Μπορεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις εκλογές να ήθελε να κρύψει απ’ τον ελληνικό λαό πως στις τάξεις του κόμματος υπάρχουν δυνάμεις που τάσσονται ευθέως υπέρ της αναγνώρισης της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη ως τουρκικής, αλλά αυτό είναι μια πραγματικότητα που δεν σηκώνει αμφισβήτηση.

Διά του λόγου το αληθές σάς παραθέτουμε το αποκαλυπτικό άρθρο του πρώην υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρη Βαλντέν, το οποίο φιλοξενήθηκε στον ιστότοπο commonality, της ριζοσπαστικής ομάδας των 53 του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι αδιανόητο για ένα κόμμα της Αριστεράς, ριζοσπαστικής ή και σοσιαλδημοκρατικής, που μάλιστα δηλώνει φιλοευρωπαϊκό, να μην παίρνει σαφή και δημόσια θέση υπέρ του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη», αναφέρει σε αυτό ο κ. Βαλντέν και συνεχίζει: «Μια σύγχρονη ελληνική πολιτική απέναντι στη μειονότητα θα ξεκινούσε από θετικά μέτρα υπέρ της, ανάλογα με αυτά που εφαρμόζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη: αναγνώριση του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού, πρόσληψη Τούρκων αστυνομικών και δικαστών στην περιοχή, πινακίδες στα τουρκικά πλάι στα ελληνικά σε μαγαζιά και δρόμους, δικαίωμα εκλογής των μουφτήδων τους, αναβάθμιση της εκπαίδευσης στα τουρκικά και, βέβαια, αναπτυξιακές πολιτικές με στόχο τη σύγκλιση του βιοτικού επιπέδου της μειονότητας με αυτό του μέσου όρου της χώρας».

«Δικολαβίες»

Στο ίδιο άρθρο ο κ. Βαλντέν εμμέσως πλην σαφώς απαξιώνει και τη Συνθήκη της Λωζάννης, χαρακτηρίζοντας «δικολαβίες» τις πρόνοιες που συνθέτουν τη νομική της υπόσταση. «Οι θέσεις αυτές αποτελούν την αυτονόητη στάση ενός προοδευτικού κόμματος, χωρίς μισόλογα και δικολαβίες περί Λωζάννης και ενημέρωσης από την ΕΥΠ. Υποθέτω πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το τολμάει γιατί φοβάται το εθνικιστικό κλίμα που κυριαρχεί, ίσως και εσωτερικές αντιδράσεις από μια πλευρά στην οποία έχει επενδύσει για τη διεύρυνσή του.  Όμως έτσι συμβάλλει και ο ίδιος στην ενίσχυση του εθνικισμού, πράγμα που αναπόφευκτα αποβαίνει εις βάρος του, καθώς, ενόσω στον ΣΥΡΙΖΑ επιβιώνει έστω και ένας κόκκος Αριστεράς, οι άλλοι θα τον ξεπερνούν στον ρόλο του εθνικιστή. Εξάλλου, η μίμηση του ‘‘πατριωτικού’’ ΠΑΣΟΚ δεν είναι κατά τη γνώμη μου συνταγή επιτυχίας για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ας ελπίσουμε πως, μετά και τον εκλογικό καταποντισμό της Κυριακής, η ριζική επανεξέταση της γραμμής του, που υπόσχεται το κόμμα, θα περιλάβει και τη χωρίς διφορούμενα επιστροφή σε πολιτική αρχών στα λεγόμενα ‘‘εθνικά ζητήματα”», σημειώνει ο κ. Βαλντέν και στη συνέχεια συνοψίζει την παρέμβασή του.

«Συνοψίζω: Η αναγνώριση της μειονότητας στη Θράκη ως τουρκικής επιβάλλεται από την πραγματικότητα, από τις αρχές που πρέπει να διέπουν τη δημοκρατία μας και από τις διεθνείς μας υποχρεώσεις. Θα συνέβαλλε ουσιαστικά στη βελτίωση του κλίματος στη μειονότητα. Θα αποτελούσε δε και ένα βήμα, από τα πιο εύκολα, για τη βελτίωση των σχέσεων με τη γείτονα. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία έχουν αρκετά αγκάθια, να μην τις φορτώνουμε και με ζητήματα που μπορούμε και πρέπει να λύσουμε μόνοι μας». 

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 29/6