Πιθανότατα µέσα στον Ιούλιο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ (10-11 Ιουλίου) στο Βίλνιους, θα γίνει η πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν µετά την επανεκλογή του Τούρκου προέδρου και τη διαφαινόµενη επανεκλογή του προέδρου της Ν.∆.

Σε συµβολικό και ουσιαστικό επίπεδο η συνάντηση θα έχει διπλωµατική σηµασία, γιατί Ουάσινγκτον, Βερολίνο και Βρυξέλλες περιµένουν µια νέα αρχή ελληνοτουρκικού διαλόγου, εφόσον στις δύο χώρες υπάρχουν ισχυρές κυβερνήσεις µε νωπή εντολή.

Ο Ερντογάν, λόγω της οικονοµικής κρίσης που µαστίζει τη χώρα του, είναι ευάλωτος στις αµερικανικές πιέσεις, ενώ η συνέχιση του πολέµου στην Ουκρανία δίνει επιχειρήµατα στη ∆ύση να θέλει να κρατήσει την Τουρκία όσο το δυνατόν πιο κοντά της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει σε προτεραιότητα το Μεταναστευτικό και εµφανίζεται ανοιχτός σε συµφωνίες χαµηλής πολιτικής µε την Αγκυρα, που µπορούν να προετοιµάσουν το έδαφος για ουσιαστικότερη προσέγγιση.

Εξελίξεις

Το βέβαιο είναι ότι δεν θα αποφύγει εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, αν ο Ερντογάν δεν δείξει βούληση για εξοµάλυνση των σχέσεων, µε σεβασµό στο ∆ιεθνές Δίκαιο. Και πιθανό µπορεί να θεωρηθεί -λόγω… rotation- ότι δεν θα είναι δίπλα του ως ΥΠ.ΕΞ. ο Νίκος ∆ένδιας. Φαβορί για τη θέση θεωρείται ο Κωστής Χατζηδάκης, αλλά ο Μητσοτάκης µπορεί να κρύβει πολλές εκπλήξεις.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 10 Ιουνίου 2023.