Την άμεση αντικατάσταση του Νότη Μηταράκη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανώς ενοχλημένος από την απόφαση του πρώην πλέον υπουργού να μεταβεί στο μέσο της περασμένης εβδομάδας στην Πάτμο για οικογενειακές διακοπές, την ώρα που η Ελλάδα βίωνε και βιώνει τον εφιάλτη των πύρινων μετώπων, ενώ οι αστυνομικοί, των οποίων οι άδειες έχουν ανακληθεί άρον-άρον, απεγκλώβιζαν χιλιάδες πολίτες στις πυρόπληκτες περιοχές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πολίτες στο νησί σχολίασαν αρνητικά την παρουσία του, με τον ίδιο να διαμένει σε ξενοδοχείο όπου μεταξύ άλλων παραθέριζαν δημοσιογραφικοί επιτελείς, όπως οι Αλ. Παπαχελάς, Γ. Παπαχρήστος, Η. Μπέλος και Γ. Καραμούζης.

Επρόκειτο ουσιαστικά για τη δεύτερη διαδοχική... ανορθογραφία του τέως πλέον υπουργού (σε διάστημα ενός μηνός από την ανάληψη των καθηκόντων του), που ήρθε να προβληματίσει έντονα το Μαξίμου μετά τις γνωστές δηλώσεις του για την έφιππη αστυνομία, οι οποίες είχαν διαμορφώσει ιδιαίτερα βαρύ κλίμα σε βάρος του.

Ως εκ τούτου, τα περιθώρια πια, δεδομένης και της σοβαρότητας των στιγμών, στένεψαν δραματικά και κατόπιν συζήτησής του με τον υπουργό Επικρατείας Σταύρο Παπασταύρου και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκο δρομολογήθηκε η υποχρεωτική, όπως ήρθαν τα πράγματα, παραίτησή του από το υπουργείο. Τη θέση του ανέλαβε ο Γιάννης Οικονόμου, ενώ τον τελευταίο διαδέχτηκε, ως αν. υπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, ο Γ. Βρούτσης.


Στη διάρκεια της βραχύβιας θητείας του ο κ. Μηταράκης σχεδίαζε ριζικές αλλαγές στη λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ., υποσχεθείς ότι θα έδινε βάρος στην πάταξη της μικροεγκληματικότητας. Μάλιστα, είχε παρουσιάσει κάποιες προτάσεις και στον δήμαρχο Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννη, για τις εστίες ανομίας στην Αθήνα, οι οποίες ωστόσο είχαν κριθεί θεωρητικές, γι' αυτό και δεν έγινε καμία απόπειρα υλοποίησής τους. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η τελευταία ανακοινωμένη συνάντησή του ήταν για την Τετάρτη 26 Ιουλίου με τους ειδικούς φρουρούς.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά