Φαίνεται ότι το έχει η Θεσσαλονίκη να καίει τα δυνατά ονόµατα των υποψηφίων που επιθυµούν να αναδειχθούν βουλευτές στην πρώτη εκλογική περιφέρεια του νοµού. Οι παλιοί θυµούνται τη µάχη που έδωσαν οι «γαλάζιοι» βουλευτές του 2004 για να µην έρθει στην Α’ Θεσσαλονίκης ο Σάββας Τσιτουρίδης.

Ο τότε ισχυρός βουλευτής, που είχε ορισθεί υπουργός Εργασίας στην πρώτη κυβέρνηση του Κ. Καραµανλή, είχε εκδηλώσει πρόθεση να µεταγραφεί από το Κιλκίς -όπου εκλεγόταν- στην Α’ Θεσσαλονίκης, αλλά οι τότε τοπικοί βουλευτές εναντιώθηκαν σφόδρα. Τα ίδια είχαν γίνει και λίγα χρόνια µετά, όταν η ιδέα της µεταγραφής απασχόλησε τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος, φοβούµενος ότι στη Ροδόπη, λόγω των επιλογών του τουρκικού παράγοντα, δεν θα εκλεγόταν, έπαιξε για ένα διάστηµα µε την ιδέα της µεταγραφής. Ούτε αυτή, όµως, προχώρησε. Τα ίδια περίπου καταγράφηκαν και µετά το 2019, όταν άρχισαν τα σενάρια περί της ανάγκης ενίσχυσης του «γαλάζιου» ψηφοδελτίου. Και εννοούµε µια σωρεία υποψήφιων βουλευτών που ακούστηκαν για την Α’ Θεσσαλονίκης, αλλά τελικά δεν το τόλµησαν.

Πρώτος ο Θανάσης Εξαδάκτυλος, που, λόγω της παρουσίας του στον δηµόσιο διάλογο για τα θέµατα της πανδηµίας, είχε ενισχύσει την αναγνωρισιµότητά του, ενώ επακολούθησε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, που ακούστηκε ότι το Μαξίµου επιθυµεί να τον βάλει στη λίστα. Για τον τελευταίο ακόµη υπάρχουν σχετικά σενάρια, έτσι ώστε να ενισχυθεί το ψηφοδέλτιο µετά την αποχώρηση του Κ. Καραµανλή.

Στη συνέχεια έπαιξαν τα ονόµατα των αντιπεριφερειαρχών Βούλας Πατουλίδου και Αγγελου Χαριστέα, τα οποία επίσης δεν προχώρησαν, λόγω της επιθυµίας του Απόστολου Τζιτζικώστα να τους έχει µαζί του στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Τα ίδια και µε τον Γιώργο Ορφανό, ο οποίος τελικά είπε «όχι», τη Μαρία Σπυράκη, η οποία «κάηκε» για άλλους λόγους, και τον Ανδρέα Παπαµιµίκο, ο οποίος επίσης το σκέφτηκε, αλλά δεν το τόλµησε.

Ετσι, το σενάριο της βουλευτικής υποψηφιότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Α’ Θεσσαλονίκης παραµένει ισχυρό.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’e-ota’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 18/3/23