Στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας βρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ζητήσει από την ίδια τη διάλυση της Βουλής για την προκήρυξη των εκλογών.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε τη διάλυση της Βουλής από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να προκηρυχθούν επίσημα οι εκλογές στις 21 του επόμενου μήνα. Κατόπιν, το σχετικό προεδρικό διάταγμα θα θυροκολληθεί, ώστε να υπογραφεί από το υπουργικό συμβούλιο και θα ξεκινήσει επίσημα η προεκλογική περίοδος.

Εν προκειμένω, είναι η πρώτη φορά που η διάλυση της Βουλής θα γίνει με ψηφιακές υπογραφές,  μία καινοτομία που έφερε τον Μάρτιο του 2020 το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο αρμόδιος υπουργός, Κυριάκος Πιερρακάκης. Ειδικότερα, τότε μέσα σε ελάχιστες μέρες στήθηκε η εφαρμογή e cabinet, που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό γιατί οι μόνοι χρήστες είναι τα μέλη του Υπουργικού συμβουλίου

Στα τρία αυτά χρόνια χιλιαδες τέτοια σημαντικά έγγραφα του υπουργικού συμβουλίου έχουν υπογραφεί ψηφιακά. Πρόκειται για το e cabinet μέσα από το οποίο οι υπουργοί υπογράφουν Πράξεις Υπουργικού συμβουλίου, Κοινές Υπουργικές αποφάσεις ή σχέδια νόμου, μέσα από το κινητό τους και με ψηφιακή υπογραφή.

Έτσι κερδίζεται χρόνος αλλά και αφαιρείται όλο εκείνο το περιττό διοικητικό βάρος των υπαλλήλων, συχνά αστυνομικών, που μάζευαν τις υπουργικές υπογραφές από γράφειο σε γραφείο.

Δείτε το έγγραφο για τη διάλυση της Βουλής με τις ψηφιακές υπογραφές εδώ.