Η διερεύνηση της άρσης της ασυλίας του ευρωβουλευτή, Αλέξη Γεωργούλη ο οποίος δήλωσε ότι την επιθυμεί, έχει παραπεμφθεί από την πρόεδρο του Σώματος, Ρομπέρτα Μετσόλα, μετά την ανακοίνωση του αιτήματος στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων.

Προκειμένου να είναι έγκυρο το αίτημα για άρση ασυλίας, πρέπει να είναι αιτιολογημένο και να προέρχεται από επίσημη διωκτική Αρχή. Η επιτροπή έχει υποχρέωση να εξετάσει χωρίς καθυστέρηση το κάθε αίτημα, ερευνώντας όλα τα στοιχεία που το απαρτίζουν, κυρίως αν πρόκειται για περιπτώσεις όπου τα κίνητρα του αιτήματος συνιστούν πολιτική δίωξη ή εκδικητική στάση λόγω πολιτικής δράσης. Στο επίσημο αίτημα πρέπει να επισημαίνονται ρητά από τις αρμόδιες εθνικές Αρχές οι λόγοι του αιτήματος άρσης ασυλίας, με την αρμόδια Επιτροπή JURI να ορίζει εισηγητή για κάθε υπόθεση.

Ο ενδιαφερόμενος ευρωβουλευτής καλείται να καταθέσει την άποψή του για το θέμα, αλλά μπορεί, αν επιθυμεί, και να το αποφύγει. Σημειωτέον ότι δεν παρίσταται στη συήτηση που ακολουθεί, καθώς οι συνεδριάσεις διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. H απόφαση της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων μεταβιβάζεται στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία και θα ψηφίσει για την άρση ή μη της ασυλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου θα λάβει χώρα στις 24-25 Απριλίου στις Βρυξέλλες και η όλη διαδικασία, μέχρι να γίνει η συζήτηση για την άρση ασυλίας στην Ολομέλεια, μπορεί να διαρκέσει δύο με τρεις μήνες, αν και υπήρχαν περιπτώσεις όπου υπήρχαν αποφάσεις μέσα σε έναν μήνα.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 19/4