Της Ελένης Καλογεροπούλου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Απλά μαθήματα Αριθμητικής κάνουν στην Κουμουνδούρου προκειμένου στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας να δώσει πειστικές και ρεαλιστικές απαντήσεις στα θέματα της οικονομίας. Οι λέξεις «κοστολόγηση», «αντισταθμιστικά», «ισοδύναμα» και «ρεαλισμός» μπήκαν ξαφνικά στο λεξιλόγιο των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η πρόσθεση και η αφαίρεση απέκτησαν τη δική τους θέση στην ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων της αρμόδιας επιτροπής για την οικονομία.

Τις τελευταίες είκοσι ημέρες τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σχεδόν καθημερινά στα γραφεία της Κουμουνδούρου και ξεσκονίζουν τις προτάσεις του κόμματός τους για την οικονομία. Κοινή πεποίθηση είναι ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος για γενικολογίες, μη ρεαλιστικές προτάσεις και ανέφικτες υποσχέσεις. Δεν υπάρχει χρόνος για να μην εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ πειστικός σε αυτά που λέει και, κυρίως, να μην έχει τη δυναμική που χρειάζεται ένα κόμμα που αποτελεί την εναλλακτική λύση για τη διακυβέρνηση της χώρας.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ

Σε σχεδόν όλες τις συσκέψεις παρών είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις απόψεις που ακούγονται και ζητά διευκρινίσεις για τα ζητήματα που οι αριθμοί -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- δεν βγαίνουν. Οπως λένε οι στενοί συνεργάτες του, στη συνέντευξη που θα δώσει στη ΔΕΘ δεν θέλει να αφήσει αναπάντητο ή μετέωρο κανένα ερώτημα γύρω από τα θέματα της οικονομίας, αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτά αποτέλεσαν και το «αγκάθι» σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Εχει αποφασίσει να δώσει απαντήσεις ακόμα και αν αυτές δεν ακούγονται και τόσο καλά στα αυτιά των ψηφοφόρων. «Δεν θέλουμε να παρουσιάσουμε μια επίπλαστη πραγματικότητα στους Ελληνες ψηφοφόρους, βασισμένη σε μια ψεύτικη λογική, που ίσχυσε στο παρελθόν και η οποία δημιούργησε τη λογική του “λεφτά υπάρχουν”», λένε οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα και συμπληρώνουν ότι «οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θαύματα δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτό που γίνεται είναι μια πιο δίκαιη φορολογική πολιτική, βασισμένη στην πραγματικότητα, και όχι στις εντολές των δανειστών».

Ο ΕΝΦΙΑ, λοιπόν, τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και το Plan B είναι τα θέματα που μονοπωλούν το ενδιαφέρον των στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού σε κάποια από αυτά οι απόψεις για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν ήταν διαφορετικές.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ

Σε ό,τι αφορά τον φόρο ακίνητης περιουσίας, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα λένε ότι κατέληξαν στο ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί, αφού είναι ένας νόμος που δεν μπορεί να σταθεί με βελτιώσεις και θα αντικατασταθεί από έναν φόρο που θα έχει ισχυρό αφορολόγητο και μία κλιμακωτή, δίκαιη φορολόγηση, ώστε να αποδίδει συνολικά έσοδα στο Δημόσιο όσα ο μέσος όρος στην ευρωζώνη, που είναι περίπου στο 1% του ΑΕΠ.

Η Κουμουνδούρου δίνει ιδιαίτερη σημασία στο περιουσιολόγιο -παρά το γεγονός ότι υπήρξαν κάποιες αντιρρήσεις από την Αριστερή Πλατφόρμα- και φαίνεται ότι κατέληξε στο να μη φορολογείται η πρώτη κατοικία και ο όποιος φόρος τεθεί να αφορά τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Οι πληροφορίες θέλουν το όριο να τίθεται κοντά στα 300.000 ευρώ για κάθε πρόσωπο και στα 600.000 ευρώ για τα ζευγάρια. Από εκεί και πάνω θα μπορεί να οριστεί και να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία με κλιμακωτό συντελεστή από 0,1% έως 0,3%, μετά πάντως από προσαρμογή προς τα κάτω των αντικειμενικών αξιών.

Σε αυτό το σημείο υπήρξε ιδιαίτερος προβληματισμός από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αφού αναζητήθηκαν μετ’ επιτάσεως ισοδύναμα μέτρα που θα αποφέρουν στο δημόσιο ταμείο το περίπου 1,5 δισ. ευρώ που εισέπραττε το κράτος από τις μεταβιβάσεις ακίνητης περιουσίας πριν από την κρίση. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εξέφρασε σοβαρές αντιρρήσεις στο να μη χρησιμοποιηθεί το περιουσιολόγιο ως βάση φορολόγησης, αφού κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε bank run ή μείωση του ενδιαφέροντος για αγορά ομολόγων ή μετοχών, ενώ επέμεινε στο ότι η αφορολόγητη ακίνητη περιουσία θα πρέπει να ανέρχεται στα 800.000 ευρώ.

Τα «κόκκινα» δάνεια και το Plan B

Το δεύτερο μεγάλο θέμα που απασχόλησε τις συσκέψεις της Κουμουνδούρου ήταν τα «κόκκινα» δάνεια. Η πρόταση που είχε μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία έλεγε ότι τα «κόκκινα» δάνεια θα πρέπει να περνάνε σε έναν ενδιάμεσο φορέα, προκειμένου να μην τα αγοράζουν ξένες τράπεζες, κρίθηκε ότι χρειαζόταν μεγαλύτερη επεξεργασία. Συγκεκριμένα, αναζητήθηκε απάντηση στο τι είδους φορέας θα είναι αυτός -αν θα είναι δηλαδή κρατικός ή θα βρίσκεται κάτω από την εποπτεία κάποιου οργανισμού- και μέχρι πού θα φτάνει η αρμοδιότητά του. Το τελευταίο θέμα, πάντως, που απασχόλησε τις συσκέψεις της αρμόδιας επιτροπής για την οικονομία καθώς και τα στελέχη που μετείχαν σε όλη τη διαδικασία ήταν το εάν θα πρέπει να υπάρχει Plan B στην περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά στη διαπραγμάτευση που θα έχουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές μας. Το τι θα περιλαμβάνει αυτό το Plan B είναι άγνωστο, αφού κάποιοι μιλούν ακόμα και για έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. Θέση την οποία ακούει ο Αλέξης Τσίπρας και βγάζει... φλύκταινες. Στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας επέμεναν, πάντως, στο ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα εναλλακτικό σχέδιο, προκειμένου να μην πιαστούν εξαπίνης τη δύσκολη στιγμή, ενώ προσέθεταν ότι, όσο επώδυνο και αν είναι, θα πρέπει να γίνει γνωστό στους ψηφοφόρους, για να ξέρουν τι τους περιμένει.