«Το ΠΑΣΟΚ σε λίγα χρόνια θα είναι ξανά ο ισχυρός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας και η πραγματική εναλλακτική προοδευτική παράταξη που χρειάζεται η χώρα», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του στην Ρόδο, βάζοντας τον πήχη του κόμματος του. Δηλαδή σε πρώτη φάση ακόμα και αν δεν κονταροχτυπήσει σε αυτές τις εκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ για την ηγεμονία της κεντροαριστεράς, να βρίσκεται τόσο κοντά του σε ποσοστά, ώστε στην επόμενη μάχη να κυριαρχήσει τελικά.

Από την μια τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους για τις διαρκείς επιθέσεις από την ΝΔ με αφορμή την φορολογία και το πρόγραμμα του κόμματος, μιλώντας για μονταζιέρες που παραποιούν τις δηλώσεις τους και κατευθυνόμενα ΜΜΕ από την κυβέρνηση, από την άλλη όμως υπολογίζουν ότι αυτή η μετωπική τους φέρνει στα φώτα της δημοσιότητας και τον ΣΥΡΙΖΑ στο παρασκήνιο.

Η σύγκρουση με την ΝΔ λειτουργεί ευεργετικά για το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να παρουσιαστεί ως ο πραγματικός αντίπαλος και εκφραστής του «αντιδεξιού» στρατοπέδου. Άλλωστε ξέρουν στην Χαριλάου Τρικούπη ότι είναι πολύ δύσκολο να αποκολλήσουν κεντρώους από το άρμα του νικητή Μητσοτάκη, σε αντίθεση με τους πρώην ψηφοφόρους τους, που έχουν στραφεί τα τελευταία χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ και μπορούν πολύ πιο εύκολα να επιστρέψουν.

Με αυτά τα δεδομένα η «γραμμή» είναι να μην αφήνουν καμία ευκαιρία για κόντρα με τα κορυφαία γαλάζια στελέχη να πάει χαμένη, προκειμένου να εδραιωθεί μέχρι τις κάλπες στις συνειδήσεις των αριστερόστροφων ψηφοφόρων αυτή η «πολεμική» εικόνα με την ΝΔ. Όσο για την στάση τους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, στην Χαριλάου Τρικούπη έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν να παρουσιάζουν τον Αλέξη Τσίπρα ως πολιτικό χορηγό του Κυριάκου Μητσοτάκη και εύκολο αντίπαλο, που το δίνει την ευχέρεια των κινήσεων.

Η μετωπική ωστόσο είναι δίκοπο μαχαίρι, ή θα βγει αποτελεσματικά και το ΠΑΣΟΚ θα επαναπατρίσει ψηφοφόρους του ή εξαιτίας της θα αναδειχθούν και άλλα πολιτικά οφσάιντ τύπου Χρονοπούλου, Δουδωνή και Παραστατίδη με συνέπεια να μην μετακινηθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα να αποκολληθεί και ένα σημαντικό ακροατήριο κεντρώων, που δεν βρίσκει θελκτική αυτή την 80’ς αντιδεξιά προσέγγιση.

Ο λογαριασμός της κάλπης θα δείξει…