Αντικείµενο συζήτησης και προβληµατισµού σε πολλά «πηγαδάκια» της Βουλής αποτέλεσε η εντολή - απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, που δήλωσε πως αποχωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ από όλες τις συζητήσεις - ψηφοφορίες της Βουλής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από το Ζάππειο, ζήτησε διάλυση της Βουλής και... βουρ για εκλογές. Η πρώτη µη συµµετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε ψηφοφορία της Βουλής έγινε πράξη κατά τη συζήτηση του νοµοσχεδίου που προβλέπει την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης στη Συµφωνία Εµπορίου µεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-µελών της, αφενός, και της Κολοµβίας και του Περού, αφετέρου, για να ληφθεί υπόψη η προσχώρηση του Ισηµερινού».

Στην επεξεργασία του νοµοσχεδίου από την αρµόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το απόγευµα της Τρίτης, η εισηγήτρια της µειοψηφίας, Θεοδώρα Τζάκρη, είπε ότι τη συµφωνία εισηγείται µια κυβέρνηση η οποία, «συνεπεία της αµετανόητα αντισυνταγµατικής συµπεριφοράς του επικεφαλής της, έχει απονοµιµοποιηθεί στην πράξη και µας έχει οδηγήσει στην απόφαση της οριζόντιας άρνησης συµµετοχής στην ψηφοφορία οποιουδήποτε νοµοσχεδίου», από τούδε και στο εξής, πλην ενός, που αφορά στη διατήρηση των δηλωµένα φασιστικών δυνάµεων εκτός εκλογικής διαδικασίας.

Πολλοί βουλευτές µιλώντας στους διαδρόµους έκαναν λόγο για σύγχυση και βραχυκύκλωµα στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, αφού µε αυτή την απόφαση ο Αλ. Τσίπρας φαίνεται να ακυρώνει την απόφαση της κυρίαρχης Βουλής την προηγούµενη εβδοµάδα, η οποία απέρριψε την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, µάλιστα, που βρισκόταν στη Βουλή, σχολίασε ότι «δεν υπάρχει και δεν νοείται κοινοβουλευτική συζήτηση η οποία δεν καταλήγει σε ψηφοφορία», ενώ η µη συµµετοχή σε αυτήν «ουσιαστικά γυρνά την πλάτη στους δηµοκρατικούς θεσµούς».

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 4/1