Ένα από τα μεγαλύτερα εκλογικά στοιχήματα για τη Ν.Δ. ενόψει της 25ης Ιουνίου δεν είναι άλλο από την αισθητή βελτίωση των «γαλάζιων» επιδόσεων στους νομούς της Κεντρικής και της Ανατολικής κυρίως Μακεδονίας, οι οποίοι, αν και διαχρονικά αποτελούσαν σημαντικά νεοδημοκρατικά προπύργια, δεν ακολούθησαν το ρεύμα ολόκληρης της χώρας τον περασμένο Μάιο, με το μέχρι πρότινος κυβερνών κόμμα να πέφτει σε ποσοστό σε σχέση με το 2019.

Όπως σας λέγαμε και την προηγούμενη εβδομάδα, δεν είναι τυχαίο ότι η στρατηγική του συστήματος Μητσοτάκη έχει επικεντρωθεί, εκτός των άλλων, και σε αυτές τις περιοχές, καθώς υπάρχουν ξεκάθαρα περιθώρια ανόδου, δεδομένης και της διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις τελευταίες κυλιόμενες μετρήσεις που διενεργήθηκαν για λογαριασμό της Πειραιώς παρατηρείται μια ξεκάθαρη ανοδική τάση για τη Ν.Δ., γεγονός στο οποίο συντέλεσε καθοριστικά το θέμα τόσο της Ροδόπης, όσο και των δηλώσεων στελεχών της Κουμουνδούρου για το Μεταναστευτικό μετά την τραγωδία της Πύλου.

Παράλληλα, φαίνεται να έπαιξε σημαντικό ρόλο και η γενικότερη ευφορία του προηγούμενου εκλογικού αποτελέσματος, αφού κατά βάση μιλάμε για μια δεξαμενή με παραδοσιακούς πολιτικούς δεσμούς με την «γαλάζια», που απλώνεται στον χώρο της παραδοσιακής δεξιάς.

Ως γνωστόν, στις 21 Μαϊου, ένα σημαντικό κομμάτι της προτίμησε τις περιπτώσεις της Νίκης και της Ελληνικής Λύσης, ωστόσο όπως συνομολογούν οι επιτελείς της Πειραιώς η πιθανότητα διεύρυνσης της δυναμικής της ΝΔ στα συγκεκριμένα σημεία του χάρτη είναι πια περισσότερο από ορατή.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή» της Κυριακής