Σε θέσεις µάχης βρίσκονται τα κόµµατα ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου.

Το ενδιαφέρον των κοµµάτων επικεντρώνεται στη µάχη των 13 περιφερειών, µε δεδοµένο ότι οι περιφερειακές εκλογές συγκεντρώνουν περισσότερα πολιτικά χαρακτηριστικά, εν αντιθέσει µε τις κάλπες στους δήµους.

Για τη Ν.∆. το διακύβευµα των αναµετρήσεων στις περιφέρειες είναι ξεκάθαρο: να βαφτεί «γαλάζιος» ο εκλογικός χάρτης, επιβεβαιώνοντας εκ νέου την πολιτική κυριαρχία του κόµµατος, και παράλληλα να αναδειχθούν στις περιφερειακές Αρχές οι υποψήφιοι που υποστηρίζει η Πειραιώς, προκειµένου να υλοποιήσουν σε συνεργασία µε την κυβέρνηση για την επόµενη πενταετία το όραµα του Κ. Μητσοτάκη για µεταρρυθµίσεις και περιφερειακή ανάπτυξη.

Στην αντιπολίτευση, ωστόσο, οι συσχετισµοί διαφέρουν, καθώς οι νέες κάλπες βρίσκουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε φάση ανασύνταξης δυνάµεων, έπειτα από τη βαριά ήττα, και εσωτερικών ανακατατάξεων µε την εκλογή νέας ηγεσίας. Η εσωτερική αναδιοργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, αποτυπώνεται στις επιλογές της Κουµουνδούρου για τις περιφέρειες της επικράτειας. Εκεί η ονοµατολογία του προηγούµενου διαστήµατος ήθελε το κόµµα να κατεβαίνει στη µάχη των περιφερειών µε προβεβληµένα και έµπειρα στελέχη, προκειµένου να αµφισβητήσει την κυριαρχία της Ν.∆., όπως τον Θ. Μωραΐτη ή τον ∆. Τεµπονέρα στη ∆. Ελλάδα, τον Α. Τόλκα ή τη Θ. Τζάκρηστην Κεντρική Μακεδονία, τον Ν. Φαραντούρη στα Ιόνια Νησιά, τον Τρ. Αλµπάνη στην Ηπειρο τον Β. Κόκκαλη στη Θεσσαλία, ενώ στο τραπέζι είχαν πέσει και ονόµατα προσώπων από την κεντρική πολιτική σκηνή για την εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στο Λεκανοπέδιο.

Τελικώς, οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκαν, ως επί το πλείστον, σε διαφορετικό δρόµο, καθώς επελέγησαν νέα πρόσωπα για να ηγηθούν των συνδυασµών της Κουµουνδούρου. Το γεγονός αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνει τη φηµολογία του διαστήµατος που µεσολάβησε µετά τις εθνικές εκλογές, που µετέφερε κλίµα απροθυµίας από τα δυνατά πολιτικά ονόµατα να δεχθούν το «χρίσµα» της Κουµουνδούρου, έπειτα από δύο νωπές ήττες, επιφέροντας άρδην αλλαγή στη στρατηγική του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στον δρόµο προς τις κάλπες.

Ετσι, ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά στη νέα εκλογική µάχη υποστηρίζοντας τον Γ. Ιωακειµίδη στην Αττική, τον Γ. Μυλόπουλο στην Κεντρική Μακεδονία, τον Γ. Στέφο στην Ηπειρο, τον Θ. Γαλιατσάτο στα Ιόνια Νησία, τη Γ. Ζεµπιλιάδου στη ∆. Μακεδονία, τον Σπ. ∆ανέλλη στην Κρήτη, τον Κ. Καρπέτα στη ∆. Ελλάδα, τον ∆. Κουρέτα στη Θεσσαλία, τη Χρ. Καραγιάννη στο Νότιο Αιγαίο και τον Στ. Ηλιόπουλο στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα στηριχθεί η υποψηφιότητα του Απ. Γκλέτσου και στην Πελοπόννησο εκείνη του Μανώλη Μάκαρη, ενώ γρίφος είναι η υποψηφιότητα του Β. Αιγαίου.

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 19/8