Ξεκαθαρίζει εν μέρει το τοπίο της κατανομής των εδρών στην Α’ Θεσσαλονίκης η οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων της νέας απογραφής.

Ως γνωστόν, η πρώτη εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης κερδίζει με τη νέα απογραφή μία έδρα και έτσι αυτές αυξάνονται από 16 σε 17. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι το εκλογικό μέτρο υποχωρεί και από 6,25% που ήταν το 2019 πέφτει στο 5,88%, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει αλλαγές στην κατανομή των εδρών. Θυμίζουμε ότι το 2019 και με το μπόνους των 60 εδρών για το πρώτο κόμμα να ισχύει, η Ν.Δ. με ποσοστό 35,5% είχε κερδίσει στην Α’ Θεσσαλονίκης 7 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ με 31,3% 5 έδρες και όλα τα υπόλοιπα κόμματα (ΚΙΝ.ΑΛ., Ελληνική Λύση, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25) από μία. Και τα τέσσερα μικρότερα κόμματα είχαν ποσοστό χαμηλότερο του εκλογικού μέτρου (6,25%), αλλά έβγαλαν έδρα γιατί η Α’ Θεσσαλονίκης ως μεγάλη εκλογική περιφέρεια δίνει έδρα από τα υπόλοιπα σε όλα τα κόμματα που εισέρχονται στη Βουλή.

Αυτό αναμένεται να συμβεί και τώρα στην κάλπη της απλής αναλογικής, αν και τα τέσσερα κόμματα περάσουν το όριο του 3%. Πολύ πιθανόν, δε, είναι το τρίτο κόμμα, που το 2019 ήταν το ΠΑΣΟΚ, να εκλέξει και δεύτερο βουλευτή στην κάλπη της απλής αναλογικής.

Για τη Ν.Δ. το σενάριο προβλέπει, αν διατηρήσει το σημερινό της ποσοστό (35,5%), να εξασφαλίσει 6 έδρες, χάνοντας δηλαδή μία έδρα. Για τον ΣΥΡΙΖΑ και με τα ίδια ποσοστά η εκλογική δύναμη θα είναι σίγουρα η ίδια (5 έδρες), ενώ δεν αποκλείεται να κερδίσει και 6η έδρα από τα υπόλοιπα. Ετσι, στην κάλπη της απλής αναλογικής και στη 17εδρική πλέον Α’ Θεσσαλονίκης η κατανομή των εδρών πιθανόν να είναι η εξής: Ν.Δ. 6, ΣΥΡΙΖΑ 5 ή 6, τρίτο κόμμα 1 ή 2 και οι υπόλοιποι (Ελληνική Λύση, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25) από μία.

Στην κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής η κατανομή είναι πιθανόν να έχει ως εξής: Ν.Δ. 7 ή και 8 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ 5 και οι υπόλοιποι από μία, ενώ ίσως το τρίτο κόμμα να κερδίσει 2η έδρα. Τα κομπιουτεράκια, όπως φαίνεται, έχουν πάρει φωτιά. Τόσο στα κομματικά όσο και στα βουλευτικά γραφεία…

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 7/1