Πριν από το ραντεβού του με τον πρωθυπουργό στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, μαζί με τον σύζυγό του Τάιλερ και την αγαπημένη τους σκυλίτσα Φάρλι πήγαν για brunch, όπως λέμε και στην ορεινή Γορτυνία, στην οδό Αναπαύσεως στο Μετς.

Για την ακρίβεια στο μαγαζί «Joshua Tree», ομώνυμο του εθνικού πάρκου της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ. Αμφότεροι με αθλητική περιβολή, σορτσάκια, κοντομάνικα μπλουζάκια και ο Τάιλερ με καπέλο τζόκεϊ. Και εκεί που έπαιρναν το πρωινό τους, περνάει ξαφνικά από το τραπέζι τους μία ηλικιωμένη κυρία και πιάνει την κουβέντα με τον Κασσελάκη.

«Πρόεδρε, τι κάνεις εδώ στη γειτονιά μας;», τον ρώτησε, με τον ίδιο να της απαντά: «Πέντε λεπτά μένω από εδώ. Ερχόμαστε κάθε πρωί για πρωινό».

Στη συνέχεια έριξε το βλέμμα του στον Τάιλερ, λέγοντάς του: «Δεν σε αναγνώρισε». Τότε σηκώθηκε και ο Τάιλερ να χαιρετήσει την κυρία, την οποία μάλιστα ήθελαν και να την κεράσουν καφέ και να καθίσει μαζί τους. Ομολογώ πως σπάνια οι πολιτικοί κερνάνε καφέ τους πολίτες και ως εκ τούτου οφείλω να εκθειάσω την ευγένεια τόσο του Σ. Κασσελάκη όσο και του συζύγου του.

Πάντως η αναπάντεχη επίσκεψη που δέχτηκαν από τη συγκεκριμένη κυρία, κάτοικο του Μετς, παραλίγο να βγάλει και είδηση σε σχέση με τη στάση του Κασσελάκη απέναντι στους εσωκομματικούς αμφισβητίες του. «Στεναχωρημένο σε βλέπω», του είπε η κυρία, προτρέποντάς τον να «αδιαφορήσει» για τις επιθέσεις που δέχεται και να κάνει πως δεν ακούει. «Στο χωριό μου στην Κέρκυρα λένε “ο μπαινάκης και ο βγαινάκης”», του είπε χαρακτηριστικά, με τον Κασσελάκη να χαμογελά συγκαταβατικά.

Μια συνάντηση που εκκρεμεί

Στο ΠΑΣΟΚ ακόμη δεν έχουν καταλήξει αν είναι φρόνιμο ο Ν. Ανδρουλάκης να ζητήσει ραντεβού από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της χώρας αλλά και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι σε μείζονος γεωπολιτικής σημασίας υποθέσεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κρίση στη Μέση Ανατολή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης, μέχρι τώρα παριστάνει τον «καμπόσο» ηγέτη της Κεντροαριστεράς, ελπίζοντας ότι θα προσποριστεί εκλογικά οφέλη αν συνεχίσει να σνομπάρει τον πρωθυπουργό της χώρας με το να αρνείται μια συνάντηση μαζί του. Εν τω μεταξύ, κάποιοι στενοί συνεργάτες του τον συμβουλεύουν να μη συναντηθεί άμεσα ούτε με τον Σ. Κασσελάκη, με το σκεπτικό πως μπορεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να κεφαλαιοποιήσει προς ίδιον επικοινωνιακό και πολιτικό όφελος το ραντεβού που θα έχει μαζί του.

Ψάxνει στηρίγματα στην Ευρώπη

Αναπαράγεται ως είδηση η πληροφορία πως ο Κασσελάκης θα επιδιώξει να δρομολογήσει την είσοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην οικογένεια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, εγκαταλείποντας το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Όσοι δίνουν βάσιμη υπόσταση στο συγκεκριμένο σενάριο προφανώς παραβλέπουν μία σημαντική λεπτομέρεια. Για να γίνει αποδεκτός ο ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα θα πρέπει να δώσει το «πράσινο φως» το ΠΑΣΟΚ, που είναι ιδρυτικό μέλος του συγκεκριμένου οργανισμού και ως κόμμα έχει το μονοπώλιο της εκπροσώπησης των Σοσιαλιστών στην Ελλάδα. Η αλήθεια είναι πως ο Κασσελάκης ψάχνεται να βρεθεί στα ευρωπαϊκά σαλόνια ώστε να ενδυναμώσει το ηγετικό του προφίλ και εκτός συνόρων και για αυτό την ερχόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες. Εκεί η μόνη εγγυημένη υποδοχή που διαθέτει μέχρι τώρα είναι οι συναντήσεις του με τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει βάλει λυτούς και δεμένους μήπως και δει και κάποιους αξιωματούχους από το ΕΣΚ, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δείξει ότι διατηρεί ανοιχτούς διαύλους μαζί τους, όπως έκανε και ο Τσίπρας τα προηγούμενα χρόνια.

Μόνο από φιλότιμο

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, όσες υπεύθυνες δηλώσεις και να έχει στην κατοχή της από βουλευτές του κόμματος που τους έβαζε να υπογράφουν ότι θα παραδώσουν την έδρα τους εφόσον τους ζητηθεί, δεν πρόκειται να δικαιωθεί ποτέ. Ακόμη και αν προσφύγει στην ελληνική Δικαιοσύνη, επειδή αρνούνται να παραδώσουν τις έδρες τους η μάνα και ο γιος από τη Θεσσαλονίκη, που επέλεξε να βάλει στα ψηφοδέλτια της Πλεύσης Ελευθερίας, όποια υπεύθυνη δήλωση και να είχαν υπογράψει, είναι μηδενικής νομικής εγκυρότητας. Αφενός γιατί ο κοινοβουλευτισμός δεν είναι υπόθεση ιδιωτικών συμφωνητικών, αφετέρου γιατί το Σύνταγμα προστατεύει τους βουλευτές να πράττουν κατά συνείδηση. Ως εκ τούτου, μην περιμένει άδικα να της παραδώσουν τις έδρες όσοι ανεξαρτητοποιήθηκαν, επειδή τους απειλεί με προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Μόνο αν έχουν φιλότιμο θα το πράξουν.

Πού οδηγούν τα ίχνη του χρήματος

Ενοχλήθηκε η Κουμουνδούρου από τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών που αναδείκνυαν πως οι οικονομικές δυνατότητες των ταμείων του κόμματος είναι πλέον αρνητικές για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που ανήκουν στην ιδιοκτησία του ΣΥΡΙΖΑ. Και το Γραφείο Τύπου του κόμματος για αντιπερισπασμό εξέδωσε μία ανακοίνωση που αναφερόταν στα χρέη των άλλων κομμάτων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, προς τις τράπεζες, τα οποία όμως αποπληρώνονται με όρους διαφάνειας κατόπιν σχετικών ρυθμίσεων. Επειδή όμως στην πολιτική ρέει μαύρο χρήμα και ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι δεν χρωστάει πουθενά, καλό θα είναι να δώσει μια απάντηση στις καταγγελίες της γραμματέως του εργολάβου Χ. Καλογρίτσα πως έφευγαν φάκελοι και χρήματα από το γραφείο του υπέρ της Κουμουνδούρου. Για να μη μνημονεύσουμε και αυτό που φέρεται να είχε πει ο ίδιος ο Καλογρίτσας στον Π. Πολάκη στη Βουλή, πως «είσαι βουλευτής με τα λεφτά μου» και ο αψύς Κρητικός κατάπινε αμάσητη την προσβολή αυτή.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή