Μια τοποθέτηση του Νίκου Αλιβιζάτου για το «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας» του Νίκου Ανδρουλάκη έφερε συζητήσεις πριν καν την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, περί ρήξης του με το κόμμα. «Αν η ΝΔ πάρει γύρω στο 30% δεν θα έχει το ηθικό έρεισμα ο Μητσοτάκης να διεκδικήσει την Πρωθυπουργία, με πάνω από 35% κανείς δεν θα μπορεί να του αμφισβητήσει αυτό το δικαίωμα», σημείωσε βάζοντας παραμέτρους στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ και εκφράζοντας την προσωπική του άποψη.

Ωστόσο, όσοι γνωρίζουν την προσωπικότητα του Νίκου Αλιβιζάτου σημειώνουν ότι δεν πρόκειται για πρόσωπο που ακολουθεί κομματικές γραμμές, όπως άλλωστε ποτέ δεν έχει κάνει μέχρι τώρα, παρά την ανοιχτή στήριξή του στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Παράλληλα και στο ΠΑΣΟΚ κανείς δεν περίμενε να εκφράζεται σαν εκπρόσωπος του κόμματος, με όλα τα στελέχη να εκφράζουν τον σεβασμό και την εκτίμησή τους στο πρόσωπό του.

Ο πραγματικός λόγος της μη συμμετοχής του εμβληματικού καθηγητή της Νομικής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα ως επικεφαλής του ήταν η άρνηση του ίδιου. Συνομιλητές του υποστηρίζουν ότι ανέφερε πως και εξαιτίας της ηλικίας του ήθελε να δει ένα πρόσωπο της νέας γενιάς με ακαδημαϊκό υπόβαθρο στη θέση αυτή, δείχνοντας τον συνταγματολόγο και γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Δουδωνή.

Έτσι και η υπόδειξη του ίδιου ήταν καθοριστική για τη διαμόρφωση του ψηφοδελτίου, θα μπορούσε να πει κανείς ότι έδωσε τη σκυτάλη στον νεότερο…