Αναρωτιέται κανείς, μερικές φορές, εάν είναι τόσο δύσκολο να διαβάσει το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τη διασπορά των αναπνευστικών ιών στη χώρα μας. Είναι; Καθόλου.

Παρά το γεγονός ότι πλείστα όσα ΜΜΕ της χώρας μας ισχυρίζονται ότι το δελτίο του ΕΟΔΥ αναφέρει ότι η υπομετάλλαξη BQ.1.5 αφορά το 20% επί του… συνόλου των καταγεγραμμένων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στη χώρα μας και η υπομετάλλαξη CH.1.1 αφορά στο 25% επί… του συνόλου των καταγεγραμμένων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στη χώρα μας, εμείς καταλαβαίνουμε ότι ο ΕΟΔΥ αναφέρει κάτι πολύ διαφορετικό:

Η κυρίαρχη παραλλαγή στη χώρα μας παραμένει η Όμικρον 5, ενώ η BQ.1.5 αφορά το 20% όχι επί του συνόλου των καταγεγραμμένων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού, αλλά το 20% επί του συνόλου των κρουσμάτων της υπομετάλλαξης Όμικρον 2, η οποία ακολουθεί σε διασπορά την Όμικρον 5.

Επίσης, η CH.1.1 δεν αφορά το 25% επί του συνόλου των καταγεγραμμένων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στη χώρα μας, αλλά το 25% επί του συνόλου των καταγεγραμμένων κρουσμάτων της Όμικρον 2, η οποία, όπως αναφέραμε παραπάνω, ακολουθεί σε διασπορά την Όμικρον 5.

Μάλιστα, η υπομετάλλαξη Κένταυρος αφορά στο 45% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων της Όμικρον 2…

Το συμπέρασμα, όμως, είναι ότι το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ κάθε άλλο παρά «φιλικό» προς τους αναγνώστες του είναι, εκτός εάν το πρόβλημα το έχουν μόνο κάποια ορισμένα ΜΜΕ της χώρας μας.