Το καλοκαίρι του 2005, το Λύκειο Philips Academy Andover, στη Μασαχουσέτη των Ηνωµένων Πολιτειών, εξέδιδε το λεύκωµά του, που φιλοξενούσε µεταξύ άλλων «πορτραίτα» των τελειοφοίτων που προέρχονταν από άλλες χώρες, εκτός ΗΠΑ. Ενας εξ αυτών ήταν Ελληνας: Ο 17χρονος τότε Στέφανος Κασσελάκης ετοιµαζόταν να πάρει το απολυτήριο Λυκείου και να ξεκινήσει να σπουδάζει στην Αµερική. Τα όσα γράφει το «Andover Bulletin»-και τα όσα λέει ο ίδιος στο έντυπο αυτό- δίνουν ένα στίγµα της προσωπικότητας του έφηβου τότε Κασσελάκη, ενώ αποτυπώνουν και µια διαφορετική εικόνα για τους λόγους που τον οδήγησαν να µεταναστεύσει σε ηλικία 14 ετών.

Ειδικότερα, όταν παρουσίαζε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, είχε επισηµάνει µεταξύ άλλων το εξής: «Το παραδικαστικό κύκλωµα χτύπησε τους γονείς µου και τους πήρε ό,τι είχαν και δεν είχαν. Ετσι, στα 14 µου βρέθηκα µόνος µου στην Αµερική. Οχι για πολυτέλεια. Από ανάγκη».

«Μόλις έγινε δεκτός στο Αντόβερ, τον Αύγουστο του 2003, γρήγορα έπεισε τους διστακτικούς γονείς του να τον αφήσουν να φύγει», ανέφερε χαρακτηριστικά

 

Το λεύκωµα, ωστόσο, του σχολείου του παρουσιάζει τα πράγµατα λίγο διαφορετικά και αναφέρει ότι ήρθε στις ΗΠΑ από επιλογή και όχι από ανάγκη. Ιδού τι γράφει ακριβώς: «Ο Στέφανος Κασσελάκης, από την Κηφισιά, το προάστιο της Αθήνας στην Ελλάδα, ήταν αποφασισµένος να φοιτήσει σε Λύκειο των Ηνωµένων Πολιτειών. Μόλις έγινε µε καθυστέρηση δεκτός στο Αντόβερ τον Αύγουστο του 2003, ο Κασσελάκης γρήγορα έπεισε τους διστακτικούς γονείς του να τον αφήσουν να φύγει, µάζεψε λίγα πράγµατα και σε δέκα µέρες ήταν στη Μασαχουσέτη. “Στην αρχή υπήρχε ένα πολιτισµικό σοκ και ήµουν µπερδεµένος”, θυµάται ο ίδιος, “αλλά οι άνθρωποι εδώ ήταν τόσο εξυπηρετικοί. Το να έρθω στο Αντόβερ ήταν µια από τις καλύτερες αποφάσεις της ζωής µου”».

Κοινωνικότητα και μπακλαβάς

Στη συνέχεια, το λεύκωµα, στην ολοσέλιδη αναφορά που έχει στον σηµερινό πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αναλύει το πόσο κοινωνικός ήταν, ενώ αναφέρεται και στον µπακλαβά της γιαγιάς του, που ερχόταν σε ταψί από την Ελλάδα!

«Ως πρόεδρος του Pine Knoll Cluster (σ.σ.: περιοχή εντός του πανεπιστηµιακού campus), ο Κασσελάκης αφιέρωνε γενναιόδωρα τον χρόνο του στους συµφοιτητές του», σηµειώνει το «Andover Bulletin» και συνεχίζει: «Του άρεσε ιδιαίτερα να συντονίζει κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως χορούς, µαγειρέµατα και τουρνουά µπιτς βόλεϊ, για να αποβάλει το φοιτητικό στρες και να δηµιουργήσει την αίσθηση της κοινότητας. Εφερνε ακόµα και µερικά ταψιά από τον σπιτικό µπακλαβά της γιαγιάς του για ένα αυθεντικό “διεθνές” φοιτητικό τραπέζι. “Το να µοιράζεσαι φαγητό µε φίλους είναι κάτι πολύ ελληνικό”, εξηγεί µε ένα πλατύ χαµόγελο. Ως πρόεδρος του International Club, ο Κασσελάκης συνέβαλε στη δηµιουργία καινοτόµων τρόπων, ώστε οι φοιτητές να µαθαίνουν περισσότερα για τις διαφορετικές χώρες που εκπροσωπούντο στο campus».

Στη συνέχεια, το κείµενο αναφέρεται στο γεγονός ότι ήρθε από την Αθήνα για να συνεχίσει το σχολείο σε µια άλλη χώρα: «“Το ότι είµαι από την Ελλάδα οπωσδήποτε µε βοήθησε στο να κάνω φίλους πιο γρήγορα”, σηµειώνει ο Κασσελάκης. Oι άνθρωποι ακούνε την προφορά µου και η συζήτηση ξεκινάει - µοιάζουν να ενδιαφέρονται για τις απόψεις µου. Oταν βοήθησα τον κ. Γκάρι σε µερικά µαθήµατα για την Ευρωπαϊκή Eνωση, η ανταπόκριση των φοιτητών ήταν υπέροχη.

Θεωρώ ότι τους άρεσε η υποκειµενική µου άποψη εκ των έσω. Ελπίζω να έχω καταφέρει να κεντρίσω το ενδιαφέρον για την Ελλάδα και επίσης για την Ευρώπη”».

Για την πολιτική

Το κλείσιµο του αφιερώµατος έχει αναφορά στους Ολυµπιακούς Αγώνες της Αθήνας και µια φιλοδοξία που εξέφραζε ο ίδιος ανοιχτά από τότε, να ασχοληθεί µελλοντικά µε την πολιτική. Οπως γράφει συγκεκριµένα το λεύκωµα: «Αφού επελέγη για το εγνωσµένου κύρους

πρόγραµµα υποτροφιών Abbot ως τελειόφοιτος, ο Κασσελάκης έδωσε στην παρουσίασή του έµφαση στον θετικό αντίκτυπο των επιτυχηµένων Ολυµπιακών Αγώνων “Αθήνα 2004” και στα πιθανά µακροπρόθεσµα οικονοµικά οφέλη για τη χώρα του. “Η αγάπη µου για την Ελλάδα, την οποία δεν είχα αληθινά ανακαλύψει µέχρι που έφυγα, µου δίνει διαρκώς κίνητρο”, εξηγεί. “Ελπίζω να πάρω τις καλύτερες ιδέες που µπορώ να µάθω από την Αµερική και να τις αξιοποιήσω για να βοηθήσω τη χώρα µου να λειτουργεί πιο αποτελεσµατικά και να θέτει πιο φιλόδοξους στόχους”. Ο Κασσελάκης θα σπουδάσει στη σχολή Wharton του Πανεπιστηµίου της Πενσιλβάνια, όπου σχεδιάζει να σπουδάσει στις διεθνείς επιχειρήσεις. Η πολιτική µπορεί να υπάρχει στο µέλλον του, λέει».

*Δημοσιεύτηκε στο Secret της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 27/10