Σε κάτι πολύ περισσότερο από µια αυτοδιοικητική µάχη εξελίσσονται για το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη οι επικείµενες εκλογές στους δήµους και τις περιφέρειες της χώρας.

Η Χαριλάου Τρικούπη φιλοδοξεί να καταγράψει σε µια σειρά από κοµβικές περιοχές ποσοστά πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ, προετοιµαζόµενη έτσι για τη µητέρα των µαχών για την κυριαρχία στον πόλο της Κεντροαριστεράς, που δεν είναι άλλη από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Ταυτόχρονα, αν καταγραφούν θετικά αποτελέσµατα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα µπει ένα τέλος στην υπόγεια µουρµούρα που υπάρχει στο εσωτερικό του κόµµατος, µε αφορµή τις χαµηλές πτήσεις του τελευταίου διαστήµατος και την αδυναµία του ΠΑΣΟΚ να εισπράξει από τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ. Τα φώτα είναι στραµµένα σε Αττική και ∆ήµο Αθηναίων, όπου παραδοσιακά οι εκλογές έχουν πιο πολιτικό χαρακτήρα.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούν ρεαλιστικό ο Γιάννης Σγουρός να συγκεντρώσει ποσοστά µεγαλύτερα από τον Γιώργο Ιωακειµίδη στην Περιφέρεια Αττικής, όπως επίσης ο Χάρης ∆ούκας να είναι πάνω από τον Κώστα Ζαχαριάδη στον ∆ήµο Αθηναίων. Και τούτο παρά το γεγονός ότι στις πρόσφατες εκλογές το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε στην Αττική µονοψήφια ποσοστά. Την ίδια ώρα, οι επιλογές που έχουν γίνει στις περιφέρειες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για µεγάλα πράγµατα.

Που ποντάρει

Με εξαίρεση την Κρήτη, όπου ο κ. Αρναουτάκης στηρίζεται και από τη Ν.∆. και αναµένεται να πετύχει ποσοστά-ρεκόρ, η Χαριλάου Τρικούπη ποντάρει στην υποψήφιά της στη ∆υτική Μακεδονία, Γ. Ζεµπιλιάδου, όπως και στον υποψήφιό της στη Θεσσαλία, ∆. Κουρέτα. Αντιθέτως, πολύ δύσκολα είναι τα πράγµατα για τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Ιόνια Νησιά και Ηπειρο, ενώ για αξιοπρεπή καταγραφή πάει σε Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ∆υτική Ελλάδα και Κεντρική Μακεδονία.

Ως προς τους δήµους, µε τους «νικητές» θα είναι το ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά, καθώς στηρίζει την υποψηφιότητα του Γιάννη Μώραλη. Στη Θεσσαλονίκη είναι διασπασµένο µεταξύ των κυρίων Αγγελούδη, Πέγκα, αλλά και Ζέρβα. Αναφορικά µε δήµους της Αττικής, το ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί να κερδίσει περιοχές όπως την Καισαριανή, τη Λυκόβρυση-Πεύκη, το Ν. Ηράκλειο, την Πετρούπολη, το Ιλιον, τους Αγίους Αναργύρους, τον Αγιο ∆ηµήτριο, τη Νέα Φιλαδέλφεια κ.ά.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 9 Σεπτεμβρίου 2023.