Αξιοσηµείωτος είναι ο αριθµός των νέων υπουργών και υφυπουργών που έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό από το παρελθόν τους: τους αγώνες που έδωσαν ως φοιτητές και νεολαίοι στις οργανώσεις της ΟΝΝΕ∆ και της ∆ΑΠ-Ν∆ΦΚ.

Το πιο ενδεικτικό παράδειγµα, λόγω της πρόσφατης δράσης του, είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο 34χρονος γραµµατέας της Π.Ε. της Ν.∆., Π. Μαρινάκης, πρόεδρος της ΟΝΝΕ∆ από το 2019 έως το 2022. Πρόεδρος της «γαλάζιας» Νεολαίας αναδείχθηκε το 1992 ο νέος «τσάρος» της οικονοµίας, Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος νωρίτερα διετέλεσε γραµµατέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, από το 1987 µέχρι το 1989.

Από τα σπλάχνα της ΟΝΝΕ∆ προέρχεται ο νέος αναπληρωτής υπουργός Αθλητισµού, Γ. Οικονόµου, καθώς ήταν πρόεδρός της την περίοδο 1998-2001. Μέλος της Κ.Ε. της ΟΝΝΕ∆ ήταν ο υπουργός Επικρατείας Γ. Μπρατάκος και παλιός πρόεδρος του EDS ο Στ. Παπασταύρου. Από τη ΜΑΚΙ και την ΟΝΝΕΔ ξεκίνησε την πορεία του και ο Μ. Βορίδης. ΟΝΝΕ∆ίτικη υπόθεση είναι και η ηγεσία του υπουργείου Υποδοµών και Μεταφορών.

Ο υπουργός Χρ. Σταϊκούρας συµµετείχε στη ∆ΑΠ Μηχανολόγων και στην Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕ∆, ενώ η υφυπουργός Χρ. Αλεξοπούλου ήταν πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και ο Ν. Ταχιάος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης. Αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ διετέλεσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κ. Κατσαφάδος.

Οπως διαπιστώνει εύστοχα ο συντονιστής του ∆ιαγραµµατειακού Οργάνου της, Δ. Παπαγγελόπουλος, µε ανάρτησή του στο Facebook, µεταξύ των νέων υπουργών και υφυπουργών εντοπίζονται ακόµα περισσότερα στελέχη της Νεολαίας της Ν.Δ.: Ο ΥΠΕΘΑ, Ν. ∆ένδιας, ξεκίνησε την πολιτική του πορεία ως ∆ΑΠίτης της Νοµικής και ΟΝΝΕ∆ίτης στο Κολωνάκι, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μ. Βαρβιτσιώτης, ήταν ενεργό µέλος της ΟΝΝΕ∆ Γλυφάδας, ενώ ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Γ. Παππάς, ήταν µέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ.

Ο υφ. Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, Κ. Κυρανάκης, διετέλεσε γραµµατέας Διεθνών Σχέσεων της ΟΝΝΕΔ και πρόεδρος της Νεολαίας του ΕΛΚ. Από τη ∆ΑΠ-Ν∆ΦΚ της Νοµικής Αθήνας πέρασε, επίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Κώτσηρας, όπως και ο υφυπουργός Εθνικής Αµυνας, Γ. Κεφαλογιάννης.

Ο έτερος υφυπουργός Εθνικής Αµυνας, Ν. Χαρδαλιάς, έδωσε τους αγώνες για την παράταξη ως νεολαίος στην ΟΝΝΕ∆ Βύρωνα. ∆ΑΠίτης του ΑΠΘ ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, και ο υφυπουργός Υγείας, ∆. Βαρτζόπουλος.

Ο υφυπουργός Β. Σπανάκης συµµετείχε στην ΟΝΝΕ∆ Μοσχάτου. ΟΝΝΕ∆ίτισες ήταν η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σ. Ζαχαράκη, και η υφυπουργός Μ. Κεφάλα. Από παλιούς ΟΝΝΕ∆ίτες αποτελείται η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης: ο υπουργός, Λ. Αυγενάκης, ήταν παλιός ∆ΑΠπίτης, ο υφυπουργός, Στ. Κελέτσης, µέλος Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ και ο υφυπουργός, ∆. Σταµενίτης, στέλεχος της ∆ΑΠ-Ν∆ΦΚ του ΑΠΘ.

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 1/7