«Τα μέτρα της κυβέρνησης για να ανασταλεί ο πληθωρισμός στα τρόφιμα απέτυχαν», λένε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η ακρίβεια. ειδικά στον κλάδο των τροφίμων, είναι υπερδιπλάσια του επίσημου πληθωρισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης.    

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι 15%. Το πρόβλημα είναι ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα μήνα με το μήνα ανεβαίνει, έχει αυξητική τάση κάθε μήνα και από την εφαρμογή του καλαθιού του νοικοκυριού και μετά ο πληθωρισμός στα τρόφιμα αυξάνει. Αυτό δείχνει και την αποτυχία των μέτρων της κυβέρνησης», πρόσθεσε στη συνέχεια. Επιπλέον, είπε: «Σε μια αγορά που λειτουργεί με όρους ασυδοσίας, δεν υπάρχουν έλεγχοι και τα πρόστιμα είναι ελάχιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της ΔΙΜΕΑ». «Αντιστοιχεί μόλις 1 ελεγκτής σε 12.000 επιχειρήσεις», σχολίασε στη συνέχεια.

«Φαινόμενα καρτέλ»

Όπως επισημαίνουν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα «η πολιτική συγκεντροποίησης της αγοράς που ακολουθεί η ΝΔ τα τελευταία 3,5 χρόνια σε συνδυασμό με την έλλειψη ελέγχων έχει οδηγήσει σε φαινόμενα καρτέλ στις κρίσιμες αγορές των τροφίμων, της ενέργειας και των καυσίμων».

Τονίζουν ακόμα ότι η  συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση και δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα λειτουργικά τους έξοδα για τον επόμενο μήνα. Παράλληλα, 200 εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο έχουν ρεκόρ κερδοφορίας τελευταίας 20ετίας. «Είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η οικονομία να οδηγείται σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις», λένε.

«Καταργείται»

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επιμένουν μάλιστα ότι οι αυξήσεις που καταγράφονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι τέτοιες που στην πράξη ουσιαστικά καταργεί το πολυδιαφημιζόμενο market pass. Δίνουν,  δε, έμφαση στα στοιχεία της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) τα οποία αποκαλύπτουν  ότι οι αυξήσεις στον ελληνικό καφέ, το κοτόπουλο, το ελαιόλαδο, το ψωμί, τα μακαρόνια και στις φρυγανιές, δηλαδή σε βασικά προϊόντα διατροφής, ξεκινούν από 8% και φτάνουν το εξωπραγματικό 81,27%.

«Παρεμβάσεις»

«Θα έπρεπε να έχουν γίνει παρεμβάσεις για την ρύθμιση της αγοράς και μείωση των έμμεσων φόρων στα τρόφιμα και στα καύσιμα. Αντίθετα, η κυβέρνηση μείωσε τον φόρο στα μερίσματα και τον ΕΝΦΙΑ στις μεγάλες ιδιοκτησίες», επισήμανε ο Αλ. Χαρίτσης, καταλήγοντας: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συνεχίσει την ίδια πολιτική ενίσχυσης των μεγάλων συμφερόντων. Η αλλαγή πολιτικής με στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας έχει ως προϋπόθεση την πολιτική αλλαγή».