Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως, όταν ήταν πρωθυπουργός, αντέγραφε έντονα τον Ανδρέα Παπανδρέου ακόµα και στη φωνή. Ως πρώην αρχηγός πλέον, όµως, µιµείται, όπως όλα δείχνουν, τον Γιώργο Παπανδρέου. Εξηγούµαι: Επιθυµεί και θα είναι µέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συµβουλίου της Ευρώπης, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου, παρά το γεγονός ότι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιµάτη, που εκπροσωπεί σήµερα την αξιωµατική αντιπολίτευση στο Συµβούλιο, µόνο πρόθυµη να του αδειάσει τη θέση δεν είναι.

Διεθνές προφίλ επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας

Παράλληλα, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγεται στα διεθνή θέµατα, στην εξωτερική πολιτική, προσπαθώντας να αναπτύξει ανάλογη εµβέλεια, έχοντας ως προµετωπίδα του τη Συµφωνία των Πρεσπών. Για τον λόγο αυτόν ο πρώην πρωθυπουργός επισκέφτηκε ιδιωτικά στην κατοικία του τον Ζόραν Ζάεφ, στην πόλη Στρουµνίτσα της Βόρειας Μακεδονίας. Μάλιστα, του έκανε και δώρα που παραπέµπουν στις θάλασσες της Ελλάδας. Τι σηµαίνουν όλα αυτά; Οτι ο Αλέξης Τσίπρας επιθυµεί να διαµορφώσει ένα προφίλ επόµενης ηµέρας µέσω του οποίου θα αποτελεί σηµείο αναφοράς για τον ΣΥΡΙΖΑ και, από την άλλη πλευρά, µε το κύρος του πρώην πρωθυπουργού θα προβάλλει τις θέσεις του στη µεγάλη ατζέντα των εθνικών και όχι µόνο θεµάτων.

Τα επόμενα βήματα

Μέχρι εδώ, λοιπόν, πατά απόλυτα στα βήµατα του Γιώργου Παπανδρέου. Βέβαια, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσφατα είχε διεκδικήσει και την ηγεσία του κόµµατός του ξανά. Μένει να δούµε αν ο Αλέξης Τσίπρας θα τον ακολουθήσει και σε αυτό ή θα αρκεστεί στο να επηρεάζει όλες τις εξελίξεις µέσω του Στέφανου Κασσελάκη.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 7/10