∆εν αλλάζει ο πρόεδρος της Βουλής από την ώρα που θα προκηρυχθούν οι εκλογές µέχρι και να παραδώσει στο επόµενο προεδρείο της νέας κυβέρνησης. Σύµφωνα µε το Σύνταγµα και τον Κανονισµό της Βουλής, ο Κωνσταντίνος Τασούλας µένει και παραµένει στη θέση του καθ’ όλο το διάστηµα των εκλογών, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να βρίσκεται και στα Γιάννενα, που είναι η εκλογική του περιφέρεια και όπου θα είναι υποψήφιος.

Η Βουλή δεν µπορεί να είναι ακέφαλη, ωστόσο δεν παραµένουν στις θέσεις τους οι αντιπρόεδροι. Οπως σηµειώνουν ανώτεροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες, ο πρόεδρος της Βουλής δεν εγκαταλείπει τα καθήκοντά του, καθώς το Κοινοβούλιο συνεχίζει να λειτουργεί σε επίπεδο διοικητικό και υπηρεσιών, γιατί πρέπει ανάµεσα στις δύο εκλογικές αναµετρήσεις να προετοιµάσει και να τρέξει όλες τις εκκρεµότητες για τη νέα Βουλή που θα προκύψει. Οταν µε το καλό δηµιουργηθεί το νέο κυβερνητικό σχήµα, τότε ο α’ αντιπρόεδρος της Βουλής που έχει επανεκλεγεί από την πρώτη Κυριακή, 21 Μαΐου, παραδίδει στο νέο προεδρείο που θα εκλεγεί.

Το προεδρείο της Βουλής προβλέπεται από το ίδιο το Σύνταγµα. Αποτελείται από τον πρόεδρο, επτά αντιπροέδρους, τρεις κοσµήτορες και έξι γραµµατείς. Κύριο χαρακτηριστικό είναι η διακοµµατική του σύνθεση. Το µέλος του προεδρείου, που είναι, βέβαια, υποχρεωτικά βουλευτής, δεν µπορεί να είναι και µέλος της κυβέρνησης ή υφυπουργός (σύµφωνα µε το Αρθρ. 81, παρ. 1 του Συντάγµατος, την κυβέρνηση αποτελεί το Υπουργικό Συµβούλιο, που απαρτίζεται από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς).

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 8/4/23