Πρεμιέρα για το 2023 στη Βουλή από σήμερα, Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, καθώς το Κοινοβούλιο επανέρχεται σε τρελούς ρυθμούς, με νομοσχέδιο και αρκετό κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Σε γενικές γραμμές, το Μέγαρο Μαξίμου επικεντρώνεται στα νομοσχέδια που θα φέρει αυτόν τον μήνα και θα κορυφωθούν τον Φεβρουάριο, για να πάμε τον Μάρτιο, όπως λένε οι πληροφορίες μας, σε εκλογές.

Η κυβέρνηση έχει πολλά ακόμα νομοθετήματα προς κατάθεση και ψήφιση στη Βουλή, με τα οποία θα ολοκληρώσει το έργο της τετραετούς διακυβέρνησής της, για να φτάσει μέχρι τις κάλπες με βασικό σύνθημα «Το είπαμε, το κάναμε». Προτεραιότητα είναι να ψηφιστούν τα μέτρα που ήταν στο «γαλάζιο» προεκλογικό πρόγραμμα του 2019, αλλά και να κλείσουν όποια νέα μέτωπα άνοιξαν στο ενδιάμεσο.

Ο σχεδιασμός

Με βάση τον στρατηγικό σχεδιασμό, μέσα σε περίπου 90 ημέρες θα περάσουν από τη Βουλή 30 μείζονα νομοσχέδια, που ρυθμίζουν εκκρεμότητες και διορθώνουν στρεβλώσεις του παρελθόντος. Ανάμεσα στα πιο κρίσιμα που ήδη ετοιμάζονται από τα αρμόδια υπουργεία είναι αυτό που αφορά το νέο πλαίσιο για το «πόθεν έσχες» του υπουργείου Δικαιοσύνης, ένα θέμα που «στοίχισε» στην κυβέρνηση με αφορμή την υπόθεση Πάτση.

Για τα μουσεία

Το υπουργείο Πολιτισμού επεξεργάζεται πρωτοβουλίες για τα μουσεία, καθώς και κίνητρα για τον πολιτιστικό τομέα. Το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση έχει ήδη καταρτίσει σε νομοσχέδιο το υπουργείο Εσωτερικών και αναμένεται να έρθει άμεσα στη Βουλή.

Σειρά δράσεων θα περάσει από το Κοινοβούλιο και το υπουργείο Οικονομικών, όπως αυτή για τη σύσταση μητρώου παρακολούθησης του ιδιωτικού χρέους, ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, ιστών και κυττάρων.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 7 Ιανουαρίου 2023.