«Φωτιές» έβαλε στον ΣΥΡΙΖΑ το χθεσινό τελεσίγραφο του Στέφανου Κασσελάκη ότι «όποιος υπονομεύσει την ενότητα της Κ.Ο. και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν θα έχει θέση σε μελλοντικά ψηφοδέλτια του κόμματος». Η δήλωση αυτή του νέου προέδρου έγινε με αφορμή την άρνηση που εισέπραξε από στελέχη του κόμματός του να συμμετέχουν στη «σκιώδη» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ενώ στην Κουμουνδούρου γίνεται «λευκή απεργία» από πολλά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, η Σία Αναγνωστόπουλου, η Πέτη Πέρκα από την πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου δεν δέχθηκαν να ενταχθούν στο νέο σχήμα, δηλώνοντας ότι δεν μπορούν να συνεργαστούν με τον Παύλο Πολάκη. Οι συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη απαντούν, ωστόσο, ότι η πρόταση για τη συμμετοχή στη «σκιώδη» κυβέρνηση είχε γίνει πολύ νωρίτερα, πριν ανακοινωθεί ο ρόλος του βουλευτή Χανίων στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Κασσελάκης: Όποιος υπονομεύσει το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει θέση σε μελλοντικά ψηφοδέλτια του κόμματος

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη δήλωσή του ανέφερε πάντως μεταξύ άλλων: «Έχω καταβάλει κάθε προσπάθεια η σύνθεση να είναι όσο το δυνατόν ενωτική και διευρυμένη. Με πυξίδα το μέλλον του προοδευτικού χώρου και της σύγχρονης Αριστεράς. Όπως έχω ήδη ανακοινώσει, η κύρια παραγωγή πολιτικής θα μεταφερθεί στα τμήματα και στην κοινωνία, με τους τομεάρχες μας να συμμετέχουν ενεργά και στα δύο. Για να είμαι απολύτως ξεκάθαρος απέναντι στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ που με εμπιστεύεται και με ενθαρρύνει κάθε μέρα. Όποιος υπονομεύσει την ενότητα της Κ.Ο. και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν θα έχει θέση σε μελλοντικά ψηφοδέλτια του κόμματος. Και όποια ή όποιος από εσάς ενδιαφέρεται να κατέβει ως υποψήφιος στις επικείμενες ευρωεκλογές πρέπει να γραφτεί μέλος του ΣΥΡΙΖΑ στο www. isyriza.gr. Εκεί χτίζεται ο νέος ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί γεννιούνται τα στελέχη της επόμενης γενιάς».

Η αναφορά αυτή, όπως ήταν φυσικό, έφερε κατ’ αρχάς την έντονη αντίδραση της «Ομπρέλας», η οποία έσπευσε να υπενθυμίσει στον Στέφανο Κασσελάκη ότι στο κόμμα υπάρχει καταστατικό και με βάση αυτό βγαίνουν οι υποψήφιοι βουλευτές και ευρωβουλευτές. Η Αννέτα Καββαδία, στέλεχος της «Ομπρέλας», σε ανάρτησή της έγραψε στο Facebook: «L’État, c’est moi (το κράτος είμαι εγώ); Το κόμμα, πάντως, έχει όργανα, θέσεις, καταστατικό. Καταργήθηκαν, μήπως, και δεν το ξέρουμε;».

Και αφού παραθέτει τι προβλέπει το άρθρο 39, τονίζει: «Και σε κάθε περίπτωση, τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές, τέτοιου είδους δηλώσεις κάποιος κακεντρεχής θα τις χαρακτήριζε υπονομευτικές».

Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ

Το Άρθρο 39 του καταστατικού για την επιλογή υποψήφιων βουλευτών και ευρωβουλευτών ορίζει ότι «η επιλογή των υποψηφίων γίνεται με απόφαση των Νομαρχιακών Επιτροπών έπειτα από διαβούλευση με τις ΟΜ και πως σε κάθε περίπτωση η τελική έγκριση των υποψήφιων βουλευτών ανήκει στην Κεντρική Επιτροπή».

Οι συνεργάτες του νέου προέδρου απαντούσαν, ωστόσο, ότι τα όσα λέγονται σχετικά με το καταστατικό του κόμματος δεν έχουν καμία σχέση με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στις πρόσφατες εκλογές. Θύμιζαν ότι υπήρχε τριμελής επιτροπή που έκανε την επιλογή των προσώπων και έκανε τον κατάλογο με όλες τις υποψηφιότητες. Αυτή η επιτροπή ήταν ο Μιχάλης Καλόγηρου, η Ράνια Σβίγγου και ο Γιώργος Βασιλειάδης. Στη συνέχεια οι προτάσεις.

H σύνθεση της "σκιώδους" κυβέρνησης

Στη συνέχεια οι προτάσεις πήγαιναν στην Πολιτική Γραμματεία και ακολούθως στην Κ.Ε. Πρόσθεταν ακόμη ότι όταν προέκυψε το θέμα του Γιώργου Κατρούγκαλου, ο Αλέξης Τσίπρας πήρε την τελική απόφαση και τέθηκε εκτός ψηφοδελτίων, ενώ ακόμα και για τον Παύλο Πολάκη ο πρώην αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε αποφασίσει να τον θέσει εκτός κόμματος, ασχέτως αν μετά άλλαξε γνώμη. Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση της «σκιώδους» κυβέρνησης έχει ενδιαφέρον ότι τελικά μέσα σε αυτή βρέθηκαν και στελέχη από την πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου: Ο αν. τομεάρχης Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Όθων Ηλιόπουλος, όπως επίσης και ο Ανάπτυξης, Χρήστος Γιαννούλης, η τομεάρχης Πολιτισμού, Κυριακή Μάλαμα, και ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Κώστας Μπάρκας.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ώρες μετά την αρχική ανακοίνωση αν. τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου τοποθετήθηκε ο Γιώργος Ψυχογιός. Ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Γιώργος Καραμέρος, αρχικά ήταν με την Έφη Αχτσιόγλου και στη συνέχεια μεταπήδησε στο στρατόπεδο του νέου προέδρου. Ο τομεάρχης Yποδομών και Μεταφορών, Χάρης Μαμουλάκης, αρχικά είχε υποστηρίξει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στον δεύτερο γύρο συντάχθηκε με τον Στέφανο Κασσελάκη. Η τομέαρχης Πρόνοιας & Κοινωνικής Συνοχής, Κατερίνα Νοτοπούλου, ενώ εμφανίζεται να έχει στηρίξει από την πρώτη στιγμή τον Στέφανο Κασσελάκη, ήταν ανάμεσα στους 16 βουλευτές που καταψήφισαν την πρότασή του για τα όργανα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αντιδρώντας στην τοποθέτηση Πολάκη.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»