» (της Αννας ∆ιαµαντοπούλου), η οποία γίνεται προς τιµήν του στο Κέντρο Πολιτισµού «Ελληνικός Κόσµος», και του Κώστα Καραµανλή, που θα µιλήσει στην εκδήλωση της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στη µνήµη της Μαριέττας Γιαννάκου. Και οι δύο την ίδια ηµέρα, µε ίδια ώρα έναρξης, στις 7 το απόγευµα.

Η σχέση του µε τους δύο πρώην πρωθυπουργούς είναι ιδιαίτερη. Με τον Κώστα Σηµίτη γνωρίστηκαν όταν ο ίδιος ήταν πια υπουργός - ο Κ. Μητσοτάκης εξάλλου µπήκε στην πολιτική το 2004, όταν ο Κ. Σηµίτης αποχωρούσε. ∆εν απέκτησαν ποτέ στενές προσωπικές σχέσεις. Οι αναφορές του πρωθυπουργού στη διακυβέρνηση της περιόδου 1996-2004 είναι κατά κανόνα προσεκτικές. Ο Κώστας Καραµανλής δεν είναι µυστικό πως δεν αξιοποίησε κατά την πενταετία 2004-2009 τον Κ. Μητσοτάκη, παρότι εξελέγη δις πρώτος βουλευτής στη µεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, ενώ το 2015 στήριξε -ήπια ωστόσο- την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊµαράκη για την προεδρία της Ν.∆. Η προσωπική τους σχέση, ωστόσο, βελτιώθηκε µε την πάροδο του χρόνου, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης φρόντιζε τακτικά να διανθίζει τον δηµόσιο λόγο του µε επαινετικές αναφορές στο πρόσωπο και σε συγκεκριµένα πεπραγµένα του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της Ν.∆.

Το δίληµµα της ∆ευτέρας τέθηκε µε καθυστέρηση στον πρωθυπουργό, αφού ο αρχικός προγραµµατισµός του ταξιδιού του στην Κίνα περιλάµβανε και µετάβαση στη Σανγκάη, που τελικά ακυρώθηκε. Ο ίδιος δεν µπορούσε να λείπει από την εκδήλωση για τη Μ. Γιαννάκου κι έτσι ο διαφαινόµενος γόρδιος δεσµός λύθηκε µε τρόπο απλό: Σήμερα το απόγευµα ο Κ. Μητσοτάκης θα ξεκινήσει από το Μέγαρο Μουσικής και στη συνέχεια θα µεταβεί στον «Ελληνικό Κόσµο». Ετσι, θα δώσει το «παρών» και στις δύο εκδηλώσεις.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Secret» της εφημερίδας «Παραπολιτικά»