Την τιμητική του είχε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και Υποψήφιος Βουλευτής Χίου με την Νέα Δημοκρατία Νότης Μηταράκης κατά την παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος της Ν.Δ. στη Λέσβο.

Το έργο που έχει κάνει ο κ. Μηταράκης τόσο στο Μεταναστευτικό όσο όμως και στην στήριξη και ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών εξήραν τόσο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και οι υπουργοί της Κυβέρνησης που βρέθηκαν στην Λέσβο όπως ο Γιώργος Γεωργαντάς Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Σοφία Ζαχαράκη υφυπουργός Τουρισμού, η Ζέττα Μακρή Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο Γιάννης Πλακιωτάκης υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ο Ελευθέριος Οικονόμου Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε την είχε γίνει όταν πήρε τηλέφωνό τον Νότη Μηταράκη για να του του πει πως θα αναλάβει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός: «Όταν κάλεσα τον Μηταράκη να του αναθέσω το Υπουργείο, υπήρχε μια παύση, νόμιζα πως έπρεπε να καλέσω το ΕΚΑΒ».

Στην συνέχεια σχετικά με το μεταναστευτικό ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι « η Ελλάδα η οποία ήταν ένα κέντρο υποδοχής μεταναστών ανήκει πια στο παρελθόν. Παραπάνω από 600 χιλιάδες παράνομοι μετανάστες είχαν περάσει από το νησί σας στα τέσσερα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ. Επί δικών μας ημερών είναι λιγότερο από δέκα χιλιάδες. Το «κολαστήριο» της Μόριας δεν υπάρχει πια. Ο χώρος αποδόθηκε στον Δήμο, οι ιδιωτικές εκτάσεις αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους και προσβλέπω στην επόμενή μου επίσκεψη, ως Πρωθυπουργός της χώρας, να επιθεωρήσω τα σημαντικά έργα εκπαίδευσης, πολιτισμού και αναψυχής που θα γίνουν στο χώρο αυτό».

Πρόσθεσε δε πως «σήμερα, όμως, χαίρομαι διπλά διότι βλέπω ότι το όμορφο νησί σας έχει πια οριστικά και αμετάκλητα γυρίσει σελίδα. Αφήσαμε πίσω μας τις δύσκολες μέρες του προσφυγικού και η Λέσβος ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία».

Στην συνέχεια και οι υπόλοιποι υπουργοί και υφυπουργοί που βρέθηκαν στην Λέσβο αναφέρθηκαν στην μεγάλη δουλεία που έχει γίνει στο μεταναστευτικό από το 2020 όταν και δημιουργήθηκε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αλλά και στα δεκάδες έργα που έχουν γίνει στο Βόρειο Αιγαίο μετά την λύση του μεταναστευτικού.

Συνολικά, 110.420.302€ έχουν χορηγηθεί, ανταποδοτικά, για τη στήριξη και ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών, που έχουν επιβαρυνθεί από τις μεταναστευτικές ροές και από τη λειτουργία μονάδων φιλοξενίας για τη διαμονή πολιτών τρίτων χωρών, μέσω των κονδυλίων του «Ταμείου Αλληλεγγύης» του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, από το 2020 μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, έχει εγκριθεί το ποσό των 63.645.015,00 € για έργα τα οποία χρηματοδοτούνται από το «Ταμείο Αλληλεγγύης» του ΥΜΑ, ενώ έχουν χορηγηθεί συνολικά 26.489.372,00 € για την κάλυψη Ενιαίων Δημοτικών Τελών (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού και τέλος ακίνητης περιουσίας) και 20.285.915,00 € σε έκτακτες επιχορηγήσεις/αποζημιώσεις από τυχόν προκληθείσες ζημίες στους Δήμους ή την περιουσία τρίτων φυσικών και νομικών προσώπων από τους διαμένοντες στις μονάδες φιλοξενίας.

Από το 2020, και μέχρι σήμερα, έχουν εγκριθεί χρηματοδοτήσεις ύψους 63.645.015,00 € για 147 έργα που πραγματοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη σε 45 Δήμους της χώρας και Νομικά Πρόσωπα αυτών. Ενδεικτικά, έχουν χορηγηθεί χρηματοδοτήσεις για την ανάπλαση και διαμόρφωση αύλειων χώρων σχολικών μονάδων με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας της σχολικής ζωής μαθητών και καθηγητών. για την κατασκευή Νηπιαγωγείου, για τη δημιουργία και βελτίωση παιδικών χαρών, για την επισκευή υφιστάμενων γηπέδων, για την αναβάθμιση συνοικιακών χώρων άθλησης και αναψυχής και για την προμήθεια εξοπλισμού για την αναβάθμιση Αισθητικού Άλσους, ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου Συνεδριακού Κέντρου κ.λπ.

Πολύ σημαντικά έργα αποτελούν η χρηματοδότηση της αναβάθμισης και αξιοποίησης της Δημοτικής έκτασης του «ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ» (Δήμος Μυτιλήνης) και η επισκευή-αναβάθμιση-διαμόρφωση των υπαρχόντων κτηριακών εγκαταστάσεων του ΣΣΔ λιμένα Χίου (Δήμος Χίου).