Ενα φάντασµα πλανάται πάνω από την Κουµουνδούρου, αυτό της περιορισµένης συµµετοχής των µελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ στη διαδικασία για την εκλογή του προσώπου που θα διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα.

Η καµπάνια που κάνουν οι (έως τώρα) τέσσερις υποψήφιοι δεν έχει καθόλου εξωστρεφή χαρακτηριστικά.

Αντιθέτως γίνεται µε παλαιοκοµµατικούς όρους. Αν εξαιρέσει κανείς κάποιες συναντήσεις µε κοµµα τικά στελέχη και ψηφοφό ρους που κάνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε καφέ ανά την περιφέρεια (Χαλκίδα, Κεφαλ λονιά, Πρέβεζα), οι υποψήφιοι περιορίζονται σε σχολιαστικές αναρτήσεις στα social media, αλλά και σε κάποιες συνεντεύξεις στα ΜΜΕ, οι οποίες δεν προκαλούν κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ούτε και αναπαράγονται.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει ευρύτερη µουρµούρα σε πολλά στελέχη του κόµµατος, τα οποία θα ήθελαν η αντιπαράθεση να γίνει µε πολιτικούς και προγραµµατικούς όρους, προκειµένου να αναδειχτούν οι όποιες διαφορές µεταξύ της Αχτσιόγλου, του Τσακαλώτου, του Παππά και του Τζουµάκα.

Θεωρούν πως, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα µπορούσαν να µετάσχουν στις διεργασίες όχι µόνο οι κοµµατικοί παράγοντες, αλλά και φίλοι-ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Ως εκ τούτου, οι ίδιοι παράγοντες του κόµµατος διαπιστώνουν πως ο τρόπος µε τον οποίον εξελίσσεται η κούρσα της διαδοχής δεν προκαλεί το παραµικρό ενδιαφέρον στην κοινωνία.

Παρότι αναγνωρίζουν τη δυσκολία λόγω του θέρους, εκτιµούν πως όλο αυτό θα έχει µεγάλο αντίκτυπο στη συµµετοχή. Κοινώς, ότι η εκλογική διαδικασία θα αποτελέσει ένα κλειστό κοµµατικό γεγονός και όχι ένα άνοιγµα του ΣΥΡΙΖΑ σε ευρύ τερα στρώµατα της κοινωνίας.

Αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι τους και η συµµετοχή είναι κάτω των 50.000, τότε, λένε, ο/η νέος/α πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσει τη θητεία µε πριονισµένα φτερά. Στο πλαίσιο αυτό, είναι ακόµα ανοιχτό ποιοι θα έχουν δικαίωµα ψήφου, αν δηλαδή θα µπορεί κάποιος να ψηφίζει την ηµέρα της ψηφοφορίας ακόµα και αν δεν είναι µέλος του κόµµατος ή θα πρέ πει να έχει εγγραφεί κάποιες ηµέρες πριν από τις εσωκοµµατικές εκλογές.

Την ίδια ώρα, περισσότερο από όλα συζητείται στο εσωτερικό του κόµµα τος η σκληρή κριτική, µε χτυπήµατα κάτω από τη ζώνη, που δέχεται η Εφη Αχτσιόγλου από φιλοΣΥΡΙΖΑϊκά σάιτ, τα οποία «χρεώνονται» σε συνυπο ψήφιό της.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 14/08/2023