Ο Αλέξης Τσίπρας εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόµενο να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ µετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, εφόσον το αποτέλεσµα για το κόµµα της Αριστεράς είναι απογοητευτικό, σύµφωνα µε πληροφορίες τoυ «Secret».

Μάλιστα, λέγεται πως έχει ενηµερώσει για την πρόθεσή του αυτή τους στενούς του συνεργάτες και κορυφαία στελέχη του κόµµατος που θα παίξουν ρόλο την επόµενη ηµέρα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πρότασή του θα είναι να γίνει έκτακτο συνέδριο τον Ιούλιο, για να δροµολογηθεί η εκλογή της νέας ηγεσίας από τη βάση.

Ηδη, σε συζητήσεις που πραγµατοποιούνται στην Κουµουνδούρου γίνεται λόγος για τα ιδρύµατα των πρώην πρωθυπουργών, που συχνά έχουν ενδιαφέρουσα δραστηριότητα στην παραγωγή πολιτικής και προσφέρουν ένα περιβάλλον ασφαλούς αναµονής για όσους θέλουν να συνεχίσουν να παρεµβαίνουν στη δηµόσια σφαίρα. Και ασφαλώς ο Αλ. Τσίπρας θα είναι ένας από αυτούς. Δεν πρόκειται να ρίξει µαύρη πέτρα πίσω του.

«Πολιτικό κεφάλαιο»

Αλλωστε, άπαντες αναγνωρίζουν ότι εξακολουθεί να αποτελεί πολιτικό κεφάλαιο για τον ευρύτερο χώρο και κάποιοι θεωρούν ότι και λόγω ηλικίας θα µπορούσε -ακόµα κι αν παραιτηθεί- να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Ασφαλώς µια πιθανή αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από 15 χρόνια θα φέρει τα πάνω κάτω από πολλές απόψεις.

Στο επιτελείο του το γνωρίζουν, αλλά το «τι σηµαίνει αυτό για µένα» θα τους απασχολήσει µετά τις εκλογές. Για την ώρα, παλεύουν για ένα καλύτερο αποτέλεσµα, ώστε να µη χρεωθεί ο πρόεδρος την καθήλωση στο 20%, πόσω µάλλον κάποιο ακόµα χειρότερο ποσοστό. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η απόφαση του ίδιου του κ. Τσίπρα να αλλάξει εκλογικές περιφέρειες στις οποίες θα τεθεί επικεφαλής.

«Μήνυμα»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κρατά την Α’ Πειραιά και επέλεξε ακόµα τον Νοµό Ρεθύµνου, µε σκοπό να στείλει µήνυµα ενότητας στο εσωτερικό του κόµµατός του και να στηρίξει την υποψηφιότητα του Α. Ξανθού, αλλά και τον ∆υτικό Τοµέα της Αθήνας, µια περιφέρεια όπου ο ΣΥΡΙΖΑ παραδοσιακά σηµείωνε υψηλά ποσοστά, ωστόσο στην τελευταία κάλπη η Ν.∆. πέτυχε να βάψει «γαλάζια» τα δύσκολα δυτικά. Με µια δεύτερη ανάγνωση όµως η κίνηση του Αλ. Τσίπρα να αλλάξει τις εκλογικές περιφέρειες στη δεύτερη κάλπη κρύβει ιδιαίτερους συµβολισµούς και στοχεύσεις.

Η «μάχη της Κρήτης»

Για παράδειγµα, η επιλογή του Ρεθύµνου, πέραν της υποστήριξης στον Α. Ξανθό, επαναφέρει τον Αλ. Τσίπρα στη «µάχη της Κρήτης», όπου ήταν υποψήφιος (στο Ηράκλειο) στις εκλογές του 2015, ενώ στις κάλπες του 2019 ήταν υποψήφιος σε Λάρισα, Αχαΐα και Ανατολική Αττική. Το αποτέλεσµα της Ν.∆. στην Κρήτη, όπου για πρώτη φορά κατάφερε να κατακτήσει και τους 4 νοµούς, πετυχαίνοντας µια νίκη µε ιστορικά χαρακτηριστικά, αναµφίβολα αποτέλεσε σοκ για την Κουµουνδούρου.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 10 Ιουνίου 2023.