Η απόφαση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, να καταψηφίσει επί της αρχής το οικονομικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης μετά από χρόνια που στήριζε ανάλογα νομοσχέδια με θετικά μέτρα και να ψηφίσει τελικά τα άρθρα που αφορούσαν αυξήσεις στους μισθούς και επιδόματα, έχει πολύ έντονο παρασκήνιο.

Η αλλαγή στάσης και αντιπολιτευτικού μοντέλου έφερε αντιδράσεις στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας, με την Νάντια Γιαννακοπούλου να σηκώνει το γάντι σε κλειστή συνεδρίαση τονίζοντας ότι είναι μια δυσνόητη στάση με την οποία δεν συμφωνεί και υποστηρίζοντας ότι θα προκαλέσει εύλογες απορίες στους ψηφοφόρους του κόμματος. Στον αντίποδα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Μιχάλης Κατρίνης τάχθηκε υπέρ της καταψήφισης σθεναρά, ενώ είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων που τελικά στήριξε, παρά την έντονη κριτική.

Με κλυδωνισμούς, απορίες, κριτική για δυσδιάκριτο αντιπολιτευτικό στίγμα και φόβους για μεγάλο επικοινωνιακό κόστος, τελικά και εξαιτίας των αντανακλαστικών βουλευτών όπως η Νάντια Γιαννακοπούλου, το ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε σε μια σολομώντεια λύση, να καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο αλλά να στηρίξει όλα τα θετικά μέτρα.

Η στάση αυτή που θέλει το ΠΑΣΟΚ να βγαίνει με πιο σκληρά αντανακλαστικά απέναντι στην κυβέρνηση, διατηρώντας παράλληλα την ταυτότητα του στο ρόλο της προγραμματικής αντιπολίτευσης αποτελεί επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη. “Θα καταλάβει πολύ καλά ο κ. Μητσοτάκης από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης του ότι θα είμαστε η αξιόπιστη αντιπολίτευση και όχι η συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση όπως θα τον βόλευε”, δήλωσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Νίκος Ανδρουλάκης δίνοντας το στίγμα του ΠΑΣΟΚ αλλά δείχνοντας και τους τόνους που θα κρατήσει απέναντι στην κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα οι βουλευτές του κόμματος μιλούν για προγάνδα από την πλευρά της ΝΔ σε σχέση με την στάση του κόμματος, σύμφωνα με την οποία το ΠΑΣΟΚ θα καταψήφιζε τις αυξήσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους που τελικά στήριξε, υποστηρίζοντας ότι αυτά βασίζονται στον μιντιακό μηχανισμό της κυβέρνησης που στηρίζεται όπως υποστηρίζουν από τα ΜΜΕ.

Οι ισορροπίες μεταξύ σκληρής στάσης με αντιδεξιά χαρακτηριστικά και της διατήρησης της συνταγής της προγραμματικής αντιπολίτευσης που διατηρεί διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ, όπως φαίνεται είναι λεπτές…